Categorie: Politic

premier victor pontaArticolul privind interceptările, din Codul de Procedură Penală, nu va fi modificat, a anunțat premierul Victor Ponta, după ce a discutat cu ministrul Justiției Robert Cazanciuc. Totuși, în măsura în care există „inadvertențe care pot afecta în vreun fel sau altul activitatea instanțelor sau a parchetelor", vor fi operate „mici ajustări".

Guvernul va aproba mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica și problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată pe site-ul Ministerului Justiției, a anunțat, vineri, Victor Ponta. El a adăugat că este „o prostie" să spui că noul Cod protejează infractorii, titrează digi24.ro.

Victor Ponta a spus că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale față de fapte și nu față de persoane.

În ce priveşte problema interceptărilor, premierul susține că nu s-a modificat nimic, ci totul ține de interpretarea dată textului de lege.

„La problema interceptărilor, lucrurile stau în felul următor: mandatele de ascultare pe siguranță națională nu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există și s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituțională printr-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală față de fapte și nu față de persoane, atunci toate lucrurile se rezolvă. Este o interpretare pe care unii specialiști spun că se pot face în continuare interceptări, alții spun că nu și atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred că nu va mai exista nicio diferență de interpretare", a declarat Victor Ponta, citat de digi24.ro.

Victor Ponta a mai spus că, așa cum se întâmplă în cazul oricăror legi complexe, pot apărea în practică interpretări diferite și inadvertențe. Deja ministrul Justiției a discutat în acest sens cu Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și Înalta Curte de Casație și Justiție și, în măsura în care aceste inadvertențe pot afecta în vreun fel sau altul activitatea instanțelor sau a parchetelor, vor fi operate „mici ajustări".

"Ca în cazul oricăror legi complexe, pot apărea inadvertenţe. Ministrul Justiţiei a discutat cu CSM, cu Ministerul Public şi cu Înalta Curte. Când inadvertenţele afectează activitatea instanţelor, vom face mici ajustări la Codul de procedură penală, iar miercuri, în şedinţa de Guvern, vom lua o decizie în acest sens. Specialiştii au opinii diferite", a anunţat premierul.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat însă că va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonanţe de urgenţă, decizia aparţinând Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanță de urgență a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală, menționând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.
În replică, premierul a declarat că șeful statului „spune prostii" și că nu are cunoștințe juridice decât în „aducerea de blugi de la Istanbul", mai titrează sursa citată.

Premierul a precizat totodată că, la începutul săptămânii viitoare, în Parlament, va fi aprobată o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod Penal care poate îngrădi libertatea și activitatea mass-media.

Mai multe AICI.

Back To Top