Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

sfântul Dumitru
Categorie: APH Cultural

 

• Sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul ortodox, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost un important martir creștin, în onoarea căruia credincioșii aduc rugăciuni și fac pelerinaje.
• Principalele tradiții legate de Sf. Dumitru vizează norocul să sănătatea.
• Ziua de Sf. Dumitru reprezintă și începutul iernii.

Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat de părinții săi și învățat în taină credința creștină. Moștenitor al averii părinților săi, Dumitru a fost numit voievod în Tesalonic de către împăratul Maximian. Auzind, însă, că Dumitru este creștin, Maximian l-a întemnițat până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale. Dumitru a binecuvântat un luptător care l-a învins pe reprezentantul împăratului, motiv pentru care va fost ucis cu sulițe. Astăzi, îl cunoaștem drept Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir pentru că din moaștele sale, care se află în Tesalonic, a curs și curge mir. În prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dimitrie, este deschisă racla cu sfintele moaște, iar mirul este amestecat cu ulei și dăruit credincioșilor pentru vindecare.

Tradiții de Sfântul Dumitru

Sărbătoarea este însoțită de numeroase superstiții și obiceiuri. În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, se aprinde focul lui Sumedru, peste care sar copiii pentru a fi feriți de boli tot anul sau tinerii care doresc să se căsătorească mai repede. În unele zone din țară, se aprinde o roată din paie și este lăsată să se rostogolească la vale. Rolul acestui foc este acela de a le oferi căldură morților și de a feri gospodăria de fiarele sălbatice și de boli. Tăciunii stinși erau aruncați în livadă și grădini pentru a da putere pământului să rodească. În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună, iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari.

CITEȘTE ȘI: UPG. Aniversarea învățământului economic superior la Ploiești

Ziua de Sfântul Dumitru este și cea în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culcă o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aspră. Un alt mod de a află cum va fi iarnă, este urmărirea mersului oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dimitrie. Dacă dimineață se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarnă va fi grea, dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarnă va fi ușoară.
În tradiția populară, ziua cinstirii Sfântului Dimitrie era numită și ziua soroacelor, pentru că se încheiau învoielile vechi și se parafau altele noi.

De Sfântul Dumitru, nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii. În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă.

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.

Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

De ziua Sf. Dumitru, se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.

În Oltenia, tradiția spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri.

De Sfântul Dumitru, își sărbătoresc onomastica aproximativ 270.000 de români care poartă numele sfântului sau derivate de la acesta: Dima, Dimitri, Dimitru, Dumitruţ, Mitică, Mitru, etc.

În București, în zona Patriarhiei, de Sf. Dumitru sunt organizate procesiuni și pelerinaje la care sunt așteptați credincioșii, când sunt sărbătoriți Sfinții Dimitrie Izvorâtorul de mir și Dimitrie Cel Nou, considerat ocrotitorul Capitalei. La Muzeul Satului este organizat, în fiecare an, Târgul de Sfântul Dumitru.

Sursa: libertatea.ro

CITEȘTE ȘI: Ploiești Jazz Festival. Simfonicul și jazz-ul se reunesc într-un concert de excepție sub bagheta Simonei Strungaru

Back To Top