• În zece zile, 31 de pereți ai unor clădiri din Ploiești au îmbrăcat haine noi, vesele, colorate și cu câte un mesaj exprimat frumos pentru cei care se vor opri să-l observe.
• Prima ediție a Festivalului Artown a adus în Ploiești pictură, magie, poezie, muzică și dans.
• Artiști din șapte țări au creat în fața publicului concepte colorate, care poartă mesajul sustenabilității, dar și istoria Ploieștiului.
Au fost zece zile încărcate de artă pentru ploieșteni, pentru artiști, voluntari și organizatori deopotrivă. Fiecare zi a festivalului a găzduit evenimente conexe, de la concerte, reprezentații de dans contemporan, momente de poezie live, concerte de harpă, acte de magie live, până la ateliere creative și reprezentații de pictură. Fiecare eveniment a fost un prilej pentru simplii trecători să intre în atmosfera festivalului și să interacționeze cu arta. Iar ploieștenii au fost încântați de manifestările artistice, dar și de picturile murale care au transformat complet unele clădiri din oraș, dându-le o nouă înfățișare.
În total, 27 de artiști români și internaționali au pictat conceptele lor creative, unite de un mesaj comun care a reprezentat puntea dintre trecut și viitor pentru orașul Ploiești. Conceptele artiștilor prezenți la prima ediție a Festivalului Artown sunt colorate, au un mesaj puternic, important pentru societatea actuală – sustenabilitatea - și sunt adaptate la stilul personal al fiecărui artist în parte, fiecare concept aducând în discuție și istoria Ploieștiului.
CITEȘTE ȘI: SGU Ploiești a instalat dozatoare de apă în cimitirele din municipiu
Artown Festival 2022 a reunit artiști plastici din România, dar și din Italia, Republica Moldova, Finlanda, Ucraina, Peru și Germania. Toți au ani de experiență în diferite nișe ale desenului și se bucură de renume și recunoaștere în lumea artei vizuale.
Organizatorii festivalului au fost impresionați de publicul numeros care s-a oprit să se bucure de arta care s-a desfășurat în fața sa în aceste zile, de sprijinul pe care l-au primit din partea voluntarilor evenimentului și tuturor celor implicați. Festivalul Artown a fost un succes colorat și vesel, iar orgnizatorii își propun să continue manifestul început anul acesta și să organizeze alte ediții.
CITEȘTE ȘI: 36 de tineri, printre care și minori, prinși cu droguri la festivalul Holiday Mood din Bușteni
Artown Festival a fost organizat de buchARTest, s-a bucurat de susținerea Primăriei Municipiului Ploiești, iar pentru prima ediție a fost sprijinit de DEH (Danube Engineering Hub), Ness Poiect Europe, Actemium, Cemrom, Kraftanlagen, Oltina, WDP, Caparol și Sportek.
Festivalul Artown s-a aflat la prima ediție și este un manifest urban și social pentru o lume mai colorată, mai plină de viață în orașul Ploiești. „Am folosit arta ca declarație publică și ne-am dorit, astfel, să generăm conștientizarea problemelor sociale din România. Intervențiile urbane sunt menite să stârnească dialoguri pentru comunitate și monologuri pentru privitori, în același timp, fiind o invitație deschisă spre schimbare. Ele reflectă vocea și exprimă valorile societății noastre, în timp ce transformă un oraș”, spun organizatorii.
Tema festivalului a fost „Sinestezie urbană”, care înseamnă o uniune a simțurilor, se bazează și pe sustenabilitate, iar conceptele alese atrag atenţia asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă propuse de ONU.
Au răspuns apelului organizatorilor 77 de artişti cu 94 de concepte din 23 de ţări şi 33 de oraşe.
Clădirile alese sunt:
- Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (strada Minerva nr.4) – artiștiDmitri Potapov (Republica Moldova) / Aku Aalto (Finlanda) / Keroku;
- Școala Gimnazială “George Emil Palade” (Aleea Iezerului) – artist Mircea Modreanu;
- Școala Gimnazială „I.A.Bassarabescu” (Aleea Strunga nr.2) – artiști Patrizio Anastasi ( Italia) / Pulsar Sinaps;
- Sala de Sport a Colegiului Național „Alexadru Ioan Cuza” – artist Wanda Hutira;
- Strada Emil Zola nr. 4 – artiști Alexandra Lincu / Mateo Sabatino;
- Strada Vlad Țepeș nr. 21B – artist Normski (Ucraina);
- Strada Gh. Gr. Canatcuzino nr.30 – artist Monks (Peru);
- Strada Mărășești nr.12 (Gang Cinema Patria) – artiști Pisica Pătrată / Otto Constantin / Gabi pe deal / meri the zu;
- Parcul Nichita Stănescu (ganguri) – artiști Jiims / Cuserul;
- Strada Jurnalist Gabi Dobre nr.1 – artist Bogdan Cazacincu;
- Strada Dr. Dumitru Bagdazar nr.3 – artist Greta von Richthofen (Germania);
- Strada I.A.Bassarabescu nr.2 – artist Iulia Sandu;
- Strada Radu Stanian nr.1 – artist Irina Mocanu;
- Strada Milcov (Sala „Leonard Doroftei”) – artist Robert OBERT;
- Liceul Tehnologic “Victor Slăvescu” – artiști KSELEQOQYNQYSHY (Casele cu Ochi Închiși) / Tatiana Dumitrana;
- Strada Bobâlna nr.143 – artist Passtrada;
- Bulevardul Republicii nr.46 – artist LOST OPTICS
- Strada Cuza Vodă (Parcare) – artist Lucian Sandu Milea.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană