Categorie: Administraţie

cj 30 iunie 2017Intraţi în a doua jumătate a anului, reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova au decis să amâne din nou parteneriatele cu primăriile, una dintre sursele obişnuite de fonduri la dispoziţia autorităţilor sărace pentru derularea unor proiecte de modernizare. Este însă şi o veste bună pentru primării, conducerea CJ anunţând că vrea să fundamenteze mai bine lista de proiecte finanţabile şi să suplimenteze bugetul total alocat.

 

Conform legii, consiliile judeţene nu se pot implica pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare din primării, însă au posibilitatea de a susţine anumite proiecte de modernizare, care se derulează în baza unui parteneriat între aceste instituţii. Această "reţetă" a fost aplicată de fiecare dată în ultimii ani în Prahova, asigurând fonduri importante, în special pentru autorităţile locale care nu şi-ar fi permis să deruleze proiecte de anvergură din propriile bugete.

Pentru acest an, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat o alocare bugetară de 15 milioane de lei, anunţând totodată că parteneriatele vor fi aprobate după ce va fi anunţată lista proiectelor finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, întârzierea PNDL-ului făcând, automat, ca şi aprobarea parteneriatelor de la CJ să întârzie. Ieri, când proiectul de hotărâre fusese introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean, preşedintele instituţiei, Bogdan Toader, a mai solicitat o amânare, motivând că este nevoie de o analiză mai amplă a propunerilor de proiecte, dar şi a bugetelor pe care le au primăriile, dând de înţeles că unele autorităţi locale, deşi dispun de fondurile necesare, îşi păstrează propriii bani şi cer alocări de la judeţ. Aşteptarea primarilor ar putea fi, totuşi, răsplătită în luna august, când se aşteaptă să fie aprobat acest proiect de hotărâre, cu un bonus de 5 milioane de lei.

"Suma alocată de noi este destul de mică în raport cu nevoile din localităţi. Încercăm, cu ajutorul Direcţiei Economice, să găsim resurse încât să majorăm alocarea bugetară, de la 15 la 20 de milioane de lei. Vrem să facem şi o analiză cu privire la unele primării care au solicitat fonduri dar care au execuţie bugetară de 20% până la acest moment, ceea ce înseamnă că au bani în bugetele locale dar mai cer în continuare de la noi. Mi se pare normal ca noi să intervenim cu prioritate acolo unde sumele necesare pentru proiecte de modernizare sunt mai mari decât posibilităţile primăriilor", a explicat Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Back To Top