Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

panouri fotovoltaice probleme economice energie
Categorie: Economic

 

• Numărul de prosumatori din România s-a dublat de la începutul acestui an, datorită numărului mare de proprietari care și-au instalat panouri fotovoltaice.
• O serie de modificări fiscale, o greșeală în gestionarea programului Casa Verde Fotovoltaice și lipsa de investiții în sistemul energetic național pun bețe în roate în calea dezvoltării accelerate a acestui segment important de energie regenerabilă.

Evoluția numărului de români care folosesc tehnologia fotovoltaică pentru a-și produce propria energie și a lua parte cu ea la sistemul național este spectaculoasă. Potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), România avea, la sfârșitul verii 2023, un număr total de 91.572 de prosumatori cu o putere totală instalată de 1.155 MW. Adică, aproape cât puterea nominală a Centralei Nucleare de la Cernavodă, de 1.412 MW, care asigură aproximativ 20% din producția totală de energie electrică a României.

Spre comparație, la finalul anului 2022, România avea doar 40.171 de prosumatori și o putere totală instalată de 417 MW. În primele opt luni ale acestui an, numărul de prosumatori a crescut cu 128%, în timp ce puterea totală instalată de către prosumatori a crescut cu 177%.

Și previziunile politicienilor sunt de-a dreptul spectaculoase. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a estimat că România va avea 236.000 de prosumatori la sfârșitul anului 2025 și 350.000 de prosumatori la sfârșitul anului 2030. Practic, asta înseamnă că în următorii 7 ani, numărul de prosumatori ar urma să crească de patru ori față de nivelul actual.

Cu toate acestea, în ultimele luni au apărut o serie de obstacole în sistem. Un material Panorama.ro arată care sunt aceste obstacole.

Rețeaua electrică veche și uzată

În ultimele veri, perioadele de caniculă au condus ocazional la întreruperi temporare în furnizarea de energie electrică, din cauza consumului excesiv, generat de aparatele de aer condiționat. În acest context, o creștere a numărului de prosumatori reprezintă teoretic o veste excelentă: aceștia furnizează energie electrică în rețeaua națională, care poate fi utilizată pentru a acoperi necesarul mai ridicat, din perioadele caniculare.
În practică, lucrurile nu sunt însă la fel de simple. Rețeaua de transport și, mai ales, rețeaua de distribuție a energiei electrice la nivel național sunt vechi și uzate, arată un amplu raport pentru anul 2022, publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
De exemplu, în cazul rețelei de transport, 83% dintre liniile electrice aeriene de transport au fost puse în funcțiune înainte de anul 1979, ceea ce înseamnă că au o vechime de peste 44 de ani. Situația este ceva mai bună în cazul transformatoarelor: raportul arată că 73,1% din puterea totală a acestora a fost instalată după anul 2000.
În schimb, situația este și mai gravă în cazul rețelei de distribuție, indiferent de parametrul luat în calcul: 71,3% din cei 22.285 de kilometri de traseu de instalații de înaltă tensiune, 66,5% din cei 120.055 de kilometri de traseu de instalații de medie tensiune și 51% din cei 186.890 de kilometri de traseu de instalații de joasă tensiune au fost realizați înainte de anul 1979.
De asemenea, 44% din lungimea totală a branșamentelor de joasă tensiune, 66% dintre cele 873 de stații electrice de 110 kW și 44,9% dintre cele 75.145 de posturi de transformare au fost instalate tot înainte de anul 1979.
În acest context, creșterea cantității de energie electrică livrate de prosumatori în rețea poate conduce la dezechilibre în rețeaua națională de distribuție. Riscul este o supratensiune peste pragul limită de 5% impus de ANRE, ceea ce are ca efect secundar un dezechilibru în rețeaua de joasă tensiune. Aceste probleme apar inclusiv pentru că majoritatea transformatoarelor sunt vechi și nu au funcție de reglare automată a tensiunii.

 CITEȘTE ȘI: GERMANIA SPRIJINĂ MISIUNEA NATO DIN ROMÂNIA CU AVIOANE DE LUPTĂ ȘI SOLDAȚI, ÎN URMA INCIDENTELOR DE LA FRONTIERA ȚĂRII NOASTRE CU UCRAINA

Gestionarea cantității de energie livrată de prosumatori

Din aceste motive, autoritățile și specialiștii au început să avanseze ideea unor reglementări mai stricte pentru prosumatori. În cadrul conferinței de lansare a Codului de bune practici în sectorul energiei regenerabile, care a avut loc în luna septembrie, George Niculescu, președintele ANRE, a speculat ideea limitării cantității de energie pe care prosumatorii o pot introduce în rețeaua națională.

Stocarea energiei în baterii, înfrânată de legi

Până la modernizarea rețelei naționale de transport, o soluție mai rapidă pentru evitarea acestor probleme care pot fi provocate de prosumatori este investiția în sisteme de stocare pentru energie electrică, pe care să o utilizeze ulterior, de exemplu, să încarce o mașină electrică pe timpul nopții.

Banca Mondială a publicat în octombrie 2023 un așa-numit Raport de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România, în care estimează că România va avea o capacitate de stocare a energiei electrice în baterii de 4 GW până în 2030 și peste 11 GW până în 2050.
Ministerul Energiei a anunțat deja că viitoarele ediții ale programului Casa Verde Fotovoltaice vor include opțiunea de a achiziționa și sisteme de stocare.
În septembrie 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis Comisiei Europene o propunere de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care include și un program prin care persoanele fizice din România pot obține finanțare cumulată de 50.000 de lei, pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei baterii pentru stocarea energiei.
Proiectul prevede o finanțare de 25.000 de lei pentru a instala o baterie cu capacitatea de cel puțin 5 kWh, disponibilă inclusiv pentru persoanele fizice care au deja un sistem de panouri fotovoltaice, cu condiția ca acesta să nu fie conectat la rețeaua națională. Cu alte cuvinte, dacă ești deja prosumator, nu poți aplica pentru a obține finanțare pentru sistemul de stocare a energiei electrice.
Dacă va fi aprobat, noul program va deveni practic complementar actualului program Casa Verde Fotovoltaice.

TVA mai mare pentru panouri fotovoltaice

Dincolo de problemele tehnice pe care sistemul energetic românesc le ridică în calea prosumatorilor, recent au apărut și probleme de ordin fiscal.
Ca orice antreprenor din România, și oamenii care își montează panouri fotovoltaice se lovesc de lipsa de predictibilitate a taxelor și impozitelor. De pe 16 ianuarie 2023, TVA-ul pentru panouri fotovoltaice, panouri solare și pompe de căldură a scăzut de la valoarea standard de 19%, la cota redusă de 5%.
Noua „lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” prevede creșterea TVA-ului de la 5% la 9%, pentru toate aceste sisteme, începând din 1 ianuarie 2024, ceea ce echivalează cu o creștere a costurilor totale cu 3,81%. Nu sunt ocoliți de creșterea TVA-ului nici cei care au semnat deja un contract cu o firmă de instalații pentru panouri fotovoltaice.

Programul Casa Verde Fotovoltaice este suspendat

O altă piedică este chiar blocarea în instanță a programului Casa Verde Fotovoltaice. Creșterea spectaculoasă a numărului de prosumatori este atribuită în mare măsură acestui program guvernamental, prin care statul oferă 20.000 de lei pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, cu o putere de cel puțin 3 kW, în limita a 90% din valoarea totală a proiectului.

Pe 25 septembrie 2023, Curtea de Apel Oradea a suspendat programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instituția din cadrul Ministerului Mediului care administrează programul Casa Verde Fotovoltaice, nu a respectat prevederile din propriul Ghid de finanțare și propriile instrucțiuni tehnice.
AFM a făcut cerere de recurs la decizia instanței, în 29 septembrie, însă, până în prezent, nu a fost stabilit un termen de judecată.
Până la soluționarea definitivă a proceselor, programul Casa Verde Fotovoltaice este suspendat.

Mai multe pe panorama.ro

CITEȘTE ȘI: RESTRICȚII NOI DE CIRCULAȚIE, ÎN PLOIEȘTI, DIN CAUZA LUCRĂRILOR DE PE BD. INDEPENDENȚEI. ESTE VIZATĂ ZONA GIRATORIULUI DE LA GARA DE SUD

Back To Top