Categorie: Sport

gigi becali catuse

Gigi Becali a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN, însă finanţatorul Stelei va executa pedeapsa primită în dosarul privind sechestrarea de persoane (3 ani).

Becali era condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane, iar instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.
Astfel, după recontopirea pedepselor, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare. Din aceştia va scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.
Tot în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare. În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioan Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond.
Urmări
Prin aceeaşi decizie, judecătorii instanţei supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc şi Cioflină. Astfel, aceştia nu vor avea voie să aleagă şi să fie aleşi în autorităţile publice sau în funcţii publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi nici să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Instanţa a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.

 

Dosarul Terenurilor

Potrivit procurorilor, între 1996 şi 1999, MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, patronul Stelei primind 28,89 ha de teren arabil intravilan. În urma schimbului, statul român a fost prejudiciat cu 892.758 de dolari. Cel care a facilitat transferul a fost Victor Babiuc, ministrul Apărării din acea vreme. Becali, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost achitat de ÎCCJ în 2012, însă decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Gigi: Nu trimiteţi mascaţii! Vin singur!

Finanţatorul echipei din Ghencea are 48 de ore pentru a se prezenta la Poliţie. El a menţionat că nu este nevoie de o desfăşurare de forţe pentru aducerea lui în arest. „Eu nu m-am ascuns în spatele biroului parlamentar, nu ai de ce să te ascunzi. Merg acasă la familie, rog organele să aibă măcar un minim de decenţă şi de eleganţă şi de respect şi să aştepte să mă prezint singur, fără să vină cu mascaţi. Dacă ei au crezut că o să dea drumul la Schengen cu Becali este problema lor, dar asta e situaţia", a declarat Gigi Becali.

Merge la CEDO

„Am vorbit cu familia mea, sora a leşinat din păcate. Ce vrea Dumnezeu, asta e, aşa a zis mama. Îmi pare rău, la ora asta sunt achitat de 5 judecători şi condamnat de 3 judecători. O să merg la CEDO. Toate demersurile pe care le pot face le voi face. Pentru familia mea. Cum să condamni un om şi să distrugi o familie în halul ăsta pentru ceva ce s-a întîmplat acum nu ştiu cîţi ani. În seara asta fac bagajele şi mă prezint acolo. Cel mai mare regret al meu este că nu am rămas europarlamentar. Un alt regret al meu este că nu am aşteptat decizia acolo unde trebuia şi nu mai veneam aici. Sunt trădat de statul român. Asta e crucea pe care trebuie s-o duc. Doamne, dă-mi putere, să fie şi familia mea puternică", a continuat Becali.

Steaua nu intră sub sechestru

Instanţa a pus sechestru pe bunurile lui Becali, dar nu şi pe Steaua. Nu a avut cum, pentru că Gigi Becali nu figurează de mai mulţi ani în actele societăţii. Acţiunile sunt deţinute de apropiaţiii Constantin Geambazi (56%), Vasile Geambazi (37%), Tomaida Bădescu (4%) şi
Marius Ianuli (3%). Gigi Becali va conduce însă Steaua şi din spatele gratiilor, cel mai probabil prin Teia Sponte.

Back To Top