Categorie: Pamflet

Ca să grăesc şi eu nu în romgleză, ci în "rromleză”, idiom, idiot dezvoltat cu metastaze din cauze maligne în urma ţigănirii ţesutului social. O ţigănire groasă, grea, cu ceaţă pe minte, seminţe scuipate pe geam, manea porcită de bairam şi sardanapalică apetenţă, totul într-un chenar bălţat de bulibăşeală. Cu poale ridicate, înjurături de mamă, "tupee” şi corcire a unor tradiţii româneşti sfinte, cu tribalisme de căruţe colorate. Aşa, că, vă propun să ne jucăm puţin, prefigurând o posibilă schemă de europarlamentare. 

Alegerile bat la uşă (care, Doamne, apără şi păzeşte, este mai mult decât deschisă, vraiştea şi dezerţiunea fiind totale), românul este foc (şi pară) de interesat şi de cele civice, şi de aburcarea câtorva contemporani în scaune capitonate şi înălticele. Ce spuneţi, Dvs., boieri mari, de următorii reprezentanţi în conclav bruxellez (fără varză!): onor Elena Băsescu, cucernicul Becali, timidul Vadim. Acestora să le adăugăm pentru agrementul exerciţiului fantasmatic pe, să zicem, Alain Delon-ul dâmboviţelos Victor Ponta, pe silfida de balet petersburghez Norica Nicolai. 

Pe post de katiuşă oratorică pârjolitoare, să-şi continue exerciţiul euro un liberal ploieştean care a vorbit în Parlament non-stop timp de 43 de secunde în 4 ani, şi încă unul, apropitar de taxiuri, tot atât de diluvial în discurs. Transmisia bruxelleză (cu niscaiva zeamă bordeleză) o va asigura Dan Diaconescu, evident în direct, cu operatorul-şef (în sens de chirurg!) Tolea. Din team-ul euro n-are cum să lipsească efebul debordând de talent Adrian Păunescu, lucru mai mult decât probabil: cert, pentru că altfel nu se poate explica prezenţa lui seară de seară la câte două-trei televiziuni. Năstase cumpăneşte cu ironia şi discerinele-i viclene şi unde-i mai bine, şi unde-i mai bine (mai apărat!), şi unde-i mai probabil: ca euro... sau ca prezident? N-ar fi rău dacă s-ar afla pe listă şi soţia preşedintelui, dar nu se ştie dacă va accepta dânsa sau artistul dezinteresat şi idealist care este fratele preşedintelui. 

Sigur însă va fi pe această listă care reprezintă bronzul caracterului românesc şi briliantul (nu Mutul!) inteligenţei carpatine, superba Iolanda Balaş de 1,40 m a Ex-Pinului Lavinia Şandru, cea votată de sute de mii de români cu entuziasm (eu însumi, trecând în ziua alegerilor pe la secţia de votare, am aşteptat cinci ore pentru a-mi apăsa cu entuziasm ştampila amorului meu pe numele fostei rupătoare de bilete de circ, Lavinica oltenuţa. Dinspre partidul cu 18 milioane de membri, diriguit de acest N. Stenhardt al cucerniciei care este Dan Voiculescu, va candida şi va fi ales cu siguranţă gracilul artist al imaculărilor existenţiale, neurmăritul penal Sereş.

Mai sunt vreo 30 de astfel de arătănii (scuze de cuvântul... 30!) cu care vom distruge, efectiv, afectiv şi intelectual opinia publică internaţională. Talentul, imaginaţia, impactul oratoric, combustia patriotică, patosul proiectelor naţionale, sunt evidente la toţi cei de mai sus şi la celelalte nume pe care emoţia copleşitoare mă împiedică să le numesc.

Iar dacă drăcuşorul imaginativ scormoneşte şi incită cu îmbârligarea lui codală la continuarea jocului de "ce-ar fi dacă”, ce aţi zice dumneavoastră dacă am vedea regimul republican al ţării schimbat într-unul monarhic, iar pe purtătorul unui nume de fruct exotic, Dudă, de ex, rege pe tronul onorat de Ştefan, Mihai, Cuza, Carol I, Ferdinand? Becali orator în miezul Europei, Lavinica secretară şefă de comisie naţională tot acolo, iar la Peleş, hop şi Duda, papa... papa... (puneţi dvs. rima). E minunat că într-o ţară în care, alături de Testamentul Văcăreştilor, se găseşte îndemnul "V-am dat teatru, vi-l păziţi/ Ca pe un lăcaş de muze” să nu avem nu actor ca rigă. Nu Riga Hamlet cel Bătrân, acela ajuns stafie bântuitoare, nici Riga Crypto, nici măcar localitatea nordică Riga, ci un rege nebun, ca în tabloul lui Corneliu Baba cu acest nume. 

Regele Valahiei Dunării de Jos: cel care a interpretat magistral rolul de halebardier III într-o piesă celebră. Nu însă în „Macbeth”, ci în... „D-ale carnavalului”! Asta-i, dragii moşului, mahalaua rromânească! Niet cultur, nein Civilization, mişto colivă! NICU BOARU

Back To Top