Autorităţile române au modificat criteriile de eligibilitate pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din fonduri europene, înlăturând o prevedere absurdă, care în 2016 a făcut ca foarte puţine asociaţii de proprietari să fie interesate de acest program. Conducerea Primăriei Ploieşti anunţă că, în prezent, 43 de asociaţii din municipiu sunt interesate să depună proiecte, informaţiile primite fiind că axa de finanţare de la UE se va redeschide în luna septembrie a acestui an.
Amintim că anul trecut, până la închiderea perioadei de depunere, la Ploieşti au fost propuse proiecte doar pentru două blocuri. Ţinând cont că autorităţile dau asigurări că sesiunea va fi redeschisă luna viitoare, există şanse ca numărul doritorilor să crească, mai ales că s-au modificat şi condiţiile.
Principala noutate este că lucrările neconforme, făcute pe cont propriu, anterior, de locatari, trebuie înlăturate până la recepţia lucrărilor din cadrul proiectului european. Până acum, criteriile prevedeau că locatarii trebuie să îşi asume că îndepărtează aceste lucrări înainte de semnarea contractului, ceea ce genera o situaţia absurdă, în care oamenii erau nevoiţi, în unele cazuri, să dea jos panourile termoizolante pe care şi le montaseră dacă nu aveau autorizaţie de construire sau chiar, culmea, să stea vreo câteva luni fără geamuri la apartamente, până ar fi făcut Primăria licitaţia.
Noile condiţii sunt mult mai permisive, iar conducerea Primăriei Ploieşti a reluat discuţiile cu asociaţiile de proprietari interesate să intre în program. Săptămâna aceasta, primarul Adrian Dobre a avut o discuţie cu reprezentanţi de la cele 43 de asociaţii care au început demersurile pentru a-şi reabilita blocurilor din fonduri europene, cu o cofinanţare proprie redusă.