Categorie: Economic
patronatul_societatilor_din_constructii_4Joi, 1 martie, în incinta Hotelului Prahova din Ploieşti a avut loc un seminar dedicat atât oamenilor de afaceri din judeţul Prahova, cât şi autorităţilor locale alături de care Patronatul Societăţilor în Construcţii din România îşi doreşte să poarte un dialog social şi economic deschis. Conferinţa de la Ploieşti, la fel ca şi celelalte întâlniri oficiale care se desfăşoară, în aceste zile, în mai multe oraşe importante din România, urmăreşte promovarea oportunităţilor pentru dezvoltarea pieţei construcţiilor. Totodată, prin acest demers, Patronatul Societăţilor din Construcţii doreşte să creeze şi să consolideze legături comerciale între producători, constructori, arhitecţi, proiectanţi şi autorităţi.

Pe agenda conferinţei din Ploieşti au fost incluse câteva subiecte importante pentru mediul de afaceri implicat în activitatea de construcţii. Dintre acestea, legislaţia în construcţii a ocupat un loc important pe lista de dezbateri.

Tiberiu Andreoaiei, vicepreşedinte PSC:

„Am pornit o etapă nouă în dezvoltarea patronatului nostru care cuprinde o participare activă a tuturor organismelor patronatului, inclusiv pentru dezvoltare locală. Este vorba despre un proces de diluare a diferenţelor majore dintre provincie şi capitală. Municipiul Ploieşti reprezintă un centru important, nu numai industrial, dar şi academic şi social, iar noi, constructorii, putem influenţa partea aceasta socială, chiar dacă şi noi, la rândul nostru, suntem influenţaţi de ceea ce se întâmplă în economie.

Important este faptul că ne-am asumat o participare activă, nu să aşteptăm o serie de soluţii aparent miraculoase care să ne rezolve problemele", a declarat, în deschiderea conferinţei, Tiberiu Andreoaiei, vicepreşedintele PSC.

patronatul_societatilor_din_constructii_2Certificarea firmelor din domeniul construcţiilor, unul dintre proiectele majore promovate de patronat

„Un subiect important pe care ni l-am asumat, în vederea creşterii standardului de calitate în domeniu, se referă la certificarea firmelor în construcţii. Acest standard prin care firmele primesc un atestat al calităţii este acceptat în majoritatea statelor europene. În România, discuţia trenează de peste 15 ani", a declarat Tiberiu Andreoaiei.

Reprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii au redeschis subiectul certificării firmelor.

„Până când această certificare va deveni un act normativ obligatoriu în România, noi facem primul pas demarând o astfel de certificare la nivelul organizaţiei noastre (PSC)", a menţionat Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor în Construcţii.

Un alt subiect important dezbătut în cadrul conferinţei de la Ploieşti a fost cel legat de achiziţiile publice.

Totodată s-a discutat şi despre atragerea investiţiilor străine.

Adriana Iftime, secretar general PSC: „Certificarea ar trebui să reglementeze modul în care se face competiţia şi modul în care sunt gestionaţi banii publici, diminuarea muncii la negru, precum şi o observare mai atentă a calităţii lucrărilor"

„Sectorul construcţiilor este, în general, un domeniu dinamic, pentru că tot timpul se construieşte, atât în domeniul privat cât şi în cel public. Sectorul acesta a fost primul sector care s-a privatizat după 1990. S-a privatizat pentru că foarte multă lume a crezut că se pricepe la construcţii. Primele societăţi în construcţii au fost conduse de oameni care nu aveau nici o legătură cu domeniul. Această meserie este de o mare responsabilitate. Având o ţară de mare risc seismic, noi, constructorii, din păcate, va trebui să dăm examen cu un profesor care este incoruptibil. Vorbim despre cutremur, de aceea, tot ce se construieşte trebuie să se construiască foarte bine, după nişte standarde corecte. Chiar noi putem afirma că nu suntem mulţumiţi de ceea ce se realizează, deşi avem o lege foarte bună în ceea ce priveşte calitatea în construcţii, o lege pe care alte ţări nu o au.

Nu este suficient să ai bani ca să îţi faci o firmă de construcţii, ci trebuie să te încadrezi clar în nişte rigori.

Ideea de a avea o piaţă transparentă cu societăţi competitive şi un sistem concurenţial curat nu se poate realiza decât printr-o certificare a firmelor din construcţii. Este primul pas. Nu este o invenţie a noastră, se întâmplă în multe ţări din Europa", a declarat Adriana Iftime, secretar general PSC.

Conform PSC, această certificare aduce o multitudine de beneficii pe termen lung. În primul rând, prin acest demers se realizează o evaluare a competenţei operatorilor din construcţii. Fiecare operator să fie clasificat în baza aplicării unor criterii ştiinţifice de apreciere şi selecţia, iar fiecare agent economic şi constructor să aibă un fel de buletin de intrare în piaţă. Se stabileşte nivelul fiecăruia de competenţă. Nu înseamnă că această certificare elimină pe cineva din piaţă sau introduce pe cineva forţat.

patronatul_societatilor_din_constructii_6„Dorim să creăm condiţii de competitivitate pentru adjudecarea nediscriminatorie a contractelor de lucrări. Aici este o problemă foarte mare în ceea ce priveşte achiziţiile publice. De asemenea, se doreşte facilitarea accesului la proiecte a firmelor de toate dimensiunile.

Certificarea ar trebui să reglementeze modul în care se face competiţia şi modul în care sunt gestionaţi banii publici, diminuarea muncii la negru, precum şi o observare mai atentă a calităţii lucrărilor. Legat tot de sectorul public, faptul că la fiecare licitaţie să fie o contestaţie. Asta înseamnă amânarea termenului de începere a lucrării, amânarea momentului în care se începe o investiţie. Pentru noi este deosebit de important să începem o lucrare în martie sau în noiembrie, pentru că aşa se împing termenele la contestaţii, chiar şi de şase luni. Sunt amânări care vin în detrimentul investiţiei. Ne gândim ca această certificare să o începem imediat la Bucureşti, iar pe măsură ce dezvoltăm filialele din ţară să coborâm această responsabilitate la nivelul filialelor.

În momentul certificării, firmele vor fi listate pe site-ul patronatului, toată lumea putând să verifice firmele cu care lucrează.
Dorim ca această certificare să aducă în jurul unor nuclee care se vor forma mai multe firme de construcţii cu care să realizăm succesul în lupta cu firmele mari.

Firmele mari din ţările care au aderat la Uniunea Europeană înaintea noastră ne-a povestit care au fost problemele cu care s-au întâlnit în momentul deschiderii pieţei comune. Firmele din ţările mari ale UE au venit cu multă forţă şi cu capacitate financiară deosebită, firmele autohtone neputând să facă faţă. În felul acesta, prin asocierea firmelor mici sau mari, se poate face faţă concurenţei firmelor mari din afară.

În concluzie, acest certificat trebuie să reprezinte expresia nivelului de competenţă profesională. Sperăm că acesta este primul pas pentru a crea o competiţie corectă în piaţă", a încheiat Adriana Iftime, secretar general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

PSC – Carte de vizită

Patronatul Societăţilor din Construcţii reuneşte persoane fizice autorizate şi persoane juridice din cercetare, proiectare, consultanţă, antreprenoriat şi producţia de materiale şi utilaje necesare şantierelor de construcţii. Conform statutului său, organizaţia urmăreşte promovarea şi apărarea intereselor legitime ale membrilor săi, dar şi afirmarea solidităţii patronale în scopul creşterii prestigiului acestei instituţii şi sporirii contribuţiei sale la creşterea, dezvoltarea şi modernizarea economiei româneşti.
În momentul de faţă, societăţile de construcţii înscrise în PSC însumează un număr de 30.000 de angajaţi din toată ţara. Preşedintele Patronatului la nivel naţional este Cristian Romeo Erbaşu, iar filiala prahoveană a PSC este condusă de omul de afaceri Ion Antonio Tache.
Pentru amănunte despre organizaţie, accesaţi SITE-UL OFICIAL al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Back To Top