rabla pentru electrocasnice
Categorie: Economic

Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a lansat, vineri, o nouă ediție a programului Rabla pentru electrocasnice. Aceasta are un buget de 34 de milioane de lei și vine cu noutăți atât în  privința bunurilor care pot fi achiziționate cu sprijin de la stat, dar și referitor la condițiile de a primi sprijinul.

Persoanele fizice au la dispoziție șapte zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică. Contul poate fi creat de vineri, 19 noiembrie, până la 25 noiembrie, ora 23.59. După acest moment urmează:

>>> Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (26.11.2021, ora 10.00 - 02.12.2021, ora 23.59 );

>>> Etapa II-a: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele (03.12.2021, ora 10.00 - 09.12.2021, ora 23.59);

>>> Etapa a III-a: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (10.12.2021, ora 10.00 – 16.12.2021, ora 23.59).

VEZI ȘI: Rabla pentru electrocasnice. Valoarea voucherelor a fost actualizată  

“Toți cei interesați să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în prima ediție de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Sprijin de până la 500 de lei, prin programul național

Echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

- 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

- 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;

* 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

- 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G;

- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

- 500 de lei pentru laptopuri; 

- 300 de lei pentru tablete.

Pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția laptopurilor și tabletelor vechi. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Noutăți în această ediție a programului Rabla pentru electrocasnice

“Noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase energetice pentru televizoare, astfel că în se vor putea achiziționa televizoare având cel puțin noua clasă energetică G. O altă noutate o reprezintă introducerea unei prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherului. Voucherul este nominal şi netransmisibil, nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, a informat Administrația Fondului pentru Mediu.

Back To Top