Categorie: APH Cultural
DSCF2782În ziua de 3 mai 2012, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” şi-a deschis porţile pentru un eveniment de mare atracţie. Pentru prima dată, preşedintele Asociaţiei Culturale Româno-Japoneze, Hashimoto Yoshinori, fotograf de renume internaţional, a prezentat ploieştenilor o parte din arta sa.


Expoziţia intitulată „Japonia de Nord: o altă Japonie” cuprinde peste 100 de fotografii, făcute în mica regiune Yourihonjo, a Japoniei de Nord. „Veţi observa, aici, trei tipuri de fotografie. Primul tip reprezintă fotografii făcute de mine acum 30 de ani, fotografii ce înfăţişează Matagi, un popor din partea de nord a Japoniei, iar în partea opusă, Hatahata, ce reprezintă un tip de peşte prins adresea de pescarii din partea de nord a Japoniei. Pe un alt panou, veţi observa fotografii făcute de la marele dezastru de la Fukushima. Restul însemnă fotografii realizate de mine, din 2008 până în 2010, într-o zonă mică a Japoniei de Nord şi reprezintă viaţa de zi cu zi a japonezilor, Japonia obişnuită”, a descris artistul creaţiile sale.

„Consider această expoziţie ca o continuare ca o continuare a proiectului Multiculturalitate, în cadrul căruia am avut invitate mai multe studente din Japonia, cărora le-am prezentat cunoştinţele noastre despre tradiţiile japoneze. A fost prezent şi domnul Hashimoto, care s-a simţit foarte bine printre ploieşteni şi atunci i-a venit ideea să-şi expună creaţiile şi la Ploieşti. Reprezentanţii Muzeului de Artă s-au arătat foarte receptivi, aşa că nu ne-a rămas decât să realizăm evenimentul. Trebuie să menţionez că această expoziţie foarte renumită a fost prezentată şi în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti, dar şi în instituţii de cultură din Braşov, aşa că suntem onoraţi să o putem admira acasă”, ne-a declarat Mihaela Coadă, coordonator şi organizator al proiectului „Multiculturalitate”, din cadrul Colegiului „Jean Monnet” Ploieşti.

„Cultura Japoniei este, pe cât de fascinantă, pe atât de vastă, clădită din spiritul unor oameni foarte puternici interior, dar şi de o sensibilitate estetică aparte. Aceste lucruri sunt reflectate şi în expoziţia actuală care, deşi redă numai o parte a Japoniei, reflectă profunzimile artei pe care o reuşeşte Hashimoto Yoshinori”, a declarat, în deschidere, Alice Neculea, directorul adjunct al Muzeului Judeţean de Artă Prahova.

Manifestarea a fost realizată în cadrul parteneriatului dintre Asociaţia „Organizaţia Salvaţi copiii - Filiala Bucureşti”, Asociaţia Culturală Româno-Japoneză, Colegiul Naţional „Jean Monnet" Ploieşti şi Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”.

Back To Top