Categorie: Administraţie

consiliul local ploiesti 28 iulie 2016După o lungă serie de gafe şi blocaje la nivelul mai multor servicii publice, Primăria Ploieşti are acum probleme grave şi cu transparenţa decizională. Pentru prima dată de când proiectele de hotărâre ale Consiliului Local au început să fie publicate pe site-ul municipalităţii, autorităţile ploieştene au decis ca acestea să fie ţinute secrete pentru public şi prezentate, prin email, doar consilierilor locali. Explicaţia a fost una aiuristică, reprezentanţii Primăriei argumentând că s-au temut că respectivele proiecte ar putea să conţină date cu caracter personal.

Problema s-a petrecut la şedinţa de miercuri a forului legislativ al Ploieştiului. Consilierul liberal Florin Sicoie a remarcat lipsa proiectelor de pe pagina de internet, iar răspunsul primit din partea reprezentanţilor Direcţiei Juridice a fost că s-a modificat legislaţia în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal şi, temându-se că unele dintre cele peste 60 de proiecte discutate ar putea să conţină astfel de date, reprezentanţii Primăriei au ales să le ţină pe toate secrete.

Foarte probabil, punctul de vedere al juriştilor din Primăria Ploieşti a plecat de la existanţa unor proiecte, de altfel aprobate, care vizau ajutorarea de la bugetul local a unor familii aflate în situaţii financiare delicate, considerându-se că publicarea numelor le-ar putea aduce prejudicii de imagine. Totuşi, trebuie amintit că vorbim despre bani publici, situaţia în care, într-o ţară democratică, nu ar trebui să existe secrete privind modul de gestionare. În egală măsură, merită amintit că în respectiva şedinţă au fost discutate mai multe proiecte privind aprobarea unor rectificări de bugete, modificarea inventarului bunurilor din domeniul public sau crearea unor noi locuri de parcare cu plată pe mai multe străzi din Ploieşti.

Decizia istorică a autorităţilor ploieştene a fost criticată inclusiv de colegii d partid ai primarului, existând totodată numeroase voci care au catalogat-o drept o îngrădire a accesului liber la informaţii de interes public, consfinţit prin legislaţia românească.

Back To Top