Alexandru Nazare reactioneaza la declaratiile premierului privind capitalizarea Bancii Internationale de Investitii
Categorie: Economic

Într-un amplu mesaj făcut public marți seară, senatorul PNL de Prahova Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe, a reacționat la declarațiile de ieri ale premierului, care a anunțat investigații pentru a stabili cine a decis că este bine pentru România să investească milioane de euro într-o “bancă a rușilor”. În replică, Alexandru Nazare îi reamintește premierului că “a avut tot anul 2020 la dispoziție pentru a denunța prezența României in BII (Banca Internațională de Investiții – n.r.) și nu a făcut-o”.

“Premierul a anunţat că deschide o investigaţie să vadă cu cine m-aş fi sfătuit când am transmis draft-ul (ciornă) memorandumului BII la Guvern. În primul rând, nu l-am transmis la Guvern, ci mai întâi la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiză. Susţin investigaţia şi îi ofer câteva elemente, evident cât pot să spun, fără să aduc atingere imaginii României şi partenerilor strategici. Am transmis mai întâi informal schiţa de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE înainte să primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanţi MAE şi cu partenerii strategici ai României.

De altfel, salut demararea  «evaluării» la Ministerul de Finanţe, care mai nou s-a transformat în anchetă! Şi pentru că nu există «întârzieri în proiecte importante pentru viitor» şi altceva efectiv nu s-a găsit, au ales să dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care să stingă controversa legată de remanierea mea”, a comentat Alexandru Nazare.

Nazare: Contribuția țării noastre este de 14 mil. de euro. Investiţiile care vizează România, în derulare, sunt în valoare de 255 mil. euro

Acesta subliniază că România este cel mai important beneficiar al finanțărilor BII și oferă detalii despre contribuția țării noastre, comparativ cu investițiile deja demarcate, ce vizează România, respective cele care sunt în curs de aprobare.

“În primul rând, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României şi prevede o contribuţie a ţării noastre de 14 milioane de euro plătibili în trei tranșe între 2021-2023. Dacă era cu adevărat o problemă aceasta participaţie la BII, ministrul de finanţe Florin Cîțu a avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţa prezența României în BII şi nu a făcut-o. Aşadar, premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz.

România este cel mai important beneficiar al finanţărilor BII, cu o pondere de 20% în valoarea investiţiilor active. În ceea ce priveşte instrumentele de datorie, România are o pondere de 28%. Investiţiile BII care vizează România în derulare sunt în valoare de 255 mil euro, cele în curs de aprobare sunt în valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltării economice a României.

Decizia privind plăţile efective, care este urmărea celei privind capitalizarea, se ia tot de către Guvernul României, cu aprobarea Preşedintelui şi a Parlamentului României. Premierul nu are ce decizie să anuleze, pentru că decizia nu a fost vreun moment luată, ci urma să fie discutată în Guvern, după obţinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe.

Conform atribuţiilor, după ce draft-ul (ciornă) de memorandum a fost examinat tehnic, legal, după ce a fost avizat fără observaţii de toate direcţiile tehnice din Ministerul Finanţelor, inclusiv de secretarii de stat susţinuţi direct de premier, l-am transmis spre analiză Ministerului Afacerilor Externe, având, cum am mai precizat, un acord informal în prealabil.

De altfel, se cunoaşte faptul că, în precedenta sa calitate de ministru de finanţe, Florin Cîțu ar fi spus că nu are obiecţii tehnice asupra Memorandumului, că din punctul de vedere al finanţelor publice nu sunt probleme, dar că nu ar vrea să aprobe o chestiune asupra căreia s-ar fi opus când era în opoziţie. Premierul ar fi menţionat că primea multe like-uri şi share-uri atacând public pe subiectul BII, atunci când era în opoziţie”, a mai dezvăluit Alexandru Nazare.

Nazare: De ce România nu a fost reprezentată la ECOFIN?

În acest context, fostul ministru de Finanțe a atras atenția asupra unui alt subiect de actualitate și importanță majoră pentru țara noastră: “Și totuși, de nu a fost reprezentată România astăzi la lucrările consiliul miniștrilor de finanțe (ECOFIN)? Este consiliul de miniștri care va aproba PNRR-ul României.”

Back To Top