- Scurtmetrajul „Beyond the Threshold” („Dincolo de prag”), realizat după un scenariu scris de ploieștenii Tudor Dorobanțu și Cristian-Nicolae Răileanu, se numără printre filmele premiate la The Goat GALA, festivitate dedicată tinerilor cineaști și desfășurată la Palatul Culturii din Ploiești.
- Laureat cu Premiul Spotlight în cadrul galei de final a concursului GOAT (Generating Opportunities for Artistic Talents), „Beyond the Threshold” urmărește povestea unui adolescent care se luptă cu dependența de droguri.
Festivalul-concurs de scurtmetraje GOAT a reunit peste 60 de echipe de elevi și studenți, care au realizat filme scurte pe teme precum prevenția consumului de droguri, conservarea patrimoniului cultural, egalitatea de gen și multe altele.
Tânărul Cristi, personajul principal al scurtmetrajului „Beyond the Threshold”, se refugiază în droguri și devine în scurt timp dependent, ajungând să își riște libertatea, să își piardă familia, prietenii și parcursul școlar și chiar să se ocupe cu traficul de substanțe interzise, pentru a-și câștiga banii necesari satisfacerii acestei adicții.
- Detalii despre scurtmetrajul care a câștigat Premiul Spotlight în cadrul galei The GOAT, AICI.
Tudor Dorobanțu: „Relația între privitor și drama internă rezonează mult mai puternic prin imagini, secvențe tensionate și bogate din punct de vedere vizual!”
- De unde e inspirată povestea lui Cristi? A pornit ideea de bază a acestui scurtmetraj de la ceva ce ați trăit sau ați văzut în realitate sau pur și simplu ați dorit să puneți accent pe o problemă majoră cu care se confruntă tinerii din ziua de azi?
Din păcate, am văzut unele dintre aceste situații chiar în cazul unor adolescenți din Ploiești. Am vrut să creăm un scenariu cât mai apropiat de realitate și cât mai simplu, pe care tinerii să îl înțeleagă cât mai bine și să conștientizeze pericolul consumului sau traficului de droguri.
- Care consideri că e impactul unui asemenea scurtmetraj asupra comunității și asupra segmentului social căruia se adresează? Crezi că un mesaj de o asemenea importanță ajunge mai ușor la tineri prin intermediul cinematografiei?
Cred că adolescenții vor fi mai degrabă atrași de un scurtmetraj decât de un documentar sau de un articol. Cred că printr-un scurtmetraj se aduce mult mai bine în prim-plan ideea mizată, pentru că privitorul poate pătrunde în lumea construită artistic alături de personajele ce înfățișează caractere, exemple vii… practic, ei sunt pionierii incursiunii spectatorilor în lumea pe care o înfățișăm, iar relația între privitor și drama internă rezonează mult mai puternic prin imagini, secvențe tensionate și bogate din punct de vedere vizual, în comparație cu aceeași poveste auzită în treacăt într-un articol sau o știre care nu îți stârnește sentimentele, nu te face să îți ridici toate întrebările necesare înțelegerii unei astfel de tematici complexe.
- Cum ai descrie experiența ta ca scenarist, regizor și videograf al scurtmetrajului „Beyond the Threshold”? Te-ai mai implicat în astfel de proiecte înaintea concursului „The GOAT”?
Pot spune că, deși am muncit foarte mult în decursul celor 2 săptămâni, în timpul filmărilor ne-am și distrat, ceea ce a făcut ca timpul să treacă mai repede. Ziua filmam, iar noaptea selectam și editam videoclipurile, pentru a nu pierde timpul. Pe parcursul zilelor de filmare, a trebuit să schimbăm scenariul aproape zilnic din cauza mai multor factori. Fiind la școli diferite, nu am putut să ne sincronizăm orarul. După ce am stabilit (cât de cât) un scenariu, am fost nevoiți să găsim locații potrivite acestei teme: locuri pustii sau abandonate, ce simbolizează tristețea și singurătatea. Pe partea legată de videografie, de care a trebuit să mă ocup singur, a fost și mai greu, deoarece în timpul zilei eram la școală, iar majoritatea filmărilor au fost realizate seara, cu ajutorul diferitelor lumini și proiectoare. Desigur, neavând niște actori cu experiență, am repetat fiecare scenă de foarte multe ori pentru a găsi „perfecțiunea”. De asemenea, fiind un film scurt de acțiune, m-am gândit cu atenție la fiecare scenă, astfel încât mesajul să fie cât mai ușor de înțeles. Împreună cu prietenul meu, Cristi, am reușit să creăm scenariul astfel încât scurtmetrajul să nu fie plictisitor și am încercat să fie cât mai captivant. Acesta este primul meu proiect în lumea cinematografiei.
Tudor Dorobanțu: „Un astfel de festival care le oferă tinerilor posibilitatea să se raporteze în mod unic la probleme de actualitate și să își manifeste creativitatea este o premieră în Ploiești sau poate chiar în țară!”
- Cum v-ați format echipa de producție, care a fost procesul de selecție? E complicat să găsești adolescenți dispuși să se implice într-un proiect de acest gen? Ce feedback ați primit din partea colegilor, ca lideri ai grupului?
În primul rând, am întrebat în jur de 30 de persoane cunoscute dacă ar vrea să apară într-un film despre consumul de droguri, pentru a-mi face o idee despre cine ar fi dispus să se implice într-un astfel de proiect. Pot spune că nu a fost complicat să găsesc oameni dornici să se implice, întrucât, din câte știu, un astfel de festival care le oferă tinerilor posibilitatea să se raporteze în mod unic la probleme de actualitate și să își manifeste creativitatea este o premieră în Ploiești sau poate chiar în țară. În plus, cred că fiecare dintre noi ar visa să apară într-un film și să poată transmite prin firea sa un mesaj puternic unui public larg.
Majoritatea celor care mi-au fost alături în acest proiect sunt persoane pe care le cunoșteam de ceva timp, astfel că aveam deja în minte o idee despre ce rol ar fi potrivit pentru fiecare sau unde ar putea aduce un plus de expresivitate. Acest lucru m-a ajutat și în ideea că ne-am sfătuit cu privire la roluri, la acțiune în general și la replici. Legat de echipa de producție, cea mai dificilă parte a fost alegerea „mascaților”, deoarece aveam nevoie de echipament (pistol, cătușe și experiență în domeniu), iar foarte puțini au fost de acord, fiindcă nu voiau ca imaginea lor publică să fie asociată unui film cu această temă. La început, colegii mei nu credeau neapărat că este un proiect serios și vedeau totul ca pe o joacă, dar după ce le-am prezentat ideea și scenariul, majoritatea au devenit interesați și gata să își aducă aportul în realizarea filmului.
- Cum ați reacționat în momentul când ați aflat că veți primi premiul Spotlight? Vă așteptați la această distincție? Ce emoții v-au încercat, ați simțit că munca voastră a fost valorificată?
O să fiu sincer și o să mărturisesc că nu a fost complet neașteptat, pentru că simțeam că ne-am implicat cu toții și am depus mult efort, adesea trecând prin foarte multe versiuni pentru aceeași scenă până la rezultatul final, cu multe retușuri și schimbări spontane care sunt consumatoare de energie, mai ales în contextul în care am avut nu mai mult de 2 săptămâni la dispoziție și trebuia, deci, să lucrăm contra-cronometru. Schimbările acestea ne-au făcut să ne îndoim puțin de coerența mesajului transmis, în sensul că nu eram convinși că replicile sau scenele alese sunt cele mai sugestive, dar ne-am bucurat foarte mult să vedem că viziunea noastră a fost validată de oameni cu experiență și un cuvânt solid de spus în domeniu și că munca noastră nu a fost în zadar.
Chiar sunt mândru de munca depusă de toți prietenii mei care m-au ajutat și m-au susținut. Nu aș fi putut realiza acest film fără ei!
- Consideri că scurtmetrajul realizat de voi a obținut impactul scontat? Care a fost reacția generală a publicului care a văzut în premieră abordarea voastră artistică asupra unui subiect atât de sensibil, cum este consumul de droguri?
Da, cred că am reușit să sensibilizăm pe cei care au vizionat scurtmetrajul, în special pe adolescenți, vis-a-vis de panta abruptă pe care alunecă cei care se lasă purtați de o astfel de curiozitate nefastă… Cred că modul în care am pus în scenă acest subiect este unul care apelează negreșit la emoția oamenilor, iar noi am simțit pe deplin reacțiile pe care le-am stârnit în momentul proiecției filmului, la festivitatea de premiere, atunci când toți cei prezenți ne-au aplaudat cu căldură. Pentru noi gestul acesta a fost foarte important și ne-a bucurat nespus, pentru că ideea de la care pornisem cu schițe pe foi de hârtie a fost înțeleasă și apreciată.
Tudor Dorobanțu: „Adolescenții sunt influențați și de anturaje sau de prietenii lor mai mari, pe care îi idolatrizează!” / „Drogurile distrug tot ce este frumos în ideea de viață!”
- Intenționați ca, pe viitor, să reveniți cu proiecte similare? Dacă da, ce planuri aveți?
Desigur! Mi-aș dori ca pe viitor să continui în lumea cinematografiei și ca acesta să fi fost doar începutul unei lungi călătorii prin lumea artistică. Mi-ar face plăcere să am constant asemenea provocări, chiar sub formă de concurs, pentru că toate acestea sunt șanse de a învăța lucruri noi, de a te dezvolta pe multe planuri. Pe această cale țin să felicit și să le mulțumesc organizatorilor pentru inițiativă, pentru că și din partea mea este greu să găsesc oportunități de acest fel. Fotografia și cinematografia sunt pasiunile mele și aș fi încântat să pot îmbina utilul cu plăcutul, adică să fiu implicat, de exemplu, în campanii de informare prin scurtmetraje sau alte acțiuni de acest fel.
Sper să am cât mai multe realizări alături de prietenul meu, ajutorul și susținătorul meu principal, Cristi.
- Consumul, dependența și traficul de droguri sunt, într-adevăr, probleme tot mai des întâlnite în rândul tinerilor, din păcate. O întrebare „extra”, în acest context, ar fi următoarea: cum credeți că s-ar putea preveni astfel de comportamente și situații? Ce îi face pe tineri să recurgă la substanțele interzise și cum ar putea oamenii din jur să îi ajute să nu ajungă acolo?
Majoritatea tinerilor încep să consume diferite substanțe dintr-o simplă curiozitate, așa cum am încercat să evidențiez și în scurtmetrajul nostru. Adolescenții sunt influențați și de anturaje sau de prietenii lor mai mari, pe care îi idolatrizează, vrând să încerce cât mai multe lucruri rele doar pentru a obține o așa-zisă „validare”. Cel mai important este să previi consumul de substanțe interzise, deoarece acesta duce la dependență, aproape imposibil de tratat. Cred că cea mai importantă metodă de prevenție este ca cei implicați să își înfrunte fățiș problemele, nu să le ocolească, să caute sprijinul apropiaților, să fie deschiși și comunicativi, în așa fel încât să faciliteze primirea ajutorului de care au nevoie pentru a trece peste perioada dificilă în care se află. Familia este cea care ar trebui să nu permită să se ajungă la deznodământul trist, asigurându-se periodic că adolescenții nu calcă pe drumuri greșite.
În unele cazuri, aceștia apelează la un psiholog, ce, de altfel, le poate salva viața, lucru pe care l-am introdus în scurtmetrajul „Beyond the Threshold”. Importantă este și cooperarea între generații, adică cei mici să înțeleagă că părinții lor nu sunt din altă lume și că pot fi deschiși față de ei, le pot comunica problemele și nu trebuie să se închidă în ei. Asta am subliniat și noi, faptul că de multe ori soluția simplă e doar o amânare, o îndepărtare temporară a problemei și nu o rezolvare în adevăratul sens.
În altă ordine de idei, încurajăm toți tinerii să nu se lase descurajați la primele inconveniente ale vieții și să învețe să coexiste temporar cu mici dezamăgiri, care, chiar dacă par obstacole de neclintit, trebuie îndepărtate prin răbdare, comunicare, implicare și iubire față de familie. Viața este un dar care trebuie prețuit, iar drogurile distrug tot ce este frumos în ideea de viață.
Alături de Cristian Răileanu, elev al Liceului Tehnologic „Toma Socolescu” din Ploiești, în distribuția scurtmetrajului „Beyond the Threshold” se mai regăsesc elevii Ștefan Claudiu Dănilă, Andrei Alexandru Burlică și Eric Costin Iurea, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
Proiectul „The Goat GALA” a fost inițiat de David Luca Moșu, elev la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, și organizat în parteneriat cu Fundația Comunitară Prahova, Artown Festival, Ploiești #LetsPLAY - Capitala Tineretului din România 2024, Fundația Județeană pentru Tineret Prahova și Asociația Eurospirit.
Citește și: FOTO&VIDEO Vibrații de toamnă, în „Trei nuanțe de albastru”
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană