Categorie: Economic

supermagPreţul principalelor zece alimente din coşul de consum a crescut, în cinci ani de criză, cu 24%. Cele mai mari creşteri se înregistrează la paste făinoase (peste 50%), carne de pui (48%) şi zahăr (39%).

Zahărul, laptele şi carnea de pui, principalele alimente care alcătuiesc coşul de consum, s-au scumpit în cei cinci ani de criză cu peste 30%.

Într-o perioadă în care consumul a scăzut cu peste 15% (din 2008 până în vara acestui an) preţul coşului de consum a crescut cu 24%, semn că producătorii au încercat să suplinească scăderea vânzărilor prin majorări de preţ.

„Creşterea de preţuri (de 24%) în cei cinci ani de criză este în linie cu inflaţia (20% în aceeaşi perioadă ). Dacă analizăm şi inflaţia şi evoluţia cursului de schimb putem observa diferenţe de 4-5 procente", declară Dragoş Cabat, analist financiar, pentru mediafax.ro.

Back To Top