altex oferte black friday
Categorie: Economic

Perioada “Black Friday”, care ar trebui să fie a celor mai mari promoții și, evident, a celor mai mari vânzări din an, s-a dovedit mai degrabă o campanie de țepe și, drept urmare, un început de anchete ce ar putea căpăta note penale. ANPC a anunțat că a verificat ofertele anunțate de Altex pe site și că a depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț.

Pentru neregulile depistate de ANPC, la verificările de marți, 9 noiembrie, operatorul economic a primit deja o amendă de 50.000 de lei, dar riscă și suspendarea activității.

“Sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov s-a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept «Black Friday» – un vârf al promoțiilor anuale.

VEZI ȘI: ANPC a închis raioane din mai multe supermarketuri din Ploiești, în urma neregulilor

Astfel, "în data de 9 noiembrie 2021, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).  Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site”, au transmis reprezentanții ANPC. Aceștia au publicat și câteva exemple de produse prezentate ca și cum ar fi “la ofertă”.

Practicile descoperite de ANPC, și în atenția procurorilor

Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e, susțin cei de la Protecția Consumatorilor.

“Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de ”reducere de preț” neconformă.

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale”, se mai arată în comunicatul ANPC.

În ceea ce-i privește pe amatorii de reduceri, ANPC îi sfătuiește “să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri”.

Update - Punctul de vedere al reprezentanților Altex

„Au fost găsite preţuri greşite la 44 de produse din 1.000 verificate. Acestea au fost corectate imediat. Avem 100.000 de articole în oferta, a fost o eroare umană ce s-a intamplat. Noi nu închidem, mâine (vineri - n.r.) e în continuare Black Friday. Am reparat, mai reparăm. Considerăm că ne-am facut treaba şi am reparat. Mai reparăm dacă mai e nevoie”, au spus reprezentanţii companiei într-o conferință de presă organizată pe 11 noiembrie, scrie Ziarul Financiar.

Back To Top