Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Reportaj

În America, atmosfera Sărbătorilor de Iarnă se face simţită odată cu Thanksgiving-ul (Sărbătoarea Recunoştinţei), care are loc la sfârşitul lunii noiembrie, acea tradiţională sărbătoare de mulţumire pentru prosperitatea din anul care se încheie, binecunoscută mai ales prin sacrificarea curcanului.

Profituri „negre”, pierderi „roşii”

După Thanksgiving, în prima Vinere, denumită "Black Friday" sau "Vinerea Neagră", se declanşează sezonul cumpărăturilor de Crăciun. Denumirea "Vinerea Neagră" vine de la sistemul cu care în contabilitatea americană profiturile se marchează cu culoarea neagră, în timp ce pierderile - cu cea roşie. Această zi este renumită pentru faimoasele reduceri de preţuri pe care magazinele le practică în acea zi. Astfel se intră în luna decembrie, o lună cunoscută, la fel ca în România, ca fiind una a cadourilor şi cumpărăturilor.

O dată declanşat sezonul de iarnă, magazinele, străzile şi casele oamenilor, de la Atlantic până la Pacific, se îmbracă în haine de sărbătoare, fiecare locuitor decorând cât mai ingenios vitrinele, ferestrele şi copacii cu lumini şi beculeţe viu colorate, americanii făcând din aceasta un adevărat ritual, fiind dispuşi să cheltuiască de la câteva zeci sau sute, până la mii de dolari pentru a-şi împodobi casele şi împrejurimile. Începând din primele zile ale lunii decembrie, posturile de radio sunt nelipsite de binecunoscutele colinde - ca să amintesc doar "Jingle Bells" sau "Silent Night" - ale căror versuri au ajuns chiar şi pe buzele copiilor din România. 

Îngeraşi cu trompete

Marile metropole pulsează în această măreaţă sărbătoare, străzile forfotind de oameni, iar colindele putând fi auzite la fiecare colţ de stradă. New York, una dintre marile şi faimoasele metropole de pe coasta de est a continentului, sărbătoreşte şi el Crăciunul între imensele sale clădiri ale căror vârfuri parcă ating norii, Rockefeller Center fiind timp de o lună inima oraşului, patinoarul şi impunătorul brad de Crăciun aducând, an de an, din 1933, milioane de vizitatori. Aleea care duce spre pomul de Crăciun din centrul Rockefeller este ocupată de statuete de îngeraşi cu trompete, iar zăpada care acoperă brazii dimprejur creează o atmosferă de basm, în special după lăsarea serii, când beculeţele viu colorate împânzesc oraşul, iar sutele de vizitatori se înghesuie să-şi facă poze.

Moş Crăciun este real

Atmosfera de sărbătoare nu este doar în marile oraşe, ea putând fi întâlnită chiar şi în cele mai mici. Ocean City, un orăşel din statul Maryland, situat pe malul Atlanticului, este un astfel de exemplu, aici existând chiar un concurs între restaurantele şi hotelurile din zonă care se întrec în a se împodobi cât mai frumos de sărbătoare. Parcul oraşului este la rândul lui o adevărată atracţie datorită Festivalului Luminilor şi nelipsitei prezenţe a lui Moş Crăciun. Unul foarte real, dacă ar fi să ne luăm după veritabila barbă albă şi dimensiunile fizice, care fac deliciul publicului seară de seară în luna decembrie.
Pe aeroportul internaţional din Philadelphia poate fi simţită atmosfera de sărbătoare prin prezenţa unui mic grup de cântăreţi de operă care îi încântă pe călătorii grăbiţi prin costumele şi colindele lor tradiţionale .

Călătoria la porci

În America, sărbătoarea Crăciunului culminează în seara de ajun, când familiile şi prietenii se adună fiecare pe la casele lor, iar muntele de cadouri adunate în decursul lunii şi puse sub brad sunt desfăcute spre deliciul celor mici dar şi a celor mari.
Comunităţile de români care trăiesc în Statele Unite s-au adaptat şi ele la tradiţiile autohtone, însă în multe zone, unde numărul românilor este foarte mare, precum oraşe ca New York, Chicago, Miami, Detroit, Los Angeles, Seattle, ca să amintesc doar câteva dintre marile metropole populate de români, aceştia au mai păstrat o parte din tradiţiile noastre româneşti, iar sărbătoarea Crăciunului are o semnificaţie cu totul aparte.

La Chicago, am întâlnit români care, chiar dacă au părăsit demult plaiurile mioritice, încă mai practică tradiţionala sarcrificare a porcului de Crăciun. Pentru că majoritatea lor trăiesc în oraşul Chicago sau suburbiile acestuia şi lucrează în diferite domenii, în special cel al construcţiilor, ei nu se ocupă cu creşterea patrupedelor, însă faptul nu reprezintă un impediment pentru a nu avea tradiţionalele produse de porc pe masa de Crăciun. Metoda folosită este simplă: o scurtă călătorie în statele vecine Wisconsin sau Indiana, la o fermă de porci, unde românii cumpără animalele pe care le sacrifică şi le transformă în gustoase produse româneşti: cârnaţi, jumări, caltaboşi, slănină sau mititei. 

Practici sentimentale. Locul unde se adună românii

Tradiţia nu este însă foarte răspândită deoarece multe din aceste produse se găsesc din abundenţă în magazinele cu specific european, în special cele poloneze, dar şi româneşti, practica fiind mai mult una de domeniul sentimental.
Tot la Chicago, numărul bisericilor româneşti nu mai încape pe degetele de la mâini, dar cu toate acestea, în momentul în care intri în majoritatea din ele şi vezi impresionantul număr de români, ai impresia că nu te mai afli în America, ci într-o mică Românie. Biserica reprezintă aici locul unde oamenii se adună nu doar pentru a se închina şi a aduce mulţumire lui Dumnezeu, ci şi pentru a se cunoaşte între ei, a discuta despre problemele pe care le au, proiectele comunitare pe care doresc să le deruleze şi multe alte lucruri de interes comun. Biserica fiind de fapt instituţia care îi ţine pe oameni uniţi, este acel nucleu în jurul căruia se formează comunităţile mari de români. Sărbătoarea Crăciunului este prilej de bucurie şi întâlnire între români şi de a păstra o altă tradiţie, aceea de a cânta frumoasele colindele româneşti, atât în biserică, dar şi pe la casele românilor din zonă, lucru practicat în principal de tineri.

Cum să le faci viaţa uşoară soţiilor

Mâncărurile româneşti sunt aici în America, după cum am mai spus, la mare cinste. Nelipsitele sarmale, cozonacul şi vinul alb sau roşu românesc sunt pe mesele multor români, înlocuind astfel mâncărurile americane, pe care românii le mănâncă în restul anului prin restaurante, de cele mai multe ori din lipsă de timp, făcând într-un fel mai uşoară viaţa soţiilor care nu mai stau tot timpul la bucătărie, decât poate de sărbători.

În toată această perioadă comunităţile româneşti sunt nelipsite de astfel de evenimente care sărbătoresc Naşterea Domnului. Sunt însă şi zone unde, din cauza faptului că distanţele sunt foarte mari şi nu există o comunitate sau o biserică românească în apropiere, sărbătoarea Crăciunului are loc în familie sau pe la familii de prieteni americani.

Americanii sărbătoresc Anul Nou prin muncă

Sărbătorile de Iarnă se termină la fel de brusc după cum au şi început, mult mai rapid însă decât se întâmplă în România sau în alte ţări europene, unde de obicei Anul Nou reprezintă o mare sărbătoare şi lumea are cel puţin două sau chiar trei zile libere. New York-ul este şi în această ultimă zi a anului în centrul atenţiei datorită celebrării publice a trecerii în noul an. Chiar în centrul oraşului, în Time Square, are loc faimoasa coborâre a globului, marcând astfel sfârşitul şi începutul unui nou an. Revelionul însă, aşa cum îl ştim noi în Europa, aici nu prea există, lumea sărbătorind mai puţin această trecere în noul an, poate şi din cauză că mulţi deja încep să lucreze chiar din prima zi a anului, dovedind poate, încă o dată, că secretul reuşitei în noul an şi în toţi anii, aici, în America, este munca. Multă muncă.

Back To Top