Categorie: Dezvăluiri

După cum am învăţat de-a lungul celor 20 de ani de criză postdecembristă, intrarea în capitalism a României se face în conformitate cu un algoritm aplicat în economia americană a anilor 1920, în care gangsterii se împărţeau în două categorii mari şi late: traficanţi de bunuri aflate sub regimul prohibiţiei şi traficanţi la costum specilizaţi în tunurile din bani publici. Dacă la noi băutura şi ţigările sunt la liber, pentru băieţii deştepţi ai mediului de afaceri românesc specializaţi în dezvoltare exclusiv pe bani publici au rămas combinaţiile cu lucrări de interes public finanţate exclusiv de la bugetul de stat. Şi, pentru că în România s-a demonstrat, până de curând, că niciun sac nu are fund, tunarii au îmbinat, întru bunăstarea lor şi a familiilor lor, politica de gaşcă cu achiziţiile de contracte din bani publici. Astăzi venim cu un nou exemplu de şmenuială demn de Românica. O licitaţie a cărei procedură a fost asumată de părţi, cu paşii administrativi desfăşuraţi ca la carte, a fost anulată chiar în ziua deschiderii ofertelor firmelor, pe motiv că brusc, nu se mai găsesc bani pentru finanţarea investiţiei. Inedit şi suspect, numai la Consiliul Judeţean Prahova, desigur!



Consiliul Judeţean Prahova condus de preşedintele Mircea Cosma (PSD), dar şi de vicepreşedintele Adrian Semcu (PNL) a organizat, respectând regulile de pe SEAP, adică sistemul ăla electronic de achiziţii publice, o procedură de atribuire a unui contract de achiziţie publică numit „LUCRĂRI DE ÎNLOCUIRE TÂMPLĂRIE DE LEMN CU TÂMPLĂRIE DE ALUMINIU ŞI PVC CU GEAM TERMOPAN LA PALATUL ADMINISTRATIV PLOIEŞTI”. Adică, doamnelor şi domnilor, Casa Albă din Ploieşti aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Prahova a simţit, subit, nevoia de a fi dotată cu termopane, în acest an de criză. Acum, când colegii domnului Cosma de la PSD îşi şterg mucii pe umărul pensionarilor de milă că bătrânii nu au ce să mănânce, CJ Prahova vrea fiţe. Sigur, dacă o să-l întrebaţi pe distinsul preşedinte al Cj Prahova, inginerul Mircea Cosma, o să primiţi un răspuns coerent legat de utilitatea urgentă a termopanelor pentru că, fără ele, Palatul Administrativ va suferi de frig încă o iarnă. Adică toţi plimbăreţii din birourile de la judeţ or să tremure, în loc să le fie cald şi bine, aşa cum merită.

 

Dacă ne întrebaţi pe noi, vă relatăm cu mâna pe portofelul gol că instituţia Consiliului Judeţean Prahova urma să fie spoliată de nişte bănet, deloc puţin, de către nişte băieţi care obligatoriu trebuie să fie în graţiile preşedintelui Cosma, sau măcar a vicepreşedintelui penelist al Cj, un alt distins domn, domnul Adrian Semcu, zis şi „Ninja de la Feteasca Neagră”.

 

Licitaţia a mers bine, până când n-a mai mers

 

Să trecem la lucrurile serioase, adică alea cu iz de pârnaie. În data de 21 mai a avut loc licitaţia cu termopanele. Aşa cum vă spuneam, firmele au depus ofertele, acestea au ajuns la comisia de licitaţie, toată lumea a fost mulţumită, urmând ca, în ziua de 21 să se deschidă plicurile cu ofertele participanţilor la procedura de achiziţie, pentru a se descoperi câştigătorul. Printre participanţi s-a aflat firma Xenia, o bună prietenă a banului public de la Consiliul Judeţean Prahova, dar şi alte firme interesante, cum ar fi o anume SC Raedy SRL. De aici, începem distracţia, odată cu aflarea intereselor din jurul lui Raedy ăsta, cu răspundere limitată la Adrian Semcu, trăiţi!

 

Cine este Raedy SRL, sau cum fac liberalii afaceri la CJ Prahova

 

Firma Raedy SRL se învârte în jurul intereselor de bussines ale vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Adrian Semcu, liberal vechi, cu gândiri liberale, şi de stânga, dar şi de dreapta, în funcţie de interesul politic şi de afaceri. La Raedy funcţia de şef o deţine primarul comunei prahovene Bălţeşti, domnul electrician Ioan Radu, la fel de liberal ca şi Semcu. Nu ştim dacă la capete în gură are detentă la fel de bună ca preşedintele Semcu, dar la afaceri şi prietenii omul nostru a sudat câteva combinaţii profitabile. Atât de bazat este acest Ioan Radu, încât a reuşit să producă furori în rândul comisiei de licitaţie de la Consiliul Judeţean care, emoţionată de puterea numelui de Raedy SRL, a anulat licitaţia chiar după deschiderea plicurilor cu oferte. Ceea ce e ilegal, nenică, pe bune, domnu’ preşedinte Cosma, ne scuzaţi că îndrăznim, să trăiţi!

 

Semcu ameninţătorul

 

Pe primul loc la licitaţie s-a aflat societatea Xenia, cu un preţ pe termopane de 269.000 de lei noi, adică vreo două miliarde şi jumătate pe vechi. Firma asta, Raedy, s-a aflat pe locul şapte, în ordinea atractivităţii de preţ a ofertelor, despre care aflăm că e notă de trecere, dacă eşti prieten cu cine trebuie. Sifoanele noastre din Consiliul Judeţean Prahova ne-au şoptit că vicele Semcu ar fi intrat foc şi pară în biroul voievodului Cosma, decretându-i război total dacă nu face ceva cu nenorocita aia de licitaţie unde câştigă Xenia, şi nu firma aia al cărui nume nu îl mai scriu încă odată că mă iau deja nervii de la atâta repetiţie. Discuţia asta aproape ireală s-ar fi concretizat fără capete în gură, pe care nea Mircea, băiat isteţ, le-a evitat cu pricepere maximă. După această discuţie, lucrurile au luat o turnură penală.

 

Au organizat, au văzut cine iese, după care au anulat licitaţia!

 

Firmele prezente la licitaţie, care aşteptau cu sufletul la gură, dar şi cu foamea în glandă, deznodământul procedurii de achiziţie, au aflat, cu stupoare, că licitaţia a fost anulată, atenţie, după ce s-au deschis plicurile şi s-au citit ofertele. Pare incredibil, nu? Atenţie la scrisorica trimisă de către Consiliul Judeţean Prahova, prin Direcţia de Logistică, către participanţi: „Prin prezenta vă facem cunoscut că procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică LUCRĂRI DE ÎNLOCUIRE TÂMPLĂRIE DE LEMN CU TÂMPLĂRIE DE ALUMINIU ŞI PVC CU GEAM TERMOPAN LA PALATUL ADMINISTRATIV PLOIEŞTI – cod CPV 4542100-5 a fost anulată din lipsă de fonduri; având în vedere măsurile anticriză luate de Guvernul României, încasările sub valoarea planificată la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Prahova şi hotărârea Guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare pentru servicii şi dotări cu 20 %”. Pam, pam!

 

Simpaticul Cosma

 

Cum, bre, nea Mircea, tot pe guvern dai matale vina? Păi, cu o zi, două, trei, înainte de licitaţie, înainte să se deschidă plicurile cu ofertele, nu ştiai că e criză? Ai aflat de-abia după ce comisia de licitaţie a văzut cine iese câştigător şi cine o ia în mână? Sau e aşa cum am zis noi, s-a enervat Semcu? În orice situaţie, vreau să vă transmit, stimabile preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, că rămâneţi, pentru subsemnatul, acelaşi tip simpatic. Bre, nici când face judeţul o măgărie, nu te abţii să rămâi acelaşi tip haios. Sincere felicitări!

Back To Top