Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

carnea sintetică interzisă în România
Categorie: Economic

 

• Plenul Senatului a votat proiectul legii care interzice carnea sintetică în România, dar promovează produsele din carne autohtone.
• Camera Deputaților este cea care alocă votul final.

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul legii privind carnea şi produsele din carne, prin care se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celule animale.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, are ca obiect crearea cadrului legal privitor la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, „urmărindu-se sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor”, după cum se menţionează în raportul comisiei de specialitate, citat de Agerpres.

CITEȘTE ȘI: SALAMUL DE SIBIU ȘI ALTE PRODUSE ROMÂNEȘTI DIN CARNE DE PORC, PERMISE PE PIAȚA AMERICANĂ

Mai precis, este solicitată interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligaţi să includă pe eticheta produselor din carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă.

Astfel, proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile. Actul normativ mai stipulează că eticheta va cuprinde codul QR şi preţul de achiziţie în cazul produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă.
În ceea ce privește etichetarea cărnii autohtone, aleșii au mărit cuantumul amenzilor, maximul fiind de 300.000 de lei pentru producătorul care nu etichetează corespunzător carnea, în timp ce în forma inițiatorilor era de 150.000 de lei.

Potrivit proiectului, „comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă. Prevederile alin. (l) se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică”. Comercializarea cărnii sintetice se sancţionează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei, titrează Digi24.ro.

Cu explicații a venit deputatul Adrian Chesnoiu, fost ministru din partea PSD al Agriculturii. Întrebat de ce e dorită interzicerea acestui tip de carne, deputatul a precizat: „E în fază experimentală la nivel mondial și alimentația publică din România și Uniunea European asigură conformitatea în standarde de sănătate. Haideți să nu inventăm ceva pentru care nu e penurie în momentul de față“.
Întrebat dacă nu e intervenție în piața liberă, Chesnoiu a punctat că în prezent procentul de carne sintetică pe piața mondială „e infim“. „Cred că mai bine ar trebui să avem grijă de ce avem noi ca potențial și să promovăm produsele noastre. Până când la nivel mondial nu se elimină suspiciunile privind această carne, România nu trebuie să devină unul dintre cobaii în acest domeniu“, titrează adevarul.ro.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional.

CITEȘTE ȘI: UE: ROMÂNIA TREBUIE SĂ LIMITEZE CONSUMUL DE CARNE CU 75% PÂNĂ ÎN 2050

Back To Top