frauda anaf
Categorie: Economic
  • Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) atenționează cu privire la mesaje false transmise contribuabililor, în mediul on-line, în numele instituției.
  • Nu este prima dată când escrocii transmit așa-zise mesaje sau înștiințări în numele statului.

„La sesizarea unor contribuabili, ANAF atenționează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au de plătit «impozite către sistemul bugetar din România».

Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste e-mailuri, iar, dacă au fost deschise, să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut. Și, în niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate!

Reamintim tuturor contribuabililor că ANAF a dezvoltat și pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, serviciul Spațiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituția”, se arată într-un comunicat oficial al instituției.

Escrocii nu se feresc să utilizeze sigla ANAF

În luna iunie, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică a emis o alertă despre un atac asemănător în care era folosit branding-ul Agenției pentru propagarea unei variante de malware tip troian prin e-mail: “LokiBot, cunoscut și sub denumirile alternative de Lokibot, Loki PWS și Loki-bot - utilizează o variantă de malware tip troian, având ca scop principal furtul de informații sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole, portofele de criptomonede și alte credențiale. Reușește să facă acest lucru prin utilizarea unui keylogger care monitorizează activitatea din browser și de pe calculator, reușind să înregistreze informațiile tastate pe dispozitivul infectat. Actorii cibernetici rău intenționați folosesc de obicei LokiBot pentru a viza sistemele de operare Windows și Android și de multe ori distribuie malware-ul prin intermediul atașamentelor malițioase anexate unor e-mail-uri nesolicitate, site-uri web malițioase, mesaje text sau platforme de mesagerie.”

VEZI ȘI: Tentativă de fraudă prin SMS. Avertismentul lansat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică

Back To Top