Post-electorale triste sau deloc exultante, climat social amorţit, plictis, poftă de chef, niscaiva griji, puţine bilanţuri favorabile, iată cam ce deşartă Moşul Nicolae dintr-un sac anemic şi cârpăcit. Jocurile politicii continuă, şi nici măcar la un nivel de bridge sau de şah, ci de rocadă spre alba-neagra sau spre aristocraticele învârtiri de zaruri suburbane. Dacă altădată mai presimţeai ceva din adierile însufleţitoare ale Crăciunului, Europa atee sau cuminţel-rece religios vorbind ne-a înhăţat şi pe noi zdravăn. Cu mănuşi glace, pentru păstrarea, cel puţin la ei, a aparenţelor.

Cum să sărbătoreşti Crăciunul într-o Europă care, în Franţa cel puţin, tot dărâmă la biserici de la 1879, iar cam peste tot în lumea (doar) civilizată adăposteşte la pietu-i larg tot felul de musulmani, de spăimăşenii feminine acoperite în negru de nu li se mai văd decât ochii. Scuzaţi de "incorectitudine politică”!

Aşa că, nu numai aroma Crăciunului nu ne va împânzi capilarele cu gândul la lucruri mai înalte şi mai trainice, dar nici aroma... cozonacilor nu va parfuma bucătăriile noastre: zeci de mii de contemporani români vor pleca spre locuri exotice, de soare pline, sau spre nişte locuri de "distracţie şi odihnă”, în care specialitatea culinară a bunicilor noştri nu intră în menu. Ignatul, cu varianta lui de curcan, ne furnizează proteinele, vinul va curge înspumat, noi cu drag trăim, muncim şi sărbătorim. Crăciunul este al cadourilor şi al evlaviei. Uneori, vorba lui Eminescu, "de vulpe”.

Să nu ne simţim chiar atât de atinşi, să nu arborăm fizionomii ofensate, pentru că noi ştim bine şi nu putem să ne minţim între noi câtă vibraţie religioasă genuină există şi cât... altceva (teamă, teatru social, dorinţă să căpătăm de la Dumnezeu ceea ce nu putem obţine de la şefi sau prin alte relaţii...).

Noi cu gândul la serviciu, bani, case, distracţii - tot lucruri nobile, eterice, susceptibile să ne pună în acord cu eternitatea şi divinitatea -, politicienii cu alte "eternităţi de o zi”. Lumea este cum este şi ca lumea suntem noi, vorba uşor schimbată a aceluiaşi poet. Nicu Boaru

 

Back To Top