carte petrol
Categorie: APH Cultural

• Joi, 19 mai, Muzeul Petrolului din Ploiești găzduiește o lansare de carte.
• Volumul „În universul petrolului românesc” este un studiu asupra importanței petrolului în zona țării noastre, încă din cele mai vechi timpuri.
• Evenimentul este deschis publicului de la ora 12.00, iar autorul va oferi una dintre cele mai interesante viziuni asupra tradițiilor petrolului în societatea noastră.


Joi, 19 mai, de la ora 12.00, la Muzeul Petrolului Ploiești, secție a Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, autorul Gheorghe Calcan va prezenta publicului cartea „În universul petrolului românesc”, o viziune unică și un studiu interesant asupra rolului pe care această bogăție naturală l-a jucat în societatea noastră încă din timpuri vechi.
„În această lucrare, încercăm să surprindem un segment al devenirii societății românești, prin filonul său economic petrolier. Cum istoria unei țări este un sumum de evenimente, personalități, instituții, atitudini și fapte, în istorie se integrează instantaneu și concretizările productive și ocupaționale ale colectivității naționale.
Avem tradiții vechi în petrol, chiar de la daci și români. Translăm apoi evul mediu și ne înălțăm pe postamentul a trei premiere mondiale fundamentate în anul 1857.
Devenim prin petrol un referențial național și mondial.
Național, pentru că, prin petrol, ne afirmăm economic la cumpăna secolelor XIX–XX, petrolul asigurând alături de cereale și lemn) modernizarea întregii societăți, în interbelic el având contribuția cea mai are în bugetul de venituri al națiunii. El a generat apoi, petrochimia postbelică românească și o eritabilă industrie a utilajului petrolier care a înălțat ingeniozitatea și hărnicia românească pe podiumul performanțelor mondiale. El, Maria Sa, Petrolul, a generat o categorie socială distinctă, cea a petroliștilor, cu o instrucție aparte, cu un statut material decent, cu un comportament atitudinal remarcabil.
Mondial, pentru că prin producție și export, prin specialiști și publicații, prin utilaj și implantul de rafinării pe diverse coordonate geografice ale lumii, am devenit un însemnat reper al acestui univers.
El, Petrolul, a generat un viguros învățământ de specialitate”, se arată în introducerea volumului.

CITEȘTE ȘI: Legea offshore a fost aprobată de Camera Deputaților și merge la promulgare

 

Back To Top