Fina-i albă ca şi caşu'/ Şi se iubeşte cu naşu'. După ce am scormonit în păienjenişul rubedeniilor judecătorilor prahoveni, a venit şi rândul domnilor procurori. A celor care, prin munca lor în parchetele unde sunt înregistraţi, ar trebui să fie - nu-i aşa? - braţul lung al legii, mâna de fier a statului, organul care veghează la respectarea Legii, a statului de drept şi la tot ce atentează asupra ordinii de drept din acest loc numit Prahova. Prima surpriză a fost mare de tot! Declaraţiile privind rudele din Justiţie, avocatură sau din cadrul organelor de cercetare penală, absolut, indiferent de parchet sau ierarhie, nu mai sunt actualizate din anul 2006!
Eternele reproşuri ale castei
Ni s-a reproşat - mai voalat, ce-i drept -, atât de la CSM, cât şi de către "unii” de prin "sistem” că am avea unele gânduri ascunse; că demersul nostru jurnalistic nu s-ar situa 100% sun semnul informării opiniei publice şi transparenţei. Nu ţinem morţiş să aflăm cine cu cine se încuscreşte, cine cu cine se duce la cumetrie sau la tăieri de moţ sau onomastici. Facem acest demers pentru că vrem şi ne dorim să avem încredere în organele de cercetare penală, în sistemul juridic, în judecători, în poliţişti sau avocaţi. O facem pentru că ne dorim, la fel de mult ca domniile lor, ca munca acestui sistem să fie cât mai eficientă, ca legea să se aplice în interesul obştei, ca un dosar sau o anchetă să aibă un curs firesc într-o ţară membră a UE!
Stupefacţie
Stupefacţia a fost mare când, întrebând la Consiliul Superior al Magistraturii (C.S.M.) de ce există declaraţii neactualizate de aproape trei ani, ni s-a spus că este posibil ca printre procurori să nu se fi produs niciun fel de "alianţe”, nici cine ştie ce "penetrări” ale rubedeniilor acestora în rândul avocaţilor sau a ofiţerilor judiciari!
Cu toate astea, nici măcar lista oficială a procurorilor prahoveni nu prea este conformă cu realitatea. Acea listă care, potrivit celor de la C.S.M., ar fi trebuit să ne ofere un "tablou” clar asupra tuturor celor care lucrează la un Parchet sau altul. Ca urmare, nu putem să băgăm mâna în foc pentru vreun procuror că nu ar fi naş-fin, cumnat(ă) cu cine ştie ce avocat-judecător ori ofiţer de cercetare penală. Să credem că rudele procurorilor prahoveni alcătuiesc o castă extrem de restrictivă şi atentă la cine intră (ajunge) acolo? Cum să credem că este adevărat faptul că, de peste doi ani, nimeni nu a năşit, botezat, ori nu şi-a mai pus pirostriile în cadrul acestui sistem?
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti - alba-neagra printre membri şi rubedenii
Procuror Tudose Liviu - Pe lista C.S.M.-ului apare ca fiind membru în această instituţie! În rest, cam peste tot, figurează ca fiind mare şef la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Ce-i sigur este faptul că este... procuror, nu? Cariera domniei sale este o altă poveste, care nu face obiectul prezentului articol, aşa că purcedem spre declaraţia acestuia. Acum doi ani şi patru luni, de ziua Franţei (căderii Bastiliei, nu?), la 14 iulie 2006, declara că soţia sa este judecător la Tribunalul Prahova, cu funcţia de şef secţie civilă.
Procuror general Chivulescu Eugenia - şefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti nu figurează cu nici un fel de declaraţie cum că ar avea vreun fel de rude în "sistem”.
Proc. Costache Daniela - membru în Colegiul de Conducere al instituţiei, declara, la 6 iulie 2006, că nu are rude sau afini (până la gradul IV, care să lucreze în Justiţie sau cercetare penală. Soţul său era angajat, ca sergent, la Batalionul mobil de jandarmi Ploieşti.
Proc. Costea Viorica - membru în Colegiul de Conducere al instituţiei - nu are rude sau afini în Justiţie sau care să desfăşoare activităţi de cercetare penală. În schimb îl menţionează pe soţul său, Costea Drăgan Liviu, ca fiind "funcţionar public cu statut special” la Penitenciarul Târgşor.
Proc. Curte Mihaela - căsătorită cu avocatul Curte Cătălin din Baroul Prahova.
Proc. Iordache Mona Mariana, procuror şef secţie judiciară - nu figurează cu declaraţie din care să reiasă că ar avea rude sau afini în domeniul vizat (legea care-i obligă să prezinte astfel de documente).
Proc. Ivănescu Ion, procuror general adjunct - în anul 2006 declara că fiul său este auditor în Justiţie, anul I;
- nora, Ivănescu Luciana-Claudia (căsătorită cu Ivănescu Ion Ciprian) era avocat în Baroul Prahova, dar avea şi o normă întreagă la UPG, catedra de ştiinţe socioumane şi juridice.
Proc. Manea Luminiţa - soţul său este avocatul Manea Sandu Horia din Baroul Prahova;
Proc. Vasiliu Dorina, procuror general adjunct - nu figurează cu rude în sistem.
Proc. Gârbea Gheorghe, membru în Colegiul de Conducere - declară, la 5 iulie 2006, că fiica sa, Miroiu Claudia, este avocat în baroul Prahova.
Proc. Negulescu Mircea, procuror şef secţie Urmărire Penală - căsătorit cu (indescifrabil) Solange, consilier juridic la Combipra S.A. Ploieşti;
- vărul primar, Fraiutz (?) Florentin - avocat în Baroul Prahova.
Proc. Ionescu Cristina - pe listele C.S.M. apare cu declaraţie înregistrată la... Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, la data de 8 septembrie 2006.
- căsătorită cu Pipoi Ionescu Cosmin, consilier juridic la Direcţia de Sănătate Publică Prahova;
- Lupea Cătălin - cumnat, comisar, adjunct şef secţie în cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti.
Proc. Mihăilă Aurelian - ultima declaraţie a fost dată la 14 iulie 2006, în faţa notarului Codescu Eugenia;
- căsătorit cu Anton Alina-Ionela, care, la vremea respectivă, era judecător la Judecătoria Ploieşti, în prezent fiind judecătoare la Tribunalul Prahova;
- Mihăila Doina - afin (soţia unchiului), judecător la Tribunalul Prahova.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova - varză cât cuprinde
Acelaşi C.S.M. susţine că la acest Parchet ar lucra opt procurori, inclusiv pe lista care - chipurile - ar trebui să ne ofere o evidenţă nominală asupra parchetelor prahovene. Numai că pe site-ul Parchetului prahovean apar cu totul alte nume decât cele din lista CSM! Ca urmare, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ploieşti îi contrazic pe colegii lor de la C.S.M şi îi "oferă” un loc de muncă procurorului Tudose Liviu Mihail, cel care, potrivit CSM, ar fi trebuit să fie la Parchetul de pe le lângă Curtea de Apel Ploieşti. De asemenea şi procurorul Mihăilă Aurelian tot pe la această instituţie ar lucra (?). Nici procuror Pipoi Ionescu Cristina nu pare să fi plecat la o instituţie superioară după cum spune CSM! La fel, după cum arată lista CSM, nu se ştie dacă procurorii următori ar fi (sau nu) slujbaşi la această instituţie: Armăşelu Roxana, Maftei Daniela, Mangiurea Gabriel sau Pană Constantin. Ei nu apar pe site-ul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti! Cât despre procurorul Stasie Eduard, norocul său vine de la faptul că este detaşat la Penitenciarul Ploieşti, că cine ştie pe unde l-ar fi trimis mai marii săi care dau avizul peste "materialele” ce urmează să fie publicate pe site-ul instituţiei. Nici nu are rost să mai comentăm în vreun fel faptul că informaţiile C.S.M.-ului nu se "pupă neam” cu acelea din teritoriu!
Procuror Bănescu Iuliana Mirela - nu apare decât pe lista C.S.M. că ar lucra pe la acest Parchet.
Proc. Armăşelu Roxana - nu apare cu declaraţie privind rudele.
Procuror Mangiurea Gabriel - potrivit CSM, nu ar avea rude care să lucreze în Justiţie sau care să desfăşoare activităţi de cercetare penală din moment ce nu apare cu declaraţie aferentă.
Proc. Matei Daniela - idem;
Proc. Ghiţă Daniel - idem;
Proc. Pană Constantin - la 13.10.2006 scria "declar pe propria mea răspundere că soţia mea (sic!) este judecător la Curtea de Apel Ploieşti, secţia civilă”.
Proc. Stasie Eduard - căsătorit cu Elena Stasie, jurist la "Adm (?) Ph.”;
- cumnat cu Magdalena Stasie - avocat în Baroul Prahova.
Proc. Niţu Silvia - conform propriei declaraţii (din 10.08.2006), în calitate de procuror şef secţie susţinea că este căsătorită cu Niţu Tiberiu Mihail, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova;
- verişoara Vasilica Petre era jurist la Ministerul Administraţiei şi Internelor;
Caută-i! Poate-i găseşti!
Dacă vrei să îţi iasă părul prin căciulă caută să afli câţi (şi cine) ar fi procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti. CSM spune una, dar care nu se potriveşte sub nici un chip cu alte documente! Nici măcar cu ce a înregistrat acelaşi CSM la declaraţiile de avere (de interese sau pe cele privind rudele). Dacă vrei să ai coşmaruri, cauţi aici, în propria ogradă, pe site-ul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. Unii procurori nu mai lucrează de ani buni pe la acest Parchet, alţii au promovat, dar mai apar că ar lucra (?) tot pe la vechile locuri de muncă. Alţi procurori nu sunt de găsit pe nici un fel de liste, în schimb figurează doar cu declaraţii de avere! Sau dai de domniile lor aici, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, dar la CSM nici gând! Una peste alta, în celebra de acum listă a C.S.M. se arată negru pe alb că la acest Parchet ar trebălui 18 procurori. Dintre aceştia doar doi au declarat că ar avea niscaiva rude în sistem. Restul de 16 (dacă or fi cu adevărat atâţia), potrivit C.S.M., nu au picior de rubedenie în sistem!
Proc. Albu Gabriela Vasilica - soră cu Ileana Albu, grefier, dar nu spune unde anume;
Proc. Alexandru Oana - fiica avocatei Gabriela Rădulescu, dar nu menţionează în ce barou!
Minunea celor opt procurori. De la Câmpina
Incredibil, dar se pare că aşa o fi! Că doar nu minte C.S.M-ul?! Care ne-a spus prin purtătoarea de cuvânt, jud. Cecilia Morariu că "dacă un procuror nu apare în evidenţele noastre cu declaraţie privind rudele, înseamnă că acestea nu există şi fac obiectul prevederilor legale care impun depunerea unor astfel de documente!”. Ei bine, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina se pare că am găsit a 8-a minune a lumi! La nivelul CSM, dintre cei opt procurori, NICIUNUL nu apare cu o astfel de declaraţie!
Dar, ca să le dea peste nas celor de la CSM, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti postează pe INTERNET declaraţiile a trei procurori, din care nici măcar unul NU FIGUREAZÄ‚ în evidenţele nominale de la CSM!
Procuror Graure Gheorghe - căsătorit cu Graure Petrosina Mădălina, judecător la la Judecătoria Câmpina;
- nepotul Tiţu Laurenţiu-Marius este agent la Pentienciarul Târgşor.
Procuror Onea Lucian-Gabriel - căsătorit cu Onea Simona-Ionela, secretar al Primăriei Poaiana Câmpina;
Procuror Vîjîiac Ion - văr cu procuror Cocor Nina-Corina de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.
La Parchetul Sinaia sau cum din doi... se face trei!
Consiliul Superior al Magistraturii spune că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia ar lucra patru procurori. Dintre aceştia, doi au depus declaraţia referitoare la rude, dar iată că mai apare, din senin, încă un procuror. Şi aici, aceeaşi poveste. Declaraţiile au fost date acum mai bine de doi ani.
Procuror Văduvan Iulian - cumnata sa, Corina Puşchin, este judecător (şi preşedinte) la Judecătoria sectorului 4 Bucureşti.
Procuror Bucur Daniel - vărul soţiei sale, Răzvan Irimoiu, lucrează la Poliţia Judiciară a oraşului Azuga.
Procuror Toma Rădiţa (care nu este menţionată în evidenţele CSM) - mama lui Toma Ovidiu Mihai, avocat în Baroul Prahova.
Mizilenii - mai discreţi?
Procuror Andrei Elena - căsătorită cu avocatul Andrei Ioan (dar nu se menţionează Baroul);
Procuror Stanca Valerian - soţul judecătoarei Stanca Zenovia de la Judecătoria Ploieşti;
Procurorii vălenari nu-s chiar cei mai tari!
Procuror Iosifescu Otilia Valeria - căsătorită cu Iosifescu Răzvan Iulian; este nora lui Iosifescu Vasile Mircea şi cumnată cu Iosifescu Corina-Magdalena - cu toţii sunt avocaţi în Baroul Prahova;
Procuror Stroescu Ileana-Mirela - verişoară cu Munteanu Diana Mihaela, avocat în Baroul Prahova;
Final deschis (ne)fericit
Faptul că ne-am perindat printre rubedeniile magistraţilor i-a supărat pe unii dintre aceştia. Am făcut un efort considerabil, dar am deschis un dosar care se doreşte să fie ţinut cât mai discret de ochii opiniei publice. Din partea CSM nu am primit ajutorul sperat, iar pe plan local constatăm că speranţele noastre - mare informatizare, mare transparenţă şi marea deschidere către justiţiabil - mai au de aşteptat. Judecători, procurori sau avocaţi - cu toţii - par să formeze o mare (şi fericită?) familie!
Nu ştiu de ce, dar această fericire nu o văd mai niciodată în ochii celui care intră (de voie sau de nevoie) în această incredibilă maşinărie a justiţiei prahovene.