Categorie: Dezvăluiri

Astăzi vă prezentăm o mare ţeapă care a fost pusă la cale şi care acum se află în plină desfăşurare, pe filiera distribuitorului francez de gaze naturale GDF. Ţeapa preţului este condimentată de ţeapa certificatului european de calitate în Românica, astfel că amărâtul de consumator român se poate bucura de beneficiile unui serviciu venit din Europa şi implementat, la noi, româneşte. Casele noastre devin, fără voia noastră, adevărate bombe, care pot oricând să sară în aer. Dar să vedem de ce suntem aşa de prăpăstioşi şi să încercăm să desluşim tărăşenia.

Vrem sau nu, în relaţia cu anumite servicii suntem la mâna acestora. La curent electric, alimentare cu apă sau la gaze naturale - depindem, şi acum, de ce "ni se dă”. O expresie care a făcut carieră în vremurile când dictatura comunista decidea ce anume trebuie şi cât să mâncăm, cât de cald să fie în casele noastre sau cum să trăim raţional. Acum, fiind cetăţeni ai UE, doar cu numele, nu avem decât preţuri din ce în ce mai mari, iar drepturi prea puţine.


Tot felul de firme, regii şi corporaţii aplică ştiinţific metode pentru a-i uşura pe oameni şi de ultimul bănuţ din casă. Statul se face că nu vede, politicienii au privatizat resursele, reţelele de distribuţie şi cu asta s-au spălat pe mâini. Timp în care consumatorul a devenit cu adevărat "captiv”! Ca într-o cursă de şoareci. Iar dincolo de ea nu se află deloc libertatea. Dacă am renunţa la astfel de "servicii” nu facem decât să ne anulăm, radical, apartenenţa la o societate care se pretinde europeană, modernă şi avansată. Mai grav este că, în cazul de faţă, avem de-a face cu un concern occidental, venit din Franţa, cunoscut de români sub numele de GDF Suez România SA.

 

 

Noul contract - fitilul bombei


Zilele acestea fiecare "consumator casnic captiv” a primit, prin serviciile poştale, un plic în care vine şi surpriza. Documentul sună foarte frumos: "Contract pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici”! Perfect frate! În sfârşit, avem şi noi, ceva reglementat. Cum la românaşi este o adevărată boală naţională să semneze orice i se pune sub nas fără să citească, iată că "acţiunea” de diseminare a contractelor care ne asigură furnizarea "reglementată” a gazelor naţionale se află în plină desfăşurare. Cum prin presă - măcar cei câţiva care s-au dovedit mai vigilenţi la acţiunile acestor corporaţii - nu mai ai loc de campanie electorală, iată că totul merge ca uns.


Cei care aveţi acel contract prin casă ar fi bine să-l citiţi cu mare atenţie. La Partea II, alineatul 2, ni se spune negru pe alb: "Presiunea minimă de furnizare 0,015 Pa (bar) se va completa de furnizor conform acordului de acces/documentaţiei tehnice avizate de operatorul sistemului de distribuţie/transport”. O formulare tehnică, seacă, dar care, ea în sine, nu este altceva decât fitilul de care vă spuneam ceva mai sus. Aaaaaa, să nu uităm, noul contract care ne „reglementează” are ca dată de intrare în valabilitate ziua de 1.10 2009, şi a fost gândit ca fiind valabil pentru o perioadă nedeterminată.

 

Unde-i buba?


Păi şi noi, tot români fiind, având o încredere oarbă în „sistem”, trăim cu o nesăbuită speranţă că „organele şi autorităţile statului” ar avea grijă de noi. Că aceste organe ar ţine lucrurile sub „control” şi că altă treabă nu ar avea decât să stea cu ochii pe diferiţii operatori sau servicii. Fie ei chiar şi din zona distribuţiei gazelor naturale. Doar că un fin cunoscător al „sistemului” din respectiva afacere a văzut negru în faţa ochilor când a primit contractul buclucaş. Atenţia sa a fost atrasă tocmai de acel alineat 2 şi care aduce ceva foarte nou pe piaţa din domeniu.

 

Dincolo de Pa-uri, milibari şi termeni tehnici


Ei bine, la orice verificare a reţelei de gaze, fie că este la casă ori la un loc muncitoresc, se verifică dacă pe ţevile noastre sunt pierderi. Practic se bagă aer sub presiune, se ermetizează întreg circuitul şi apoi se verifică totul cu ajutorul unui manometru. „Până acum se ştia că presiunea normală şi firească de pe reţeaua casnică, a noastră a celor care suntem alintaţi cu expresia consumatori casnici, a fost de 20 de milibari, dar iată că distribuitorul ne spune prin noul contract că ne va oferi o presiune de doar 15 milibari” spune un alt meseriaş din sistem.


Diferenţa de de 5 milibari poate să vi să pară un fleac, nu-i aşa? Dar nu uitaţi că acei 5 milibari sunt de fapt un sfert din cei 20! Un fleac - tot o să spuneţi! Aşa am spus şi eu, dar din partea celor care - mai câştigă o pâine - prin astfel de afaceri am aflat că lucruruile nu sunt aşa de simple.

 

Ai centrală - ai speranţe că s-ar putea să nu te transformi în îngeraş


Am verificat câteva din ofertele de pe piaţa centralelor termice destinate caselor şi apartamentelor. Absolut toţi producătorii, pe care i-am găsit în cadrul documentării, au specificaţii tehnice foarte clare: centralele lor funcţionează optim şi eficient la o presiune de 20 milibari! Producătorii de „Vaillant” -uri, de RX CE IONO sau BOSCH spun clar, în documentaţiile lor, că aparatele funcţionează la o presiune de 20 milibari!


Dar poate că habar nu aveau inginerii de la Bosch sau Vaillant că pe aici, prin Românica, se poate ajunge şi la aşa ceva! Aceiaşi inginerii dar şi marele, fiorosul ISCIR au reglementat cât de cât situaţia centralelor termice moderne. Acestea au senzori şi se declanşează imdiat, se închid automat dacă presiunea „de lucru” este mult prea mică. Astfel se reduce la minim orice posibilitate de pierdere necontrolată a gazului natural în spaţiile de locuit. Bine şi bravo lor, dar mare atenţie pentru cei care au luat astfel de centrale termice de pe afară, de pe la colţ de stradă, din gropile de gunoi - deoarece fiind foarte vechi pot să aibă „scăpări” şi urmările să conducă la cine ce dezastre!

 

Stai la casă tip vagon.... bucură-te că - încă - nu te trezeşti în pom!


Marea nenorocire a variantei propuse de către GDF SUEZ vine tocmai de la presiunea care ar trebui să nu cauzeze cine ştie ce prăpăd printre proprii săi abonaţi. Să dea Dumnezeu să greşim noi! Să fie doar o temere nefundamentată şi să ne înşelăm! Dar, pe la Românica, întotdeauna mortul este de vină. Iar cazurile de acest gen nu au fost deloc puţine. Şi multe din ele au avut drept cauză tocmai pierderile accidentale de gazele naturale.


Care au prostul nărav de a produce deflagraţii, explozii, distrugeri importante şi chiar să conducă la pierderea de vieţi omeneşti. De aceea ne temem! Cunoscătorii din domeniu ne-au explicat că au serioase rezerve cu privire la funcţionare corectă a instalaţiilor de încălzire ( cu ajutorul sobelor). Şi mai ales în situaţiile, destul de întâlnite, a caselor cunoscute ca fiind de tip „vagon”. Adică tocmai acele locuinţe care au o lungime destul de mare a reţelei interne de distribuţie a gazelor.


„Posibil ca din cauza presiunii mai mici, pe fondul unui consum general crescut de gaze, un arzător aflat într-o sobă de la capătul reţelei dintr-o astfel de casă, şi chiar de la apartamentele aflate la etajele superioare ale blocurilor să nu mai aibă suficientă presiune şi să existe pericolul ca flacăra să se stingă singură. Iar consumatorul nu stă să vegheze tot timpul dacă arde sau nu flacăra în sobă sau la aragaz!” ne-au mai spus cei care au în spate ani uni de activitate în domeniul instalaţiilor de acest tip.

 

Epilog plin de temeri


Să sperăm că aceste rânduri să fie doar o exacerbare a temerilor noastre, iar specialiştii de la GDF să fie atât de buni încât să dea peste mână inginerilor care au conceput centralele de care făcem vorbire mai sus. Dar dacă nu-i aşa?! Mai ales când am aflat că după „relocarea” sediului GDF Ploieşti a devenit o adevărată probă de anduranţă să ajungi pe acolo. Personal insuficient, obosit, tracasat, supraaglomerat iar locurile de parcare sunt „dedicate” numai ştabilor şi angajaţilor firmei.


Aşa că, dumneatale, clientule, îţi laşi Dacia în parcare la Metro sau Carrefour şi apoi, pe jos, la GDF SUEZ. O fi şi asta un fel de politică a firmei, mai discretă, menită să încurajeze mersul pe jos dar şi întărirea autocontrolului pentru cei care sunt nevoiţi să ajungă pe acolo!

 

 

 

 

 

 

Back To Top