Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

schimbarea la fata
Categorie: APH Cultural

 

• Astăzi, 6 august, creștinii ortodocși și catolici celebrează Schimbarea la Faţă a Domnului însoţită şi de Moşii Schimbării la Faţă.
• Popular, sărbătoarea poartă denumirea de Probejania/Obrejenia, tradusă prin transformare, schimbare.
• Află ce semnifică sărbătoarea și care sunt obiceiurile care însoțesc simbolistica religioasă al zilei.

Schimbarea la Față ne aminteşte de episodul biblic petrecut pe muntele Tabor, unde Hristos își descopera dumnezeirea: fața Domnului „a strălucit ca soarele, iar veşmintele lui s-au făcut albe ca lumina”. Plasată în calendar în perioada în care natura se pregătește de toamnă, sărbătoarea aduce o bogată încărcătură simbolică. Sărbătoarea datează de la începutul sec. al IV-lea, când Împărăteasa Elena zidește o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe sa fie menționată în documente din prima jumătate a secolului al V lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.
Schimbarea la Față a Domnului are mai multe denumiri. De exemplu, din cuvântul slavon „obrejenie” vine la români „obrejenia”, semnificând schimbare/transformare. Sau din grecescul „metamorphosis”, cu același înțeles. Dar, Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv Înfrumusețare a lui Hristos, deoarece vin zile când cerurile se deschid, iar aleșii lui Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.

Obiceiuri

Odată cu sărbătoarea din 6 august, frunzele copacilor încep să se îngălbenească, apele să se răcească, iar păsările migratoare își pregătesc plecarea.
În popor, se spune că în această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să te certe cineva, pentru că vei fi mustrat tot anul, până la următoarea Schimbare la Față. Așa că e momentul să te împaci cu toți cei cu care te-ai certat cândva.

CITEȘTE ȘI: Trei persoane, turiști, au murit lovite de trăsnet, la Casa Albă – VIDEO LINK

Oamenii care nu vor ţine această sărbătoare se spune că vor fi uscaţi şi gălbejiţi, exact ca plantele care de acum încep să se veştejească.
În această zi se face pomană în amintirea şi pentru sufletul celor trecuți în neființă. Fructele, în special strugurii, reprezintă cea mai importantă pomană. Ele sunt duse mai întâi la biserică spre a fi sfinţite. Boabele de struguri sunt numite „colivă de struguri”. Biserica dă oficial dezlegare de a mânca mere, pere, struguri. În unele zone, există și credința că cine mănâncă struguri înainte de Obrejanie îşi va „afurisi” maţele. Astăzi se poate începe gustatul boabelor de struguri, chiar dacă nu sunt încă coapte, tradiţia atribuindu-le un rol vindecător pentru cei care au intestinele sensibile.

Dacă în ziua Schimbării la Față vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi roditoare şi îmbelşugată, iar dacă va ploua, toamna va fi mohorâtă.
Alte obiceiuri constau în sfinţirea grădinilor, a boabele de grâu alese pentru semănat, a recoltelor.

Recomandat este ca până la 6 august agricultorii să termine de cosit şi de adunat fânul, pentru că altfel îmbătrânește și nu mai este de calitate. Tot acum se culeg şi ultimele plante de leac. Dintre plantele de leac care pot fi culese sunt leuşteanul și muşeţelul.

Tot tradiția ne învață că nu mai este voie la scăldat în ape curgătoare, repezi (inclusiv animalele), ori să speli rufe la râu. Cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetele care se spală în această zi se vor trezi că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Nu e bine nici să te culci afară.

Se mai spune că oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, preacurvie, tutun) vor fi vindecaţi.

Despre femeile însărcinate se spune că dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze, conform tradiției.

Dacă oamenii nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Tradiţia populară ne mai amintește că, în această zi, ar fi bine să evităm călătoriile, fie şi pe distanţe scurte. Există riscul să rătăcim drumul spre casă. În această situație, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Celor care au o suferinţă trupească sau sufletească li se spune să urmărească zborul berzelor. Aşa cum berzele pleacă şi suferinţa oamenilor se va depărta de ei.

CITEȘTE ȘI: Rusia închide conducta prin care România importă petrol pentru rafinăria Petromidia

Back To Top