Categorie: Dezvăluiri

Druta-300x215Colegii de la RISE Project au investigat, în ultimii trei ani, o grupare moldovenească de crimă organizată care a lăsat în urmă numeroase victime în Republica Moldova, România, Italia, Marea Britanie dar și în alte țări europene.

Gruparea „Patron", compusă în principal din rakeți moldoveni (unii posesori de cetățenie română), este specializată în asasinate la comandă, trafic de persoane, contrabandă de țigări și taxe de protecție.

De-a lungul timpului, au reușit să corupă funcționari din mai toate instituțiile de la Chișinău. Rise Prpoject a dezvăluit, în premieră, existența grupării „Patron" – vezi "Ministerul de Interne al crimei organizate" . Articolul a fost publicat în iunie 2011 și preluat, la vremea respectivă, de presa din Republica Moldova și România. Informațiile despre gruparea „Patron" au stat la baza unor investigații ulterioare conduse de RISE Project în cooperare cu ziarul britanic The Guardian.

În 2011, investigația Rise Project a radiografiat legăturile dintre asasinarea unui afacerist moldovean, în centrul Chișinăului, și foști ofițeri de informații sau polițiști de peste Prut.

Zilele trecute, liderul suprem al grupării, Ion Gușan, cunoscut în cercurile interlope drept "Nicu Patron" – s-a ales cu un nou mandat de arestare european.
Judecătorii români au emis mandatul la sfârșitul lunii ianuarie după ce au primit o solicitare de la autoritățile judiciare din Italia. Din decizia de arestare dată de Curtea de Apel București pe 29 ianuarie rezultă că Ion Gușan este vizat pentru audieri ca inculpat într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului din Veneția. El este acuzat în Italia de trafic de persoane și activități de tip mafiot.

Gușan ar urma să fie predat autorităților din Italia doar după ce în România se vor soluționa definitiv alte două dosare penale în care este acuzat. În cel mai vechi dintre ele (2007), Gușan a fost condamnat de Curtea de Apel București la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de migranți. Potrivit procurorilor, Gușan a organizat o rețea care introducea, cu acte false, cetățeni moldoveni pe teritoriul unor țări din Uniunea Europeană

În cel de-al doilea dosar, Ion Gușan a fost arestat preventi de către DIICOT, în toamna anului trecut, împreună cu aghiotanții săi – toți fiind anchetați pentru contrabandă cu țigări.

La începutul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gușan a fost "botezat" drept "vor v zakone" – ceea ce în rusă înseamnă "hoț în lege". Gruparea "Patron" este organizată pe principii militare și funcționează după toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit "obceac", în care se varsă profiturile obținute din activități criminale. "Hoții în lege" se bucură de acest statut toată viața și au drept de moarte asupra membrilor grupării care încalcă legile nescrise ale organizației. Teritoriul tradițional al grupării "Patron" include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei – chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.
În România, Gușan a fost arestat împreună cu oamenii săi de bază, Valeriu Gori și Vasile Trohin, precum și cu alți inculpați în dosar – cum ar fi avocatul Daniel Trandafirescu, fiul șefului adjunct al Poliției Prahova si al judecatoarei Zinca Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova.

Foto: RiseProject.ro

Alte conexiuni ale grupării, click riseproject.ro

Back To Top