iccj abuz de poziție dominantă vodafone
Categorie: Economic

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anunțat, luni, că a confirmat  irevocabil încălcarea Legii Concurenței de către compania Vodafone, adică abuzul de poziţie dominantă al companiei.

ÎCCJ menționează că Vodafone “a abuzat de poziția sa dominantă în relația cu firma SC Netmaster Communications SRL. În același timp, instanța a redus cu 7% amenda aplicată de Consiliul Concurenței, de la 120,3 milioane lei la 111,9 milioane lei”. Potrivit sursei citate, în anul 2011, autoritatea de concurență a sancţionat companiile Orange şi Vodafone pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie. Cele două companii, Orange și Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel București a avut soluții diferite în cele două cazuri și, ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis din nou la prima instanță, pentru a fi rejudecate.

ÎCCJ: Orange și Vodafone dețin monopol în propriile rețele

“În cazul Orange, ÎCCJ a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurentei de către Orange, în aprilie 2018. Cele două companii dețin monopol în propriile rețele, iar conform normelor europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective. Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar și prevederile din domeniul concurenţei, respectiv, nu aveau voie să își folosească în mod abuziv poziţia dominant”, se mai arată în comunicatul transmis luni de Instanța Supremă.

 

VEZI ȘI: Consiliul Concurenței a amendat GlaxoSmithKline, în urma unei decizii care ar fi dus la excluderea unui medicament de pe lista tratamentelor compensate

Back To Top