inundatii daunele provocate locuințelor
Categorie: Economic
  • Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a prezentat o situație cu privire la daunele provocate locuințelor din România.
  • De cele mai multe ori, persoanele asigurate cer despăgubiri pentru pagubele provocate de avarierea conductelor sau a instalațiilor de apă și canalizare.
  • Cu toate acestea, doar 44% dintre români știu că astfel de riscuri pot fi acoperite de polița de asigurare.

Anul trecut, 54% dintre daunele provocate locuințelor din România au fost cauzate de avarierea accidentală a conductelor de apă, a instalațiilor sanitare de apă și canalizare ale imobilelor, precum și de inundațiile provocate de vecini, rezultă dintr-o analiză efectuată în rândul companiilor de asigurări membre UNSAR. Pe locul al doilea în clasamentul riscurilor se află tot inundațiile, dar din cauze naturale, iar lista continuată, în ordinea frecvenței cu care sunt reclamate, cu alte cazue precum furtuna, răspunderea civilă față de terți și incendiul care, deși incendiul are o frecvență mai redusă, de obicei implică o valoare a despăgubirilor achitate mult mai mare.

“În plus față de polițele obligatorii PAD, care acoperă trei riscuri (cutremur, alunecări de teren și inundații), o asigurare facultativă oferă protecție financiară pentru mult mai multe riscuri, inclusiv pentru cele mai frecvente, precum inundațiile provocate de spargerea conductelor de apă sau pentru daunele provocate vecinilor. Pe lângă aceste riscuri, să nu uităm că asigurările oferă protecție financiară împotriva riscurilor catastrofale, care se produc mai rar, dar care pot avea un impact total diferit ca și severitate pentru o familie”, a declarat Adrian Marin, președinte UNSAR.

Conform unui studio realizat de UNSAR, doar 44% dintre români știu că daunele pe care le-ar putea provoca vecinilor, inclusiv ca urmare a avarierii instalațiilor de apă și canalizare, pot fi acoperite pe polița de asigurare facultativă pentru locuință.

“În România, mai puțin de 20% din locuințe sunt asigurate printr-o poliță de asigurare facultativă – ceea ce ne motivează să accelerăm și mai mult demersurile de informare a populației în această direcție”, a precizat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.

Asigurările facultative de locuințe se pot încheia pentru locuințele care sunt protejate de o poliță obligatorie PAD, pentru cele trei riscuri catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. Locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mult mai multe riscuri (incendiul, explozia, furtuna, vijelia, căderile de corpuri, furtul, vandalismul etc.) printr-o asigurare facultativă. Acestor polițe li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, servicii de asistență tehnică la locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le produceți vecinilor).

VEZI ȘI: Polițele de asigurare nu acoperă, în general, riscul de război. Explicația UNSAR

Foto ilustrație (misiuneacasa.ro)

Back To Top