Categorie: APH Cultural

Festivalul Internaţional de Jazz de la Ploieşti (sau „Ploieşti Hot Jazz Summit”), creat în 2006, sub coordonarea Festivalului Internaţional de Jazz de la Sibiu, ca parte a reţelei Romanian Jazz Network, are ca organizatori Consiliul Local Ploieşti, Teatrul „Toma Caragiu” şi Asociaţia Culturală „Jazz Forum 03 Ploieşti”.Atuurile festivalului ploieştean

Parteneriatul cu festivalul de la Sibiu a facilitat, de la prima ediţie din 2006, accesul la trupe şi muzicieni de primă mărime din jazzul european şi american.

 

Atuurile festivalului ploieştean, dincolo de calitatea excepţională a muzicienilor invitaţi, sunt bugetul important, susţinerea considerabilă a administraţiei locale, experienţa şi calitatea staff-ului artistic şi tehnic al festivalului, infrastructura tehnică impresionantă (sunet, lumini, echipamente de ultimă generaţie) şi, nu în ultimul rând, interesul, calitatea şi numărul mereu crescând al concertelor de jazz din Ploieşti.

Acestor atuuri li s-a adăugat, de la o ediţie la alta, şi un răspuns pe măsură al sponsorilor şi mai ales al mass-mediei locale şi centrale, care au reuşit, în special începând cu a doua ediţie (2007), să reflecteze într-un mod profesionist şi amplu acest festival, impunându-l ca un bun spiritual al ploieşteanului.

De la jazzul clasic la formulele moderne

Scopul festivalului, mai ales prin prisma selecţiei, este de a contribui constant şi continuu la revitalizarea şi impunerea muzicii de jazz ca gen artistic adresat nu numai unei elite, ci şi unor categorii socio-profesionale şi de vârstă cât mai diferite.

 

Organizatorii încearcă să atingă această ţintă prin selecţia muzicienilor invitaţi, propunând genuri şi formule de jazz cât mai diverse, de la jazzul clasic (New Orleans, Dixie Land, Swing, Bebop) până la formulele cele mai moderne, mai incitante, cu mare priză la public, precum pop-rock-ul, ethno-jazz, blues şi soul.

„Jamsessin”, lansări de CD-uri, sesiuni de autografe

Pe parcursul celor trei zile de festival, care anul acesta vor fi programate numai la Teatrul „Toma Caragiu”, pe lângă două recitaluri zilnic, în ultima zi chiar trei, organizatorii invită muzicienii să se alăture pe aceeaşi scenă la sfârşitul recitalurilor, în formula atât de gustată de „jamsession”.

 

Tot în calendarul acestei ediţii vor fi programate lansări de CD-uri, conferinţe de presă (după fiecare recital în parte), întâlniri cu publicul şi sesiuni de autografe şi poze.

Ediţia din acest an, prin selecţia directorului festivalului, programează genuri şi artişti extrem de diverşi, pe gustul unui public pe cât de rafinat, pe atât de diferit ca opţiuni culturale.

Programul festivalului

Vineri, 14 mai

 

Ora 19,00 – Deschiderea oficială a Festivalului

 

19,30 – recitalul extraordinar al formaţiei Szakcsi Lakatos – Gipsy Groove (Ungaria)

 

21,15 – recitalul extraordinar al formaţiei Beata Przybytek Quintet (Polonia)

Sâmbătă, 15 mai

 

Ora 19,00 – recital extraordinar Manfred Weinberger/ Johann William „Billy” Bontas Quartet (Germania)

 

20,30 – recital extraordinar Jazz Bigband Graz „Electric Poetry” (Austria)

Duminică, 16 mai

 

Ora 19,00 – Yuri Honing Acustic Quartet (Austria)

 

20,30 – recital extraordinar Benni Chawes Quintet (Danemarca)

 

22,00 – recital extraordinar Sam Newsome & Lucian Ban Quintet: „The RO-USA Jazz Suite” (SUA).

Un lider incontestabil al pieţei muzicale din România

Poate nu este lipsit de interes să menţionăm că festivalul şi-a revizuit complet componenta de branding şi focusul strategic printr-o reorientare spre concepte şi atribute actuale, dar totuşi adânc înrădăcinate în valorile tradiţionale ce au făcut din festival ceea ce este azi. Revizuirea componentei vizuale a identităţii, tonul vocii şi tonusul comunicării readuc în actualitate, prin forţa şi reprezentativitatea „Romanian Jazz Festival”, un lider incontestabil al pieţei muzicale din România.

Scopul acestui proces este de a capitaliza şi dezvolta valorile deja câştigate ale festivalului şi de a aduce acea notă de noutate şi diversitate ce disting un eveniment cu adevărat important de evenimentele de masă.

 

Back To Top