• În această săptămână, euro a scăzut la minimul ultimelor două decenii în raport cu dolarul american, iar creșterea prețurilor la gaze alimentează noi temeri cu privire la riscul de recesiune în Europa.
• În același timp, revenirea randamentelor la titlurile de stat din SUA sprijină întărirea monedei americane, transmite Reuters.
Deprecierea de 1,2% a monedei unice europene în raport cu dolarul a dus la scăderea acesteia, marți, la cel mai slab nivel de la sfârșitul anului 2002. Și alte monede au fost sub presiune în această săptămână. Yenul japonez s-a tranzacționat din nou aproape de minimele din ultimii 24 de ani, în timp ce coroana Norvegiei a scăzut cu 1,2%, deoarece lucrătorii din sectorul gazelor au intrat în grevă.
Economiștii au avertizat că riscurile ca Europa să cadă într-o nouă recesiune cresc în mod cert după ce o altă creștere de 17% a prețurilor la gaze naturale atât în Europa, cât și în Marea Britanie va împinge inflația pe noi culmi, relatează cursdeguvernare.ro.
CITEȘTE ȘI: Modificarea Codului fiscal – principalele propuneri. Proiectul a fost publicat!
Și preocupările cu privire la modul în care va reacționa Banca Centrală Europeană (BCE) au alimentat deprecierea, în special după ce șeful băncii centrale a Germanei, Joachim Nagel, s-a pronunțat împotriva planurilor BCE de a încerca să protejeze țările foarte îndatorate de creșterea ratelor dobânzilor.
„Va fi în continuare foarte dificil pentru euro să se redreseze într-un mod semnificativ, având în vedere înrăutățirea situației energetice și a întețirii riscurilor la adresa creșterii economice”, a precizat șeful de cercetare a pieței globale al MUFG, Derek Halpenny.
Monedele din Europa de Est au resimțit, de asemenea, presiunea, statele din regiune fiind unele dintre cele mai dependente de gazul rusesc.
Principalul indice al MSCI (Morgan Stanley Capital International, o compane financiară americană concepută pentru a reprezenta performanțele acțiunilor), care urmărește evoluția valutelor din regiune, a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020. Și monede precum forintul maghiar, zlotul polonez și leul românesc au înregistrat deprecieri între 1,6-2,3% față de dolar.
În ceea ce privește Banca Națională a României (BNR), instituția a afișat marți un curs de referință de 4,8088 lei/dolar, în creștere cu 1,56% față de ziua anterioară, iar miercuri 4.8344 lei/dolar, o creștere de 0.53% față de ziua anterioară.
Sursa: cursdeguvernare.ro
CITEȘTE ȘI: Suporterii Petrolului au adus un ultim omagiu fostului fotbalist Roland Stănescu
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană