ro e factura risc fiscal ridicat
Categorie: Economic

OUG 130/2021 stabilește ca, începând cu  1 iulie 2022, furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat să aibă obligația de a utiliza sistemul naţional RO-eFactura pentru transmiterea facturilor emise pe relația B2B (Business to Business), indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO-eFactura.

Înregistrarea în Registrul RO-eFactura se realizează prin transmiterea online a Formularului 084 „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO-eFactura/ renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO-eFactura", prin SPV.

Sistemului național RO-eFactura se utilizează astfel:

Emitentul facturii electronice pregăteşte fişierul corespunzător facturii electronice în format XML

Îl transmite/încarcă în sistemului național RO-eFactura. După transmiterea facturii electronice, sistemul RO-eFactura efectuează unele verificări, în mod automat, asupra fişierului în format XML:

Dacă nu sunt identificate erori, se aplică semnătura electronică a Ministerului Finanţelor care atestă primirea facturii electronice în sistemul RO-eFactura. Ulterior, factura este pus la dispoziţia emitentului, respectiv destinatarului, în sistemul RO-eFactura, sub forma unui fişier arhivă de tip zip.

Dacă sunt identificate erori, factura electronică nu se consideră transmisă în sistem, respectiv nu este primită de către destinatar, emitentul primind erorile identificate sub forma unui fişier arhivă de tip zip.

Utilizarea sistemului RO-eFactura poate fi făcută intern de către dumneavoastră, sau contra cost de către noi. Nu va putem comunica inca un cost pentru acest serviciu deoarece, împreună cu progamatorii sistemului contabil încercăm să concepem un modul în acest sens, astfel încât să diminuăm costurile și resursele umane folosite pentru acesta.

Furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat, vizați de noile obligații, sunt cei care livrează:

1 - Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile:

- COD NC de la 0701 - 0714 inclusiv Legume comestibile și anumite rădăcini și tuberculi.

- COD NC de la 0801 - 0814 inclusiv Fructe comestibile și fructe cu coajă lemnoasă; coajă de citrice sau de pepeni.

2 - Băuturi alcoolice

- COD NC de la 2203 - 2208 inclusiv Băuturi, băuturi spirtoase.

3 - Construcții noi

- Construcțiile noi sunt cele menționate la art. 292 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare

art. 292 alin. (2) lit. f) - livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată sau parte transformată a unei construcţii, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea construcţiei sau a părţii din construcţie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării, respectiv valoarea înregistrată în contabilitate în cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenţa contabilă şi care nu aplică metoda de evaluare bazată pe cost în conformitate cu Standardele internaţionale de raportare financiară, sau valoarea stabilită printr-un raport de expertiză/evaluare, în cazul altor persoane impozabile. În cazul în care se înstrăinează doar o parte din construcţie, iar valoarea acesteia şi a îmbunătăţirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate în baza unui raport de expertiză/evaluare;

4 - Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș).

- COD NC de la 2201 - 2202 inclusiv Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale și ape gazeificate care nu conțin zahăr sau alți îndulcitori și nici aromatizanți.

- COD NC 2505 - Nisipuri naturale de orice fel, chiar colorate.

- COD NC 2517 - Prundiș, pietriș, pietre concasate, din cele folosite în general ca agregate pentru betoane sau pietruirea drumurilor, pentru căile ferate sau alt balast, pietriș și silex, chiar tratate termic; macadam de zgură, de zgură metalurgică, de deșeuri industriale similare, care conține chiar materiale cuprinse în prima parte a poziției; macadam gudronat pentru șosele; granule, spărturi și praf din pietre de la pozițiile 2515 sau 2516, chiar tratate termic.

VEZI ȘI: Ce schimbări fiscale majore sunt bătute în cuie în următoarele 12 luni

5 - Îmbrăcăminte și încălțăminte

- COD NC 6401 - Încălțăminte etanșă cu tălpi exterioare și fețe din cauciuc sau din material plastic, a cărei față nu a fost nici fixată de talpa exterioară prin coasere sau prin nituri, cuie, șuruburi, știfturi sau dispozitive similare, nici formată din diferite părți asamblate prin procedee similare.

- COD NC 6402 - Altă încălțăminte cu tălpi exterioare și fețe din cauciuc sau din material plastic.

- COD NC 6403 - Încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturală sau reconstituită și cu fețe din piele naturală.

- COD NC 6404 - Încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturală sau reconstituită și cu fețe din materiale textile.

- COD NC 6405 - Altă încălțăminte.

- COD NC 6101 - Paltoane, scurte, pelerine, hanorace, bluzoane și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau pentru băieți, cu excepția articolelor de la poziția 6103.

- COD NC 6102 Paltoane, scurte, pelerine, hanorace, bluzoane și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete, cu excepția articolelor de la poziția 6104.

- COD NC 6103 - Costume sau compleuri, ansambluri, jachete, sacouri, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele pentru baie), tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.

- COD NC 6104 - Taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele de baie), tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete.

- COD NC 6105 - Cămăși și bluze, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.

- COD NC 6106 - Cămăși, bluze, bluze-cămașă, tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete.

- COD NC 6107 - Chiloți, indispensabili, cămăși de noapte, pijamale, halate de baie, halate de casă și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.

- COD NC 6108 - Combinezoane sau furouri, jupoane, chiloți, cămăși de noapte, pijamale, dezabieuri, halate de baie, halate de casă și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru femei și fete.

- COD NC 6109 - Tricouri (Tshirts), bluze și maiouri de corp, tricotate sau croșetate.

- COD NC 6110 - Jerseuri, pulovere, cardigane și articole similare, veste și articole similare, inclusiv tricotajele subțiri care se poartă sub pulovere, tricotate sau croșetate.

- COD NC 6111 - Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate, pentru sugari.

- COD NC 6112 - Treninguri, combinezoane și costume de schi și costume, chiloți și slipuri de baie, tricotate sau croșetate.

- COD NC 6113 - Îmbrăcăminte confecționată din materiale tricotate sau croșetate de la pozițiile 5903, 5906 sau 5907.

- COD NC 6114 - Alte articole de îmbrăcăminte din materiale tricotate sau croșetate.

- COD NC 6115 - Ciorapi-chilot, dresuri, ciorapi, șosete și alte articole similare, inclusiv ciorapii cu compresie progresivă (spre exemplu, pentru varice) și încălțăminte fără talpă aplicată, tricotate sau croșetate.

- COD NC 6116 - Mănuși, mitene și mănuși cu un deget, tricotate sau croșetate.

- COD NC 6117 - Alte accesorii confecționate de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate; părți de îmbrăcăminte sau accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate.

- COD NC 6201 - Paltoane, scurte, pelerine, hanorace (inclusiv geci de ski), geci de vânt și alte articole similare, pentru bărbați sau băieți, cu excepția articolelor de la poziția 6203.

- COD NC 6202 - Paltoane, scurte, pelerine, hanorace (inclusiv geci de ski), geci de vânt și articole similare, pentru femei sau fete, cu excepția articolelor de la poziția 6204.

- COD NC 6203 - Costume sau compleuri, ansambluri, jachete, sacouri, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele pentru baie), pentru bărbați sau băieți.

- COD NC 6204 - Taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât pentru baie), pentru femei și fete.

- COD NC 6205 - Cămăși și cămăși cu mânecă scurtă pentru bărbați sau băieți.

- COD NC 6206 - Cămăși, bluze, bluze-cămăși și cămăși cu mânecă scurtă pentru femei sau fete.

- COD NC 6207 - Bluze şi maiouri de corp, chiloți, indispensabili, cămăși de noapte, pijamale, halate de baie, halate de casă și articole similare, pentru bărbați sau pentru băieți.

- COD NC 6208 - Bluze de corp și cămăși de zi, combinezoane sau furouri, jupoane, chiloți, cămăși de noapte, pijamale, neglijeuri, halate de baie, halate de casă și articole similare, pentru femei sau fete.

- COD NC 6209 - Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte pentru sugari.

- COD NC 6210 Îmbrăcăminte confecționată din produsele de la pozițiile 5602, 5603, 5903, 5906 sau 5907.

- COD NC 6211 - Îmbrăcăminte de sport (treninguri), combinezoane și costume de schi, costume, chiloți și slipuri, de baie; alte articole de îmbrăcăminte.

- COD NC 6212 - Sutiene, brâuri, corsete, bretele, suspensoare, jartiere și articole similare și părțile lor, chiar tricotate sau croșetate.

- COD NC 6214 - Șaluri, eșarfe, fulare, mantile, voaluri, voalete și articole similare.

- COD NC 6215 - Cravate, papioane și fulare cravată.

- COD NC 6216 - Mănuși, mitene și mănuși cu un deget.

- COD NC 6217 - Alte accesorii de îmbrăcăminte confecționate; părți de îmbrăcăminte sau de accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele de la poziția 6212.

Material realizat cu sprijinul Legal MM Business

Back To Top