Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

salinate de turda igp
Categorie: Economic
  • Ministerul Agriculturii a anunțat, vineri, că un al treisprezecelea produs românesc a fost recunoscut și înregistrat la nivel european în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).
  • „Salinate de Turda – IGP” este un produs specific unei zone din județul Cluj, în fabricarea căruia se folosește saramură naturală.

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice, iar pentru ca un produs să poată beneficia de această etichetă de calitate trebuie ca măcar una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare să aibă loc în regiune.

„Salinate de Turda -IGP” este preparat de carne de porc (ceafă, cotlet, piept sau pulpă), fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag). Procesul amintit este urmat de o etapă de maturare-uscare care durează întrre 20 și 28 de zile.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj. 

„Salinate de Turda – IGP ” se comercializează sub denumiri diferite - în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă -, ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

Citiți și: SALATA TRADIȚIONALĂ CU ICRE DE CRAP VA DEVENI SPECIALITATE TRADIȚIONALĂ GARANTATĂ ÎN UE

Alte 12 produse românești au fost recunoscute și înregistrate anterior, la nivel european, Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată) și Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată).

Foto: Ministerul Agriculturii

Back To Top