Categorie: Politic

roberta anastase teodor melescanu comisieDeputatul de Prahova Roberta Anastase a participat, marți, la audierea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, în comisia de specialitate din Camera Deputaților. Aceasta i-a adresat șefului MAE întrebări referitoare la tema mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim și riscurile de securitate pe care și le-ar asuma România, printr-o asemenea decizie.

 

Roberta Anastase a comentat răspunsul ministrului român de Externe, la întrebarea care i-a adresat-o, pe acest subiect, în calitate de membru al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților. "Președintelui american de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, decizia privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim capătă o semnificație cu totul deosebită. Dincolo de divergențele de opinie exprimate la nivel guvernamental, tema, în sine, plasează România într-un con de lumină mai puțin favorabil. Din acest considerent, am dorit să aflu astăzi de la Ministrul Afacerilor Externe, dacă, pe acest subiect, există un clivaj între Președintele Camerei Deputaților și domnia sa și dacă, la nivelul MAE, există o evaluare preliminară a riscurilor de securitate la adresa României, ce derivă din acest act diplomatic. Răspunsul domnului Ministru Meleșcanu a evidențiat clar existența acestui clivaj", a subliniat parlamentarul de Prahova Roberta Anastase.

"Am fost atentă la descrierea pe care ați făcut-o relativă la memorandum și la ce conține el. Este în linia comunicatului inițial dat de MAE, în care vorbeați de un proces de analiză și evaluare cu privire la relocarea Ambasadei. În același  timp, punctați poziția și menținerea poziției echilibrate a României în dosarul israeliano-palestinian. În același timp, în data de 19 aprilie, într-o emisiune televizată, domnul Dragnea anunța că Executivul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei din Israel: «Această decizie este luată, o susțin și încep procedurile». Este transcriptul clar. Aici aș vrea să vă întreb dacă există un clivaj, o discordanță între dumneavoastră și președintele Camerei Deputaților, un om care își asumă politica guvernamentală 100%, cu atât mai mult cu cât ați făcut și o vizită împreună în Israel. Aș mai vrea să vă întreb... Ați spus că ați solicitat către ministere puncte de vedere pentru evaluare. Voiam să vă întreb, pentru că există la nivel public o anumită îngrijorare, dacă aveți o evaluare, măcar și preliminară, din punct de vedere al riscurilor de securitate care ar putea să vizeze țara noastră", i-a cerut Roberta Anastase ministrului de Externe, în cadrul audierii din Comisie.

"În legătură cu prezentarea domnului Dragnea referitoare la începerea procedurilor, este vorba de începerea acestei analize. În acest sens, în această cheie trebuie luată...", a spus Meleșcanu.

În momentul în care deputatul Roberta Anastase a subliniat formularea președintelui Camerei, "Decizia e luată", ministrul de Externe a comentat că "Aceasta este opinia domnului Dragnea și o respectăm cu toții".

"Ceea ce s-a făcut este, într-adevăr, lansarea unui proces de reflecție în legătură cu relocarea Ambasadei României la Ierusalim. În legătură cu riscurile de securitate nu vreau să mă antepronunț. Avem o serie de lucruri care trebuie analizate foarte serios ca să ajungem la o concluzie. Nu sunt numai riscurile de securitate, sunt și problemele legate de modul în care vom relaționa cu țările arabe și musulmane în general... Sunt mai multe elemente pe care le avem în vedere. În ce măsură ele reprezintă riscuri sau nu, nu am fost capabili până acum să vă dăm un răspuns tranșant, dar sunt teme care vor face obiectul analizei pe care o vom prezenta", a răspuns Teodor Meleșcanu.

Înregistrarea dialogului poate fi văzută AICI.

Back To Top