Categorie: APH Cultural

cutremur-7737 de ani au trecut de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. 1600 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci de mii au fost răniţi.

Pe 4 martie, la ora 21.22, pământul a început să se cutremure, în România. În mai puţin de un minut, seismul care a atins magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a lăsat în urmă 1600 de morţi, peste 11.000 de răniţi și 35.000 de locuinţe distruse. Mii de oameni au rămas captivi sub mormanele de moloz. În Bucureşti, 30 de clădiri s-au prăbuşit, iar oraşul Zimnicea, extrema sudică a României, a fost distrus.
Deși epicentrul a fost în zona seismică Vrancea, cutremurul a fost resimțit din sud-estul ţării şi până în Bulgaria.
Zile în șir, peste 30.000 de pompieri şi militari au fost mobilizaţi la operațiunile de salvare, iar la fiecare cinci minute, militarii mai scoteau câte un om de sub dărâmături, titrează digi24.ro.

toma-caragiu-1Atunci şi-a pierdut viaţa şi Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti. artistul ieşise pe scara blocului ca să îşi conducă un bun prieten, pe regizorul de televiziune Alexandru Bocăneţ. Ambii au fost prinşi şi ucişi sub dărâmături.
Teatrul ploieștean care, astăzi, îi poartă numele marelui actor, a comemorat, marți, 4 martie, 37 de ani de la trecerea în neființă a maestrului scenei românești. La ora 10.00, în foaierul instituției, au fost rostite cuvinte de aducere aminte, iar manifestarea s-a încheiat cu depuneri de flori la bustul actorului, din imediata vecinătate a teatrului.

Tot în seara de 4 martie s-a stins Doina Badea, supranumită Edith Piaf a României, pe care seismul a surprins-o în lift.

Mai multe AICI

 

Back To Top