Categorie: Administraţie

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă organizată alături de cei doi viceprimari, Dan Nicodim şi Magdalena Trofin, că administraţia locală a decis să restricţioneze accesul pe mai multe poduri importante, după ce s-a ajuns la concluzia că acestea sunt în pericol real de prăbuşire. Printre ele se află podul de la ieşirea spre Bucov, de lângă Obor, şi cel de lângă cimitirul Mihai Bravu.

 

Andrei Volosevici a explicat că, în urma problemelor apărute în zona Nămoloasa, la o pasarelă peste Dâmbu, a solicitat ca Direcţia Tehnică să-i prezinte o situaţie cu privirela toate podurile şi podeţele, aflând că nouă obiective fuseseră expertizate în 2017, în majoritatea cazurilor descoperindu-se probleme deosebit de grave. Astăzi s-a întrunit Comisia municipală pentru Siguranţa Circulaţiei, care a aprobat impunerea unor restricţii de tonaj şi viteză.

Cinci poduri, din cele nouă expertizate în 2017, au fost încadrate în clasa 5, însemnând stare tehnică critică şi care nu asigură condiţii minime de siguranţa circulaţiei, alte trei sunt în clasa 4, nesatisfăcătoare, iar o singură pasarelă peste Dâmbu, care leagă străzile Bădeşti şi Apelor, se prezintă în condiţii mai bune şi rămâne deschisă. În clasa 5, însemnând stare tehnică critică, intră podul peste pârâul Dâmbu care face legătura cu strada Muzelor, situat imediat în spatele AFI, podul care leagă străzile Apelor şi Cornăţel, la intrarea spre Oborul Ploieşti, podul care face legătura cu strada Ştrandului, cuprinzând practic toată zona sensului giratoriu dintre Obor şi AFI, pasarela din dreptul străzii Neajlov şi pasarela din dreptul străzii Cometului. În ultimele două cazuri s-a decis închiderea circulaţiei pietonale. În clasa 4 au fost incluse podul de pe strada Mircea cel Bătrân, în cartierul Pictor Rosenthal, podul peste Dâmbu din zoa intersecţiei şoselei Mihai Bravu cu Apelor şi Cornăţel şi podul peste Dâmbu situat în dreptul depozitului Kober, tot în zona intersecţiei dintre Apelor şi Mihai Bravu. "Trebuie să avem în vedere faptul că expertizele datează din primăvara anului 2017 şi în niciun caz situaţia nu aveam cum să se îmbunătăţească", a punctat viceprimarul Dan Nicodim.

Restricţii de urgenţă

"Ştiţi că în şedinţa Consiliului Local a fost o discuţie depsre podul din zona Nămoloasa, cu decizia Comisiei de Circulaţie de a fi închis pentru că prezenta un pericol, motiv pentru care am solicitat să ştim dacă sunt mai multe probleme în acest sens şi am găsit nouă. Nu caut vinovaţii, încercăm să rezolvăm problemele, asta este logica Executivului, dar vorbim de expertize din martie 2017, care atestă o situaţie şi o degradare extraordinară a tot ceea ce înseamnă structura de rezistenţă a acestor poduri, podeţe, pasarele. Deci, evident, trebuia o măsură imediată. N-a fost bugetată, n-a fost finanţată niciodată. Şi chiar dacă la nivel teoretic legea spune că trebuia refăcută în 2019, cred că toată lumea este de acord că nu putem risca viaţa unui om. Dacă în 2017 expertizele spuneau că obiectivele sunt degradate şi nu s-a făcut nicio investiţie, acum situaţia nu are cum să fie mai bună, ba, din contră, mai rea", a declarat Andrei Volosevici în timpul conferinţei organizate astăzi.

"Cu ajutorul colegilor şi al celor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii încercăm să găsim un expert în materie de rezistenţă a podurilor, sperăm să vină pe data de 28, luni dimineaţă, să aibă o opinie, să vizualizeze obiectivele şi să ne lămurim în ce măsură unele ar putea fi deschise măcar pentru traficul pietonal. Lucrurile sunt foarte clare, nu ne vom permite niciodată să riscăm viaţa ploieştenilor, chiar dacă lucrul ăsta creează un anumit disconfort. Cea mai mare problemă pe care o văd este că va trebuie să restricţionăm traficul pe podul de pe strada Ştrandului, un pod important şi din punct de vedere al traficului, dar şi pentru toate acele societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea acolo şi sunt aprovizionate în acest fel. Totuşi, siguranţa este pe primul loc şi atunci decizia este în felul următor: pentru strada Ştrandului vom restricţiona traficul la o singură bandă pe sensul de mers, cu o restricţie de tonaj şi cu o viteză de maxim 30 de kilometri la oră, cel puţin până pe data de 28. La fel este situaţia legată de podul de la Mihai Bravu, exact lângă cimitir, la fel vom restricţiona pe o singură bandă pe sensul de mers. La podul de pe Mircea cel Bătrân, cum există doar o bandă pe sens, va fi doar o restricţie de viteză. Cei care pun în aplicare hotărârea sunt cei de la SGU, avem ajutorul şi al Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Locale. Dacă există o veste bună este aceea că vom putea destul de rapid să intrăm într-o zonă de investiţii cu ajutorul celor de la AFI, de fapt este un proiect mai vechi care se blocase la un aviz de la Apele Române. Îl deblocăm şi podul de pe strada Nămoloasa va fi refăcut, în regim de urgenţă, fără vreo implicare financiară a Primăriei, ci doar cu susţinerea financiară a celor de la AFI", a mai declarat primarul Volosevici, estimând că această lucrare va dura trei-patru luni. Până atunci, având în vedere restricţiile impuse, autorităţile ploieştene anunţă că solicită ajutorul Ministerului Apărării, pentru realizarea cu ajutorul armatei a două poduri de campanie, unul pentru trafic rutier şi pietonal, în apropierea Oborului, şi unul doar pentru pietoni, ceva mai la vest.

Back To Top