bușteni
Categorie: Economic

O vilă de 100 de ani, din Bușteni, a fost scoasă la vânzare, pentru 185.000 de euro. Clădirea a fost construită Gheorghe Rucăreanu, un important comerciant din localitate, iar unul dintre oaspeții deseori găzduiți aici era pictorul Nicolae Tonitza.

Anunțul de vânzare a fost publicat de Sotheby’s International România:

“Vila Rucăreanu din Bușteni impresionează cu o serie elemente arhitecturale spectaculoase: veranda semicirculară înveșmântată în fier forjat și elementele de mozaic din interiorul acestei verande, ambele purtând amprenta arhitecților italieni, dar și dantelăria sculptată în lemn de stejar care marchează întreaga fațadă frontală, element specific arhitecturii prahovene de început de secol.

La prima vedere, clădirea pare un castel datorită staturii și a celor două turnulețe care străpung acoperișul, impresie îndulcită ulterior de prezența la parter a bovindoului cu elemente decorative din fier forjat și lemn, în  vreme ce frontoanele triunghiulare nu fac decât să încadreze și mai bine proprietatea în peisajul montan.

Situata relativ în centrul stațiunii, Vila s-a bucurat dintotdeauna de o poziționare extrem de favorabilă, oferind un acces facil atât spre Pârtia Kalinderu cât și spre Cabana Gura Diham, dar și o vedere de milioane asupra Crucii de pe Caraiman.

Gheorghe Rucăreanu, cel care a construit complexul de clădiri, și primul proprietar al vilei, era un important comerciant din Bușteni, având chiar și o diplomă semnată de Regele Carol I al României, iar vecinii erau de asemenea familii de vaza ale acelor vremuri și prieteni buni de-ai proprietarilor: familia Paleologu și familia Lotru (fiul guvernatorului BNR).

Parterul era locuit de familia Rucăreanu, iar etajul era închiriat pentru oaspeții din București care reveneau în fiecare an, devenind ulterior prieteni de familie. Printre oaspeții permanenți îl regăsim și pe celebrul pictor Nicolae Tonița care avea rezervata camera nr. 4 de la etaj și care obișnuia să își achite chiria cu tablouri.

Supranumită și Poarta Bucegilor, stațiunea Bușteni are o poziție spectaculoasă, fiind așezată chiar la poalele munților Bucegi. Vechi centru al turismului și alpinismului românesc, orașul dispune de numeroase pârtii de schi cu diferite grade de dificultate, atât pentru începători cât și pentru cei mai experimentați și reprezintă cel mai important punct de plecare în drumețiile și ascensiunile alpine din masivul Bucegi. Aici își arată splendoarea neîntrecută masivele Piatra Arsă, Jepii Mari și Jepii Mici ornamentați cu tancuri și vârfuri ascuțite, Caraimanul cu monumentul înălțat în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial și vârful Coștila supranumit «paradisul alpiniștilor»”.

Vila este construită în anul 1920, după planurile unor arhitecți italieni, și are 11 camere. Proprietatea care se vinde este vila, mai puțin o cameră de la etaj, care are un alt proprietar.

VEZI ȘI: Prefectură: Monumentele Babele și Sfinx rămân la Bușteni, indiferent de deznodământul procesului

Foto: Florin Pepene pentru sothebysrealty.ro

Back To Top