tarif gigacalorie ploiesti ratrapaj
Categorie: Administraţie

Tariful pentru gigacalorie urmează să crească în Ploieşti, după ce Veolia Energie a solicitat, conform unei clauze contractuale, recuperarea unor diferenţe de preţ la materia primă. Creşterea va fi acoperită din bugetul local, odată cu subvenţia la termie. În paralel, pentru ultimele luni ale contractului mai e în dezbatere o majorare substanţială, tot cu menţinerea tarifului actual pentru populaţie, dar care va presupune un efort bugetar substanţial pentru Primărie.

Noul tarif pentru gigacalorie din Ploieşti va creşte, ca urmare a includerii unei cote suplimentare care va fi plătită de Primărie, astfel încât operatorul să-şi recupereze pierderile generate de creşterea preţului materiei prime pentru perioada 1 martie 2019 - 31 iulie 2021. Dacă, în trecut, acest ratrapaj era plătit direct de Primărie operatorului, în ultimii doi ani s-a ales ca suma să fie împărţită la numărul de calorii livrate şi inclusă în tariful general, cu menţiunea că e plătită tot de municipalitate, odată cu subvenţia la termie. Ultimele diferenţe calculate de operator, până la 31 iulie, se ridică la aproape 16,6 milioane de lei fără TVA. Raportat la un consum estimat la ceva mai mult de 322.000 de gigacalorii până la data de 31 martie 2022, când Veolia a anunţat că renunţă la contract, Primăria va trebui să achite un supliment de 51,35 lei fără TVA per gigacalorie.

Tarif de 1.083 de lei pe gigacalorie, în dezbatere publică

Separat de această majorare, autorităţile au mai publicat, spre dezbatere publică, un proiect de hotărâre care prevede majorarea tarifului de producţie şi transport până la 605 lei fără TVA, dar şi includerea unui nou ratrapaj, pentru perioada 1 august 2021 - 31 octombrie 2021. Cu tot TVA şi cu ratrapajul vechi, cel de acum şi cel calculat pentru perioada august-octombrie, noul tarif din Ploieşti ar urma să ajungă la aproape 1.083,5 lei, conform proiectului respectiv. Acesta ar urma să se aplice de la 1 februarie, deci pentru ultimele două luni de contract, dar ar rămâne de referinţă şi în scenariul tot mai probabil în care noua licitaţie n-ar fi gata la timp iar autorităţile ar fi nevoite să facă o negociere directă pentru un nou contract pe perioadă determinată.

Autorităţile promit, în acelaşi proiect de hotărâre, că tariful pentru populaţie va fi menţinut la valoarea actuală, de aproximativ 222 de lei cu tot cu TVA. Asta ar însemna ca, la fiecare gigacalorie livrată de operator, bugetul local să suporte peste 860 de lei, ceea ce, la o estimare de aproximativ 120.000 de gigacalorii pentru perioada februarie-martie, ar presupune un efort bugetar total undeva la 100 de milioane de lei, numai pentru cele două luni. Proiectul de hotărâre e disponibil pe site-ul Primăriei Ploieşti, la secţiunea "Transparenţă decizională".

Citiţi şi: Andrei Volosevici, prima reacţie după ce Veolia Energie a anunţat rezilierea

Back To Top