Categorie: APH Cultural

Asociaţia Culturală „Jazz Forum 03”, Teatrul „Toma Caragiu” şi Consiliul Municipal Ploieşti a organizat marţi, 8 iunie, de la ora 19, în sala de spectacole a Teatrului „Toma Caragiu” - un extraordinar concert de jazz susţinut de două ansambluri universitare din Statele Unite. Unul aparţine McNeese State University din Louisiana, iar celălalt provine din University of Northern Colorado.Friendship Ambassadors şi Marele Cadou

„Este un cadou, un mare cadou oferit de statul american. Fac şi americanii cadouri, nu numai bombe şi baze militare, cum ar fi tentaţi să considere unii”, apreciază Lucian Sabados, directorul Asociaţiei Culturale „Jazz Forum 03” şi al Teatrului „Toma Caragiu”.

 

Concertul de la Ploieşti este unul din cele şapte susţinute de americani în cadrul unui turneu care a început pe 27 mai şi se va încheia pe 9 iunie. Dar ansamblurile nu sunt alcătuite doar din studenţi. În universităţile americane jazzul este obiect de studiu. Prin urmare, grupurile vor aborda repertoriul consacrat de big band din SUA. Ne referim la New Orleans, Dixieland şi Swing. Repertoriul lor include cele mai consacrate standarde. Nu vor lipsi mărci celebre ca Duke Ellington, Count Basie, Tony Flannegan, Glenn Miller, George Gershwin ş.a.

Încântarea lui Rick Condit

Studenţii americani sunt conduşi de către un mare saxofonist, Richard W. Condit, director de studii jazz-istice şi profesor asociat de saxofon la Fulbright Senior Scholar, în cadrul mai multor universităţi, pe care am mai avut prilejul să-l ascultăm la Ploieşti, în 2004. Atunci concertul a fost la Filarmonică, iar Rick Condit a evoluat împreună cu Teodora Enache, cu Ion Baciu junior ş.a. Condit vine şi ca director muzical al celor două ansambluri.

 

Rick Condit afirmă că „Turneul nostru îşi propune să celebreze împlinirea anul acesta a 40 de ani de la iniţierea, în 1970, a unui mare proiect al Departamentului de Stat al SUA: este vorba de Friendship Ambassadors („Ambasadorii Prieteniei”). Mă simt omorat de a fi vizitat România de şase ori, începând din anul 2002. Sper din toată inima că vom colabora la acest proiect de o manieră care să fie benefică pentru toţi. Studenţii mei sunt extrem de încântaţi de vizita în România şi de faptul că participă la acest important schimb cultural”.

După 40 de ani

Referitor la Friendship Ambassadors, Lucian Sabados îşi aminteşte: „În anii 70, când eram student, am luat contact cu acest program. Era un an foarte complicat, al propagandei comuniste. Cu toate acestea, programul americanii au reuşit să sensibilizeze autorităţile pentru a face posibilă derularea programului. Foarte mulţi tineri, în special studenţi americani au fost implicaţi în acest mare proiect, mari structuri de muzică şi de teatru au fost aduse în Europa şi în restul lumii. Iată că s-au împlinit 40 de ani şi atunci statul american a programat acest turneu uluitor al celor două ansambluri studenţeşti de jazz, care vor evolua nu numai în România. Trebuie să mai menţionăm că, pe lângă Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş, Iaşi, Braşov şi Sibiu (oraşe în care vor concerta americanii – n.r.), Ploieştiul şi-a cucerit definitiv un spaţiu pe harta centrelor consacrate ale jazz-ului”.  

Preţuri studenţeşti

Va fi un mararon muzical care se va întinde pe durata a trei ore şi jumătate. Un alt aspect care ne-a interesat a fost cel referitor la preţul biletelor. Preţurile sunt extrem de mici. Cel mai scump bilet va fi de 15 lei. „Am ţinut mult să avem un preţ cât mai promoţional, pentru ca un număr cât mai mare de tineri să se apropie de jazz. Iar ceea ce ne propun trupele americane este un jazz foarte plăcut, foarte agreabil. Cele mai multe bilete vor fi de 10 lei, pentru studenţi, elevi, pensionari. Sperăm să se simtă foarte bine”, a completat Lucian Sabados.

Clubul de Jazz la sfârşit de stagiune

O altă iniţiativă a Asociaţiei Culturale „Jazz Forum 03” a reprezentat-o înfiinţarea unui club de jazz la Ploieşti. Clubul de Jazz de la Ploieşti se află la sfârşitul celei de-a VII-a stagiuni, care se va încheia cu şedinţa de luni 14 iunie, ora 19. Vor fi abordate teme consacrate în cadrul clubului şi vor fi depănate amintiri despre cea de-a V-a ediţie a Festivalul Internaţional de Jazz de la Ploieşti („Ploieşti Hot Jazz Summit”). Întâlnirea se va desfăşura în foyerul mic al Teatrului „Toma Caragiu”.  

Back To Top