Categorie: APH Cultural

Duhul Sfânt lucrează cu putere „între două lumi” Cartea „Între două lumi” surprinde nostalgia autorului faţă de valorile moral-creştine - credinţa, dragostea, speranţa - într-o lume globalizată, agitată, stresantă. Nevoit să părăsească de timpuriu melegurile natale, după un scurt periplu în Italia, s-a stabilit la celălalt capăt al lumii, în Australia. A plecat cu spiritul identitar românesc în suflet, subliniind în carte faptul că pământul strămoşesc este altarul ţării, iar munţii noştri sânii mamei.
În primul capitol al cărţii autorul consideră că biserica era un muzeu în perioada comunistă, dar în centrul ei se afla Creatorul, iar prezenţa religiei în şcoală, după 1989, reprezintă „cheia altarului” care formează caractere.
Încă din copilărie au ieşit la iveală cele trei pasiuni statornice ale lui Ben Todică: filmul, teatrul şi scrisul. Primul aparat foto l-a avut la 12 ani şi a realizat un filmuleţ la Casa de cultură din Oraviţa, manifestând devreme înclinaţii jurnalistice, fiind talentat şi în teatru.
În ţara cangurului, devine un Badea Cârţan al timpurilor noastre, un păstrător al identităţii româneşti într-o lume secularizată şi înstrăinată. Amintirile din copilărie şi adolescenţă sunt legate de tradiţiile bănăţene. Se relevă, pe bună dreptate, faptul că locul unde te naşti este sfânt.


Poartă o corespondenţă remarcabilă cu personalităţi literare din România şi din lume. Amintim aici doar de Artur Silvestri (acesta fiind şi un model pentru autor), George Anca şi Ioan Miclău.
Ben Todică dovedeşte prin această carte reale calităţi scriitoriceşti. Autor a numeroase şi variate articole, publicate în multe reviste din diaspora, este un adevărat gladiator în arenă, un om al cetăţii, un jurnalist complet, un cineast care a realizat zeci de filme ale vieţii şi tradiţiilor comunităţii româneşti, cât şi un excelent reporter la un post de radio din Melbourne. Desfăşoară o activitate de mecenat, sprijinind artiştii români din ţara-continent a emisferei sudice. Marele geograf Simion Mehedinţi, în lucrarea „Creştinismul Românesc”, sublinia faptul că „Un om, ca şi un popor, atâta preţuieşte cât a înţeles din Evanghelie şi cât poate să urmeze învăţătura lui Iisus”.


Prin urmare, Duhul Sfânt lucrează cu putere în cartea lui Ben Todică, cuvintele folosite sunt ziditoare pentru această vreme dominată de confuzii. De aceea, îi doresc să aibă în permanenţă un îndemn biblic din troparul Sfântului Dumitru care zice: ”Să munceşti în fiecare zi precum nu ai muri niciodată şi să ai grijă de spirit (în cazul de faţă cel românesc - n.n.) dacă ai muri mâine”.

Back To Top