Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Valeria Seciu
Categorie: APH Cultural

 

• UNITER a anunțat, astăzi, că actriţa Valeria Seciu a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani.
• Valeria Seciu fost protagonista unora dintre cele mai importante spectacole din istoria teatrului românesc, parte a unei generații de artiști care au făcut istorie pe scenele românești.

La un an după stingerea maestrului Ion Caramitru, o altă personalitate a sceneri românești, îndrăgita actriță Valeria Seciu a plecat dintre noi. 

„Valeria Seciu (2 august 1939 - 6 septembrie 2022).
Am aflat cu tristeţe că în dimineaţa zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriţă de teatru, film, radio şi televiziune Valeria Seciu. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească"
, a transmis UNITER astăzi, pe Facebook.

Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum vă place“, în regia lui Octavian Cotescu.

A fost colegă de generaţie cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu.

Actorul şi profesorul ei, Octavian Cotescu, a cerut-o în căsătorie pe fosta studentă, în 1966, după ce actriţa a revenit în Bucureşti de la Cluj, unde jucase doi ani.

CITEȘTE ȘI: FILARMONICA PLOIEȘTI: Festivalul „Clara Mărgineanu – In Memoriam”

„Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în , cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine că voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei", spunea actriţa într-un interviu.

Fiul soţilor Cotescu, Alexandru, a ales calea monahală şi, în present, este călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil. El se numără printre traducătorii celei mai recente ediţii româneşti a culegerii de texte teologice „Everghetinos” (din gr., „Binefăcătoarea”).

După absolvirea facultăţii de teatru, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronica Micle, în spectacolul „Eminescu“, în regia lui Sică Alexandrescu, alături de Ion Caramitru, care i-a fost partener în nenumărate alte ocazii.

S-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti în 1978.
În stagiunea 2008 – 2009 a jucat în „Menajeria de sticlă”, la Teatrul Naţional, la Teatrul Mic, în spectacolul „Cum gândeşte Amy” (piesa a fost montată special pentru Valeria Seciu, care a dorit să interpreteze rolul actriţei Esme) şi la Teatrul Act în „Creatorul de teatru”.
„Magnetică ingenuă eternă, capabilă să-şi centreze sensibilitatea spre abisurile ori culmile naturii umane, ca-ntr-un alint, totdeauna cu o puternică senzualitate catifelată în privire, în vocea cu inflexiuni de miere sau fiere...”, aşa a fost caracterizată în site-ul Teatrului Naţional din Bucureşti.

A interpretat peste 20 de roluri în filme: „Casa neterminată” (1964), „Un august în flăcări” (1974), „Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), „Lumini şi umbre” - serial TV (1979-1982), „Bună seara, Irina” (1980), „Dragostea şi revoluţia”, „Vreau să ştiu de ce am aripi” (1983), „Adela” (1984), „Furtună în Pacific” (1985), „Aurora” (2010), „Roxanne” (2013) şi „Sunt o babă comunistă” (2013).

Valeria Seciu a câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”.

În 2006, actrița a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu.

În 2007, UNITER i-a oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, a fost aleasă, tot la gala UNITER, cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din spectacolul „Lear”, în regia lui Andrei Şerban de la Teatrul Bulandra.
Mai multe pe hotnews.ro

CITEȘTE ȘI: Galeria de artă Ploiești: ARDENS MATERIA – Pictură de Cornelia Gherlan

Back To Top