Categorie: Politic

deputat_cristian_burlacuDeputatul Cristian Burlacu (PDL) critică membrii opoziţiei pentru lipsă de „optimism” în ceea ce priveşte evoluţia economică a României. Deputatul prahovean vorbeşte despre al patrulea trimestru de creştere economică continuă a ţării bazată pe evoluţiile pieţei în agricultură, industrie şi servicii. Optimismul deputatului vine şi din analiza datoriei publice din PIB-ul României, într-un procent de 31 la sută, faţă de media europeană de 80,2 la sută din PIB. Burlacu consideră că starea de bine generală este direct proporţională şi cu „grija şi cumpătarea” cu care se vor cheltui fondurile publice disponibile în bugetul de stat.

Iată declaraţia politică, în întregime

Tema: În pofida crizei și a prognozelor ”avizate”, economia României TRĂIEȘTE

Am cititit, recent, o sinteză a evoluției economice din care doresc să spicuiesc câteva informații, prin care sper să pot ”resuscita”  optimismul colegilor din opoziție, al căror scepticism – deseori contaminant- veți vedea că nu se justifică:

Suntem în al patrulea trimestru consecutiv de creştere economică. În primele 9 luni ale lui 2011, aceasta a ajuns la 2,6%, ca rezultat al unei creșteri de 24 de procente a agriculturii și de 6,8 a industriei, domeniu în care avem o creștere a cifrei de afaceri cu 17,6% și a comenzilor noi- cu 17,2%.

Fiind constructor, m-am bucurat să aflu că acest sector, în fine, și-a stopat căderea, dând chiar semne destul de consistente de revigorare: o creștere cu 17,1% în septembrie față de august, România înregistrând cea de-a patra cea mai mare creștere din UE în sectorul costrucțiilor în trimestrul trei 2011 față de trimestrul doi și raportat la trimestrul trei din anul trecut.

Cum și exporturile au înregistrat o creștere de 25 de procente, iată, în proiectul de buget pentru anul viitor, Guvernul ne propune o creștere a alocărilor pentru investițiile publice, respectiv 37,8 miliarde, față de 35,4- nivelul acestora în anul curent.

România se află pe locul doi în UE din perspectiva ponderii investițiilor totale în PIB în 2011 (23,2%), la doar 1,6 procente față de Cehia, care ocupă primul loc. Aș aminti și situația în care ne aflăm privind atingerea țintei de deficit bugetar, de 4,4% din PIB: în primele 9 luni din anul 2011, deficitul bugetar a fost de 13,68 mld. lei (2,52% PIB), în scădere cu 41,3% (9,6 mld. lei) comparativ cu primele 9 luni din anul 2010.

Consider că este bine să știm și că avem a patra cea mai mică datorie publică în PIB, de numai 31% din PIB, faţă de media europeană de 80,2% din PIB! Ocupăm, astfel, o poziție... confortabilă în comparație cu alte multe țări: Grecia (144,9%), Italia (118,4%), Belgia (96,2%), Irlanda (94,9%), Portugalia (93,3%), Germania (83,2%), Franţa (82,3%), Ungaria (81,3%),  UK (79,9%), Austria (71,8%), Malta (69%), Olanda (62,9%), Cipru (61,5%), Spania (61%), Polonia (54,9%), Finlanda (48,3%), Letonia (44,7%), Danemarca (43,7%), Slovacia (41%), Suedia (39,7%), Slovenia (38,8%), Lituania (38%), sau Cehia (37,6%).

Inflaţia anuală, de 3,6%, ne poziţionează pe locul 12 în UE ( luna octombrie din anul 2011 faţă de luna octombrie 2010), după UK (5%), Estonia (4.7%), Slovacia (4.6%), Letonia (4.3%), Lituania (4.2%), Portugalia (4%), Austria (3.8%), Italia (3.8%), Luxemburg (3.8%), Polonia (3.8%), Ungaria (3.8%) și stăm destul de bine și ca rată a șomajului, România înregistrând, în luna septembrie, o rată cu 2,2 puncte procentuale sub media europeană.

Între proiectele importante de investiţii susținute prin acordarea deajutoare de stat, m-am bucurat, în calitate de deputat de Valea Prahovei, să îl găsesc și pe cel al Palace Sinaia. Desigur, mai ales în perspectiva Festivalului F.O.T.E 2013, mi-aș fi dorit mult mai mult, dar... cel puțin există un semnal că se poate, că susținerea guvernamentală nu este doar la nivel declarativ, ci... funcționează și sper ca exemplul PALACE să se multiplice, în beneficiul prahovenilor, cât mai curând.

Sinteza la care fac referire conține mult mai multe date statistice relevante, care, sunt convins, vor fi aduse la cunoștința cetățenilor, prin mass media.

Sper ca, odată informați, românii să înțeleagă că sacrificiile care li s-au cerut în aceste ultime luni nu au fost zadarnice. Și dacă eforturile de până acum vor fi dublate de grija, de cumpătarea cu care vor fi cheltuite fondurile disponibile și de înțelepciunea de a le aloca unde, cât și când trebuie, avem, cu adevărat, șansa să trăim bine!

Cristian - Ion Burlacu,

Deputat  Colegiul 1 Prahova

Back To Top