Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

mezzosoprana Iulia Buciuceanu
Categorie: APH Cultural
  • Sâmbătă, 18 iunie 2022, a părăsit această lume mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române din București timp de trei decenii, au anunțat reprezentanții instituției.
  • Artista s-a stins din viață în aceeași zi cu actorii Valentin Uritescu și Alexandru Lulescu.

Născută pe 25 iunie 1931 la Tighina, în Basarabia, mezzosoprana Iulia Buciuceanu a fost prim solistă a Operei Române din București între 1952 și 1983. Primele îndrumări de canto le-a luat în casă, cu mama ei, iar studiile de Conservator le-a făcut la Iași cu Grigore Magiari și Mansi Barberis după care le-a continuat la București cu profesorul Petre Ștefănescu-Goangă.

Încă din anii de studenție a fost angajată solistă a Operei Române din București unde a desfășurat o importantă carieră artistică națională și internațională. A abordat rolurile de mezzosoprană ale unui vast repertoriu universal: AIDA, TRUBADURUL, FALSTAFF, BAL MASCAT, RIGOLETTO, DON CARLO de Verdi, CARMEN de Bizet, RUSALKA, DAMA DE PICĂ, EVGHENI ONEGHIN de Ceaikovski, BORIS GODUNOV de Mussorgski, CNEAZUL IGOR de Borodin, ORFEU de Gluck, NUNTA LUI FIGARO de Mozart, POVESTIRILE LUI HOFFMANN de Offenbach, LAKMÉ de Delibes, ORFEU de Gluck, CAVALLERIA RUSTICANA de Mascagni, MAEȘTRI CÂNTĂREȚI DIN NÜRNBERG, TANNHÄUSER, WALKIRIA, OLANDEZUL ZBURĂTOR de Wagner. A fost foarte activă și devotată repertoriului românesc interpretând multe opere dintre care unele chiar în premieră absolută: APUS DE SOARE de Mansi Barberis, RĂSCOALA, DECEBAL, ION VODĂ, VLAD ȚEPEȘ, ORFEU de Gheorghe Dumitrescu, BĂLCESCU, DRAGOSTE ȘI JERTFĂ de Cornel Trăilescu, HAMLET de Pascal Bentoiu, DREPTUL LA DRAGOSTE de Teodor Bratu, HORIA de Nicolae Bretan, CONU LEONIDA FAȚĂ CU REACȚIUNEA de Matei Socor, OEDIPE de George Enescu.

Muzicalitatea, talentul și temperamentul artistic au asigurat pentru mezzosoprana Iulia Buciuceanu succes atât în rolurile dramatice cât și în cele comice.

A abordat și repertoriul vocal simfonic, lied și operetă și a colaborat cu toți artiștii și dirijorii timpului său.

Soțul său a fost marele actor George Constantin, iar fiul lor este actorul Mihai Constantin (cel care l-a intepretat pe Ionică, în filmul "Liceeni") ai cărui copii, Maria și Matei Constantin continuă, prin studiile lor la UNATC, o tradiție de familie inițiată de părinții marii artiste dispărute. Iulia Buciuceanu era sora mai mică a actriţei Tamara Buciuceanu.

VEZI ȘI: Actorii noștri aleg altă scenă. Doliu în lumea teatrului

Back To Top