Categorie: Politic

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anunţat că decizia luată în CExN nu e definitivă, că negocierile vor continua şi cu PNL, şi cu PD-L şi că, din punctul său de vedere, orientarea spre democrat-liberali nu este o soluţie. „Mă rog, nu e o decizie definitivă, a rămas să se continue negocierile şi cu unii şi cu alţii, şi cu PNL, să se vadă ce soluţie se mai poate avansa cu PNL", a declarat Iliescu, la finalul şedinţei. El a arătat că opţiunea pentru PD-L a avut ca argument de bază "această ezitare a PNL şi inclusiv dificultatea pe care o prezintă”. 

Socotelile lui Iliescu

„În ceea ce priveşte PD-L, urmează să se continue negocierea pe fond pentru că sunt câteva chestiuni care trebuie clarificate, inclusiv funcţia de premier. O să vedem în două-trei zile la ce soluţie se ajunge. O să vedem, am dat mandat deschis preşedintelui ca să continue negocierile şi cu unii şi cu alţii, dar prevalenţa a fost că, real, pentru a intra la o combinaţia de guvernare, ar prezenta mai multe garanţii cu PD-L, cu condiţia să nu intre UDMR. Cea cu PNL are o serie de alte avantaje care trebuie concretizate”, a mai explicat fostul şef de stat.

El a admis că a votat împotriva unei apropieri de PD-L, spunând că opţiunea majoritară din partid către formaţiunea lui Emil Boc "nu e o soluţie". Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc au votat luni în favoarea unei guvernări PSD-PNL, în timp ce Mircea Geoană a mers pe curentul general şi a votat cu PD-L, au declarat surse din PSD.

Printre cei care au votat împotria asocierii cu democrat-liberalii a fost şi deputatul Marian Săniuţă, preşedintele PSD Prahova. Ca organizaţia prahoveană au mai votat filialele din Constanţa, Buzău, Sibiu, Călăraşi, Argeş, Tulcea şi Bucureşti. Potrivit unor participanţi la discuţie, procedura de vot a fost următoarea, fiecare membru al CExN se ridica şi îşi spunea opţiunea: fie pentru a intra la putere alături de PD-L, fie pentru o coaliţie cu PNL.

 

 

Back To Top