Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

nașterea maicii domnului
Categorie: APH Cultural

 

• Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este cea mai importantă sărbătoare a toamnei, care prăznuiește nașterea Fecioarei Maria, mama lui Isus.
• Bisericile ortodoxă și catolică sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie.
• Sărbătoarea este însoțită de numeroase tradiții și credințe populare. Iată care sunt acestea.

Nașterea Maicii Domnului este celebrată în creștinism drept cea mai importantă sărbătoare a toamnei, prima din calendarul bisericesc care începe la 1 septembrie. Istoric, Nașterea Sfintei Fecioare este datată între anii 19 și 22 î. Hr., fiind rodul rugăciunii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, care au făgăduit lui Dumnezeu că, daca vor avea un copil, îl vor închină Lui. Conform textelor bisericești, Maria a avut o descendență atât împărătească, cât și preoțească: tatăl ei, Ioachim, provenea din seminția lui Iuda, fiind urmaș al regelui David, iar mama ei se numea Ana și provenea din neamul preoţesc al lui Aaron.

Această sărbătoare este prăznuită în Răsărit din secolul al V-lea, iar în Occident a fost introdusă în secolul al VII-lea, în timpul Papei Serghie I, generalizarea ei având loc mai târziu, în secolul al IX-lea.

Sfântul Ioan Botezătorul și Sfânta Fecioară Maria sunt singurii sfinți cărora li se sărbătorește ziua nașterii, datorită misiunii unice pe care fiecare a avut-o, dar și pentru că, în mod traditional, ei au fost sfinți încă de la naștere.

În tradiţia creştină, există legenda potrivit căreia Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, şi-au dorit nespus de mult un copil. Cum încercările de o viaţă nu au dat roade, rugăciunile au rămas unica lor şansă. Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinţi, dăruindu-le un odor cu chemare dumnezeiască și cu o menire sfântă.

CITEȘTE ȘI: „Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre” la 23 de ani

Cunoscută în popor ca Sântămăria Mică, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria. Nașterea Maicii Domnului a fost anunțată de Îngerul Gavriil care le-a prevestit părinților ei că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un „vas ales lui Dumnezeu”. Potrivit tradiției, atunci când Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții au dus-o la templu, acolo unde a rămas până la aproximativ 15 ani. Părinţii ei au lăsat-o împreună cu celelalte fecioare în camerele Templului să crească acolo. Biserica prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în 21 noiembrie. În următorii șapte ani, părinţii Ana și Ioachim au vizitat-o adesea pe Maria la Templu, până la moartea lor. Maria a rămas orfană la vârsta de zece ani.

Tradiții și credințe populare

În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiţii legate de această zi.

Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.

În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Cum Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. Fetele se pot ruga pentru găsirea alesului și grăbirea căsătoriei, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, iar descântătoarele pentru vindecarea bolilor.

Femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei și să li se ierte păcatele.

Se mai spune că, în fiecare casă, trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să măture, să coasă, să calce şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

Astăzi, nu este permis ca lumea să se certe, iar împăcările sunt obligatorii.

De Sfânta Maria Mică, fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, nu este voie să dormi, altfel te vei simţi amorţit tot anul.

Dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii. Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează: bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea.

Aceia care nu şi-au adunat plante medicinale, nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.

Tot pe 8 septembrie, păsările călătoare pleacă spre țările calde, iar gâzele și reptilele intră în pământ.

CITEȘTE ȘI: Parteneriate educaționale cu Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova. Oferta completă

Maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze și despre următorul an agricol. Se spune că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire.

Începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea.

În unele tradiţii, Maica Domnului este identificată cu astrul nopţii, Luna, care se roagă de Dumnezeu să nu prăpădească lumea și să nu izgonească vânturile.

Ce nume se serbează de Nașterea Maicii Domnului

Numele de Maria îşi are rădăcinile în limba ebraică, unde Miriam înseamnă Doamnă, împărăteasă, cea aleasă, cea frumoasă.
De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela. Însă, de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Măriuța, Mara, Marusia, Ana-Maria.

CITEȘTE ȘI: Concert VEDE(M)2 – „Muzica nouă românească de la discipol la maestru”

Back To Top