Angajatorii sunt obligaţi să negocieze cu angajaţii, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de munca privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, potrivit OUG 82/2017, adoptată miercuri de Guvern. Patronii care nu iniţiază negocierea vor fi sancţionaţi potrivit Legii dialogului social, spune Ministrul Gabriel Petrea. Amenzile pot ajunge până la 10.000 lei. Pe de altă parte, patronii nu sunt obligaţi să majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât venitul net să nu scadă în urma mutării contribuţiilor.
Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri nu prevede sancţiuni pentru patronii care nu negociază cu angajaţii, însă, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Preda, a declarat pentru StartupCafe că aceştia vor fi sancţionaţi potrivit legii în vigoare a dialogului social. Perioada în care se pot face negocierile expiră la 20 decembrie, mai notează sursa citată. "Orodonanţa nu obligă angajatorul să discute despre creşterea salariului brut. Noi ca stat nu putem obliga ce să se negocieze, noi creăm cadrul. Mai departe ce discută ei este treaba lor. Noi îi obligăm să se aşeze la masă şi să discute. Prin derogare toţi angajaţii trebuie să facă lucrul acesta. Noi am modificat legea 62/2011, pe aceste puncte (n.red – legate de cadrul negocierii), legea are sancţiuni pentru neînceperea negocierii colective. Noi am modificat 2 articole care prevedeau de când începe negocierea obligatorie, în legea actulă pentru firmele cu peste 21 de angajaţi, am derogat de la acest articol şi am spus să înceapă negocierea pentru toată lumea. În perioada aceasta de 1 lună de zile, toată lumea începe negocierea. Apoi, cum o negociază şi ce discută ei, este treaba lor", a spus Gabriel Petrea, potrivit StartUp Cafe.
Conform Legii 62/2011 Art. 217 (b) refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei. Acolo unde angajaţii nu au un contract colectiv de muncă, adică firme cu un număr mai mic de angajaţi, angajatorul este obligat să îniţieze negocierea la nivel colectiv, se arată în Ordonanţă. În acest caz "participa la negociere reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor".
Termenul de transmitere a modificărilor făcute de firmă la Registrul general de evidență a salariaților (Revisal), va fi extins la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării și va fi valabil indiferent dacă modificarea se produce în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă sau a emiterii unei decizii a angajatorului, a explicat Ministerul Muncii pentru aceeași sursă.
Categorie: Economic
Amenzi de 10.000 de lei pentru firmele care, în următoarea lună, nu negociază cu angajații noile contracte de muncă
- Scris de Ioana POPA