Categorie: APH Cultural

Odată cu prima zi a lunii octombrie, Filarmonica ploieşteană şi-a deschis porţile pentru iubitorii muzicii simfonice. Încă de la primul concert (din 1 octombrie ) al stagiunii 2009-2010 a fost evidentă dorinţa organizatorilor şi a artiştilor aflaţi pe scenă de a gândi şi realiza acest gen de spectacol pe gustul cât mai multor melomani, atât din punct de vedere al repertoriilor abordate, cât şi din punct de vedere al orei de începere al concertului (19 în loc de 18,30), în aşa fel încât cei ce doresc să vină dar al căror program se încheie mai târziu, să poată ajunge de la început.

Primul concert s-a dorit a fi o deschidere festivă de stagiune. În acest scop, dirijorul RADU POSTÄ‚VARU a ales monumentala Simfonie a V-a în do# minor de Gustav Mahler. Repetiţiile conştiincioase şi viziunea de ansamblu a dirijorului au avut ca rezultat o versiune interpretativă echilibrată şi, în acelaşi timp, impresionantă a acestui opus.
Concertul din 8 octombrie l-a avut invitat la pupitrul dirijoral pe Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI care, spre marea plăcere a publicului ploieştean, o oferit un program integral Ludwig van Beethoven.

Ca piese orchestrale au putut fi audiate, pentru început, celebrele Contradansuri iar în partea a II-a a spectacolului, Simfonia I op.21. Melomanii aflaţi în sală au avut bucuria să asculte o interpretare plină de culoare şi de subtile sublinieri ale schimbărilor de caracter dintre piesele care formează suita de Contradansuri şi - respectiv - dintre părţile Simfoniei.

Tot în cadrul acestui concert, foarte tânăra pianistă DARIA TUDOR a oferit o versiune a Concertului nr. 3 pentru pian şi orchestră care a demonstrat evoluţia pe plan tehnic a interpretei şi, în acelaşi timp, curajul de a susţine un opus de o astfel de anvergură.
Joi, 15 octombrie, un alt Maestru al baghetei a fost prezent pe scena simfonicului ploieştean: OVIDIU BÄ‚LAN.
În deschidere, în interpretarea lui DANIEL ŞTEFAN a putut fi ascultat bine-cunoscutul Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov.
Partea a doua a fost dedicată Simfoniei a III-a de Johannes Brahms. În numeroasele dăţi când a dirijat opusuri brahms-iene la Ploieşti, Maestrul OVIDIU BÄ‚LAN a demonstrat o calitate rară: aceea de a şti să echilibreze atât de bine compartimentele orchestrei încât muzica pe care o interpretează să fie monumentală, copleşitoare în unele momente, dar nu greoaie, iar clipele de acalmie în care tensiunea dramatică este mai mică, să nu fie lipsite de substanţă.

Ultimul concert al lunii octombrie a fost dirijat de KOICHI INOUE - Japonia.
Prima parte a cuprins uvertura la opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart şi câteva dintre cele mai cunoscute arii din opere aparţinând aceluiaşi compozitor („Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni” şi „Cosi fan Tutte”) în interpretarea sopranei AKIKO HAIAKAWA - Japonia.
În partea a doua, publicul iubitor al muzicii lui Ludwig van Beethoven a putut asculta, într-o execuţie îngrijită, bine pusă la punct tehnic, o versiune plină de optimism a Simfoniei a II-a.

Back To Top