• Expoziția „Ion Șinca. Note despre o arhivă afectivă” a oferit iubitorilor de artă un exemplu de reconectare emoțională între discipoli și profesorul lor care îi privește, de zece ani, din ceruri.
• Ion Șinca a rămas pentru publicul ploieștean unul dintre cei mai iubiți pictori, un creator de artă prin excelență și un suflet care a dăruit celor din jur inspirație.
Cu o delicatețe umană excepțională și un talent didactic capabil să conecteze în discipoli potențialul artistic cu sensibilitatea sufletească, pictorul Ion Șinca a rămas în amintirea elevilor săi, dar și a tuturor celor care l-au cunoscut, un șlefuitor de talente.
La zece ani de la plecarea sa către stele, Galeria de Artă Ploiești a găzduit una dintre cele mai emoționante expoziții, în care zeci de elevi i-au adus maestrului sentimentele lor, creând un dialog rafinat pe simeze.
„Ion Șinca. Note despre o arhivă afectivă” a fost despre amintiri, conexiuni și o „declarație de neuitare”, așa cum spune artista Adriana Brăileanu, alături de care au participat cu lucrări, într-o sărbătoare a artei, a dedicării și a moștenirii lăsate de profesorul lor, Amina Burloiu, Marilena Cane, Iolanda Crețoiu, Cristina Dimian, Alina Dumitrescu, Mihail Lazăr Epure, Frățilă Laurențiu, Mădălina (Bebe) Gheorghe-Tănase, Loredana Ioana Giacometti, Valentin Ioniță, Daniela Mihai, Ioana Alina Petre, Maria Petre, Georgiana Sidoriuc, Valentin Soare, Anda Ștefan, Radu Tancău, Denisa Tocan și Anca Vișan.
Patruzeci de lucrări, dintre care douăzeci ale maestrului și alte douăzeci ale elevilor săi ajunși, între timp, unii artiști vizuali cunoscuți, alții profesori de artă, au deschis o rețea sentimentală unică în peisajul cultural ploieștean.
Urmăriți un video reportaj „Ion Șinca. Note despre o arhivă afectivă”, marca APH, în care au avut amabilitatea de a ne împrătăși emoțiile Stela Șinca, soția pictorului, Liliana Marin, președintele Filialei Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici și Adriana Brăileanu, profesor la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești, elevă a maestrului.
Activitatea pictorului Ion Șinca
Ion Șinca s-a născut în 1950, la Pietriceaua, Brebu, Prahova. A urmat studiile Facultății de Arte Plastice din Iași - promoția 1973.
Din 1980 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
A lucrat ca profesor la catedra de desen-pictură a Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești la reînființarea căruia a participat.
În data de 4 august 2015, la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” a fost organizată expoziția retrospectivă Ileana Dăscălescu și Ion Șinca.
A fost nelipsit de la numeroase expoziții de grup larg: în perioada 1974 – 2010 participă la toate expozițiile U.A.P. Ploiești, în 1977 – 1992 participă la alte 24 de expoziții naționale anuale și bienale, iar în 2006 și 2008, la bienala „Ion Andreescu” Buzău.
De-a lungul carierei sale, a participat la foarte multe expoziții personale sau de grup restrâns atât în țară cât și în străinătate: 1983 – Magdeburg – Germania, 1984 – Galeria de Artă Ploiești, 1984 – Torun – Polonia, 1985 – Galeria Căminul Artei, 1992 – Teatrul Național București, 1995 – Escrennes – Franța, 1996 – Galeria J.L. Calderon, 2002 – Galeria de Artă Ploiești, 2003 – Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” Ploiești, 2006 – Galeria Silva Bușteni, 2007, 2010 și 2011 – Galeria de Artă Ploiești.
Multe dintre lucrările sale le-a conceput în tabere de creație și simpozioane: 1983, 1986, 1991, 1999 – Valea Doftanei, în 1984 – Torun – Polonia, 1985 – Ungaria, Cehia, RDG, 1994 – Cornu – Prahova și în 2002 – Brebu – Prahova.
Lucrările pictorului Ion Șinca se regăsesc în colecții de stat și particulare din România și străinătate (Austria, Canada, Germania, Italia, SUA).
A primit numeroase premii și distincții pentru arta sa: în 1973 – Laureat al festivalului Național al Artei Studențești, în 2000 – Diploma și Medalia Aniversară conferită de Asociația Oamenilor de Știință Prahoveni, iar în 2006 și 2012, a fost nominalizat la bienala „Ion Andreescu".
La 64 de ani, Ion Șinca s-a ridicat la stele, pe 9 noiembrie 2014, la Ploiești.
„Pictor și profesor printre cei mai cunoscuți din generația lui în Ploiești și Prahova, Ion Șinca reprezintă un nume și un caz aparte în generația lui. Recunoști, fără îndoială, și în această expoziție o manieră a pictorului Ion Șinca în motive alese, în cromatica lucrărilor, până la grija minuțioasă pentru prezentare. Peisajul este un gen preferat al pictorului, deci se poate spune că, în confruntarea cu realitatea, peisajul îl exprimă ca stare de spirit”, spunea Ruxandra Ionescu, în calitate de critic de artă, despre lumea lui.
„Viața pictorului Ion Șinca este o fantasmă care are forma și culoarea picturii sale. Fantasma picturii lui Șinca este forma și culoarea copilăriei, a locului natal. Fantasma locului natal e Ion Șinca, chiar și atunci când se află în atelier, la ore, pe stradă el este de fapt în satul său și bântuie, ca o fantomă a memoriei dealurile, curțile, ulițele, grădinile...”, a scris Cornel Cubleșan, în volumul „Micul Montparnasse”.
GALERIE FOTO APH
CITEȘTE ȘI: CALE LUMINATĂ, PRINTRE STELE, ION ŞINCA!
CITEȘTE ȘI: UNIUNEA ARTIŞTILOR PLASTICI PLOIEŞTI: ION ŞINCA, artistul cu o sensibilitate deosebită. GALERIE FOTO
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană