Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

florin toma tablouri
Categorie: APH Cultural

 • Miercuri, cunoscutul scriitor și critic de artă Florin Toma revine la Ploiești.
• Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ va fi gazda lansării noului volum „Tablouri văzute dintr-o parte(2)”, o carte în care găsim cronici de artă și eseuri.
• Este o nouă „galerie” în care sunt abordați artişti de primă mână și care „îmbină cronica de artă cu literatura, o literatură de bună calitate”.


În această săptămână, avem, la Muzeul de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“, literatură bună, dar și abordarea originală și complet avizată a artei plastice, la pachet, în volumul „Tablouri văzute dintr-o parte(2)”. Ni-l va prezenta chiar autorul Florin Toma, miercuri, 8 iunie, la ora 17.00, la sediul Muzeului din Ploiești, alături de gazda evenimentului, Florin Sicoie, directorul instituției, și de invitații Valeriu Scărlătescu și Florin Șuțu, cunoscuți pictori.

CITEȘTE ȘI: Stand Up Therapy: „Povești de adormit adulții” vin cu haz la Filarmonică

„Textele mele – indiferent cum m-aș numi, admirator al artelor plastice sau scafandru cubist (apud Marcel Tolcea) – sunt fișe de observații somato-psihice despre artiști și arta lor, care sunt completate de un fel de medic specialist în boli de ficțiune. Adică, un biet ficționar de pripas, în elita asta scrobită, cu aere de genialitate, cu ochii dați peste cap, cu bască așezată pe-o ureche și la gât cu o lavalieră mai grațioasă decât o coapsă de-a lui Kiki de Montparnasse sau o voltă lubrică de-a distinsei La Goulue. Firește că exagerez. Dar să știi că lumea asta, dacă te simte cumva vulnerabil, adică dacă nu ești sensibil, nu trăiești înlăuntrul ei și nu empatizezi constant, te ejectează numaidecât. Te aruncă de nu te vezi. Și îți trebuie multă răbdare, până să te bage în seamă, să-ți spună: „A`-ncoa!” și să te lase să te apropii de ea”, afirma recent Florin Toma pentru putereaacincea.ro
Florin Toma este prozator, redactor și cronicar de artă plastică la revista Viața Românească, editată de Uniunea Scriitorilor din România. A debutat la „România literară”, în 1978, în prezentarea lui Radu Cosașu, și este membru al USR din 1990. A fost publicist (1993-2012) la „Lumea liberă” (New-York) și „Meridianul românesc” (Los Angeles).
A publicat, până acum, numeroase cărți: „Petru Comarnescu – Kalokagathon” (ediție îngrijită împreună cu prof. dr. acad. Dan Grigorescu), Editura Eminescu, 1986, „Peisaj cu fluturi noaptea”, nuvele, Editura Cartea Românească, 1986, „O mie nouă sute nouăzeci și doi / Sisteme de supraviețuire” (interviuri, în colaborare), Editura MediaPrint, 1992, „Incontinentul româno-american” (interviuri cu emigrația românească din Canada și SUA), Compania AMGRIN, Montréal, 1998, „Moștenirea Familiei Bildungsroman”, roman, Editura Cartea Românească, 2005, „Orașul jumătăților de înger”, roman, Editura Cartea Românească, 2010, „Ca la vecinul bine temperat”, nuvele, Editura BrumaR, 2013, „Tablouri văzute dintr-o parte, cronici de artă și eseuri”, Editura AdLibri, 2016, „Depozitul de bătrâni”, nuvele, Editura BrumaR, 2019 (nominalizat la Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor) și „Colecționarul de vise”, nuvele, Editura Junimea, 2021.
Florin Toma este un prieten drag și apreciat al publicului ploieștean, două dintre cărțile sale fiind lansate în anii trecuți, în atmosfera foarte rafinată a Muzeului Județean de Artă.
„Muzeul imaginar al lui Florin Toma ne ajută să ne punem întrebări, ne oferă instrumentul privilegiat al interogației. Și ne învață cum să observăm metamorfozele prin care trec artiștii, mereu în mișcare, mereu căutând punctul de coagulare al imaginii sau textului. Florin Toma este și un minunat prozator, așa că aceste cronici plastice sunt și bijuterii literare, din cele pe care dorești să le savurezi stând într-un fotoliu, în penumbra unei biblioteci așa ca într-un conac cu atmosferă cehoviană. Să dai paginile ușor, sorbindu-le cuvintele, făcând pauze, revenind. Cronicile lui Florin Toma ne încântă prin „felul lor de a fi”, ca niște prieteni buni cu care stăm la povești”, spune pictorul și scriitorul Alina Gherasim depre volumul recent lansat de Florin Toma zilele trecute, la Bookfest 2022.
Foto: Mihai Constantineanu

CITEȘTE ȘI: CTP, concediat de la Digi24 după ce a criticat gafa lui Cosmin Prelipceanu

Back To Top