anre amenzi companii energie
Categorie: Economic
  • ANRE a amendat, cu 11,2 milioane de lei 24 participanți la piața angro de energie.
  • În prezent, Autoritatea investighează 18 companii din domeniu.

Autoritatea Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) derulează anchete pe piața angro de energie electrică și gaze naturale prin Direcţia de investigaţii aplicând, în perioada 2021 – 2022, după finalizarea a 28 de analize, amenzi pentru 24 participanți la piața angro. Valoarea sancțiunilor s-a ridicat la 11.191.316,39 lei: pentru sectorul energiei electrice au fost aplicate amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică, iar pentru sectorul gazelor naturale - amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de  2 participanți la piața angro de gaze naturale.

“Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria «tranzacţiilor de spălare tip A – B – A» sau «pre-arranged»”, informează un comunicat al Autorității.

VEZI ȘI: Scandalul facturilor majorate: Lista firmelor de curent și gaze amendate de ANRE

Sursa citată menționează că, în acest an, are în curs de analiză/desfășurare investigații la un număr de 18 participanți la piața angro de energie, suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi), din care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

Începând cu data de 25.09.2020, conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat, mai precizează comunicatul Autorității.

Back To Top