realitatea_tvBârfoteca APH.

Canalele oficiale (care citează surse neoficiale, bineînţeles) dau ca sigură o relaţie extrem de tensionată între milionarul ploieştean Sebastian Ghiţă şi feneistul-şef Sorin Ovidiu Vântu, zis şi Nuş.

Cititorii noştri informaţi ştiu deja că Sebastian Ghiţă a preluat managementul postului Realitatea TV pentru o perioadă de cinci ani, urmând să îşi scoată pârleala după ce achită datoriile postului, în această perioadă contractuală, prin aducerea televiziunii pe plus în contabilitate. Totodată, Sebastian Ghiţă şi-a asumat şi cheltuirea unei sume importante pentru relansarea staţiei TV, atât din perspectiva echilibrului cheltuieli-profit, cât şi printr-o grilă ce urmează să depăşească orice cotă maximă de audienţă atinsă până acum.

Odată cu semnarea actelor, în board-ul administrativ a apărut şi Alexandru Iacobescu, mâna dreaptă a lui Ghiţă, vechi amic cu acesta, administrator al postului local Prahova TV, dar şi a echipei de baschet Asesoft.

Asta e istoria oficială. În continuare, citim printre pixeli.

Odată cu parafarea tranzacţiei de mare succes, a mai apărut o noutate pe sticlă: pitbulii deformatori de opinie ai lui Vântu au fost reeşapaţi în pechinezii deontologi ai lui Ghiţă.

Brusc, DN 1 a cunoscut o cotă superioară a traficului de navetişti între urbea lui nenea Iancu şi urbea lui Bucur – Ciobanul, ceea ce e de bine: apare şi Ploieştiul nostru pe la televizor, că avem, doar, atâtea şi atâtea talente însetate de recunoaşterea de care nu au parte prin ruralul ăsta poluat de rafinării.

Revenim.

În scurt timp de la parafarea tranzacţiei, reşaparea Realitatea TV nu a decurs în termeni amiabili. Pitbulii despre care vorbeam au devenit, brusc, inconstanţi, debusolaţi fiind de schimbarea stăpânului.

E ca într-o relaţie nouă: Ea se întreabă „bea sau nu bea, merge la curve sau nu merge?”, iar el, emoţionat de un nou început – „E curvă sau nu e curvă?”.

După cununia Vântu-Ghiţă, portalurile online de media au livrat informaţii parţiale, incomplete prin substanţa lor şi puţin sărite din context.

De exemplu, reportervirtual.ro, portalul colegului Tiberiu Lovin, a dat ca sigură cearta dintre Vântu şi Ghiţă în urma unor decizii administrative pe care cel din urmă le-ar fi luat. Deciziile l-ar fi iritat pe SOV, de la demiterea Oanei Stancu şi a lui Adrian Ursu, până la preluarea chiriei pentru sediul postului pe societatea Asesoft patronată de Sebastian Ghiţă.

Tot gurile astea rele din media au dat ca sigură uşuirea lui Stancu şi Ursu în urma evaluării lui Ghiţă a poziţiei relaţionare a acestora în raport cu fostul angajator, SOV.

Chiar dacă, în principiu, trompetele care se perindă prin studiourile Realităţii au fost neschimbate, în mare măsură, în afară de câteva apariţii provinciale importate de noul manager, tonul Realităţii a fost, în ultimele zile, vizibil schimbat, în raport cu puterea politică a momentului.

Chiar dacă în studiourile staţiei TV se plimbă demult câteva personaje încărcate de deontologie plătite de unele aripi din PDL pentru a critica chiar partidul de guvernământ, cu interes direct la alegerile interne din partid, Realitatea TV a devenit, vizibil, pentru orice ochi format, o paltformă mult mai accesibilă PDL, prin practicarea manipulării gri, omiterea unor subiecte, sau chiar evitarea schematică a unor cuplete de politicieni şi jurnalişti, care, împreună, ar putea deteriora imaginea şi aşa şifonată a partidului portocaliu.

Primul gând care ne trece prin minte este că Vântu ar fi cedat nervos în urma clinchetului de cătuşe care, dacă nu pică avionul cu Popa din Jakarta până la Bucureşti, sunt ca şi mulate pe mâna fină a patronului Realităţii TV. A existat, în ultimele zile, şi varianta de-a dreptul tâmpită prin care Vântu a bătut palma cu PDL, în sensul noncombatului, ba chiar prin vinderea staţiei TV aflată într-o situaţie de insolvenţă clasică, fără un aport de capital important.

Dar, minune, aportul de capital iată că a sosit prin prezenţa providenţială a lui Sebastian Ghiţă care, dintr-un exces de zel tineresc, ar putea crede unii, s-a gândit să investească în media, într-un moment în care alţii nu mai ştiu cum să scape de organele de presă pe care le gestionează pe cheltuieli foarte mari.

Eu cred că toate variantele de mai sus sunt simple fumigene.

Situaţia stă în felul următor:

Vântu este iritat de Ghiţă pentru că acesta a venit, la negocierile iniţiale de preluare a managementului staţiei, cu nişte promisiuni conexate pe interesele comune dintre Vântu şi PSD, acolo unde Sebi are toate uşile deschise prin relaţia foarte bună cu Victor Ponta, însă starea de lucruri actuală s-a întors împotriva lui SOV prin jocurile făcute de Ghiţă, pe care Vântu, total neinspirat, îl consideră, un „tinerel”. Greşeşti, maestre, greşeşti!

Vântu poate trăi, zilele acestea, păcăleala vieţii sale. Explic.

Decizia lui Sebastian Ghiţă de a-i înlătura pe Stancu şi Ursu din schema postului TV nu a venit dintr-o simplă enervare a noului manager, pe logica sifonării de informaţii de către aceştia în direcţia Vântu, ci printr-un rebranding care pregăteşte etapa următoare, şi anume o schimbare treptată, insesizabilă iniţial, de discurs, a postului patronat de Vântu, dar manageriat de „tinerelul”.

Este posibil ca şi SOV să fi încercat, în stilul caracteristic, păcălirea lui Ghiţă, prin presiuni diverse, cum a fost şi zvonul privitor la înstrăinarea acţiunilor Realitatea Media către miliardarul rus care deţine Lukoil.

Reevenim la informaţia principală – rebrandingul postului poate veni în urma unei presupuse negocieri dintre Ghiţă şi oamenii de încredere ai preşedintelui. Numai aşa se poate explica scandalul de duminică, în care, nici mai mult nici mai puţin, Vântu ar fi dorit aruncarea pe fereastră a oamenilor lui Ghiţă din conducerea Realităţii, în ciuda contractelor sau „agreementului” parafat, cuvânt atât de îndrăgit de SOV.

Este posibil ca Realitatea să îşi schimbe direcţia, fapt inacceptabil pentru Sorin Ovidiu Vântu, a cărui vendetă personală cu Băsescu depăşeşte bariera principială, fiind în joc, în cazul tergiversării actualei situaţii politice cu PDL şi Băsescu la butoane, chiar libertatea personală a celui care se credea intangibil.

Jocul lui Sebi în relaţia conflictuală cu Vântu este uşor sesizabil. Chiar aseară, după ce mai multe bloguri ale unor jurnalişti din Bucureşti publicau ştiri despre scandalul din sediul postului, la Realitatea TV se făceau eforturi scremute pentru a lovi în Vântu, prin cablogramele Wikileaks în care, alături de Patriciu şi alţi milionari ai României, apărea şi persona non-grata Sorin Ovidiu Vântu, ca fiind unul dintre principalii oligarhi care au scăpat, încă, de Justiţia română, în ciuda nenumăratelor scandaluri de corupţie şi infracţiuni economice.

Mai mult de atât, jurnalistul ploieştean Dragoş Pătraru, directorul postului Prahova TV patronat de Sebastian Ghiţă a fost invitat în timpul emisiunii pe Realitatea pentru a se întreba el, retoric, în faţa publicului telespectator, despre situaţia ciudată în care Vântu e liber, cu toate că apare în stenogramele livrate de Wikileaks.

Cutremurătoarele dezvăluiri şi certele opinii rostogolite pe post, la o oră de maximă audienţă, se suprapuneau, temporar, cu discuţiile din birourile conducerii Realitatea TV, acolo unde Vântu stătea cu Ghiţă la o masă pentru a cădea la pace, după ce s-au ameninţat toată ziua cu bodyguarzi şi cu poliţia.

În sfârşit, Mediafax a vehiculat ieri numele lui Elan Schwartzenberg, despre care eu am auzit de acum câteva zile că ar intra în schemă. Din ce poziţie încă nu îmi este clar – patron sau manager. Ca să moară Răduleasca de invidie. Sau Vântu?

Încă ceva.
Cum rămâne cu prietenia dintre Ponta şi Ghiţă, vă întrebaţi? Simplu! Ponta rămâne prieten cu Sebi, dar, deocamdată, afacerile sunt afaceri, iar Ghiţă bate palma cu Băsescu pentru a susţine numai o aripă din PDL. Adică vom vedea, probabil, cum rămâne Realitatea echidistantă doar cu o parte dintre pedelişti, sau, mai bine zis, cum se întoarce karma împotriva lui Blaga. V-aţi prins?

Material preluat de pe blogul autorului, http://ignatsebastian.wordpress.com/

Back To Top